Arazilerimiz gasp edildi!

Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB'nin inşaat edildiği araziyle ilgili, Dökmetaş köylülerinden şok iddia geldi. Köylüler, "arazilerinin" kendilerinden habersiz işgal edilerek, inşata başlanıldığını öne sürdü.

Arazilerimiz gasp edildi!

Diyarbakır’da Yenişehir ilçesine bağlı Dökmetaş köyü yakınlarında kurulan Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi nedeniyle topraklarına el konulduğunu ileri süren ve akraba olan bir grup köylü arazilerinin geri verilmesini istedi.

TEKSTİL OSB’NİN GEÇMİŞİ

Diyarbakır Valiliği’nin koordinasyonunda, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Güneydoğu Tekstil Sanayi İş Adamları Derneği ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın destekleri ile mera vasfındaki alanın hazine adına tescil edilmesi, yer seçimi süreci, 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı, İmar Kanunun 18. Madde Uygulaması işi, ÇED Raporu süreçleri tamamlanmasının ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluş protokolü 11 Mayıs 2016’da imzalandı.

BAKAN VARANK TEMELİNİ ATMIŞTI

Yenişehir ilçesine bağlı Dökmetaş köyü yakınlarında kurulmasına karar verilen Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin temeli Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla 15 Şubat’ta atıldı.

TOPRAKLARIMIZA EL KONULDU

Bu tarihin ardından bölgede birçok insana iş kapısı olacak olan fabrikaların yapılmasına başlanması sonrası Dökmetaş köyündeki bir grup köylü topraklarına el konulduğunu ileri sürdü.  Köydeki 33 dönümlük tapulu tarım arazilerinin tek geçim kaynakları olduğunu belirten Bekir Toprak, kendilerine köy içinde 20 dönümlük içinde NATO boru hattının geçtiği taşlık arazilerin verildiğini söyledi.

“BURADAN EKMEĞİMİZ ÇIKIYORDU, BİZ ŞİMDİ NE YAPACAĞIZ?”

Bu durumun kendilerini mağdur etmek anlamına geldiğini ifade eden elindeki tapuyu gösteren Toprak,  “33 dönümlük tapulu tarım arazimizi bize haber vermeden köyün içinde, taşlık yere kaydırmışlar. 150 nüfuslu bir aileyiz. Bu topraklarda her yıl 15 ton buğday biçiyoruz. Buradan ekmeğimiz çıkıyordu. Biz şimdi ne yapacağız?” dedi.

Ensari Toprak ise görüştükleri Karacadağ Kalkınma Ajansının kendilerine Vali’yi adres gösterdiklerini savunarak, mağdur olduklarını ve aslık arazilerinin geri verilmesi gerektiğini anlattı.

“BİZ ASIL ARAZİMİZİ İSTİYORUZ, MAĞDURUZ”

Yeni arazinin içinden geçen NATO boru hattı nedeniyle 6-7 dönümlük toprağında kullanılamayacağını aktaran Toprak,  şöyle konuştu:

“Karacadağ Kalkınma Ajansıyla görüştük bize kendilerinin projelerinin tamamlandığını ve muhatabımızın vali olduğunu söylediler. Vali beyle görüşün dediler. Bizde valiye ulaşamıyoruz. Çalınacak bir kapı yok ki çalalım. Ne yapacağımı bilmiyoruz. Valinin insafına kalmışız. Eğer valide insaf varsa 150 kişinin ekmeğiyle oynamaz. Başka gideceğimiz bir yere yok. Bize yeni verilen 20 dönümlük yerde NATO boru hattı geçiyor. Bu boru hattı da bizim yeni topraklarımızın 6-7 dönümünü öldürecek. Bize yine hiçbir şey kalmayacak. Biz asıl arazimizi istiyoruz. Mağduruz.”

KÖYÜN CAMİSİNİN YIKILMAK İSTENDİĞİ İDDİASI

Arazinin ortaklarından Mahmut Toprak ise daha vahim bir iddiayı ortaya attı. Köy içinde yaptırdıkları caminin yıkılmak OSB arazisi içinde yer aldığı gerekçesiyle yetkililerce yıkılmak istendiğini ileri süren Toprak,

Camiye resmi kurumlarca elektrik ve su bağlandığına dikkati çeken Toprak, “kendi imkanlarımızla bu camiyi yaptık. Buraya imam atandı. Çocuklarımız burada Kur’an-ı Kerim öğreniyor. Bize gelen memurlar bu camiyi yıkacağız dediler. Mahkemeye başvuracağız” şeklinde konuştu.

AJANS YETKİLİSİ: “18. MADDE UYGULAMASI İŞLETİLDİ, İTİRAZ ETMEDİLER”

Öte yandan Karacadağ Kalkınma Ajansı’nda görevli bir yetkiliden alınan bilgiye göre, Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kuruluş aşamasında ilgili bütün kurum ve kuruluşlardan görüş alındığı ve daha sonra Dökmetaş köyü sakinlerinin bilgilendirildiğini ifade etti. Bölgenin kuruluşunda İmar Kanunun 18. Madde Uygulamasının işletildiğine dikkati çeken yetkili kanunun uygulanışı sırasında hak tanınan itiraz süresi içinde köylülerin hiçbir itirazda bulunmamasının garip olduğunu kaydetti.

Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yönetiminden ise yöneltilen sorulara ilişkin açıklama yapılmadı.

Kaynak: Diyarbakır Söz