Bayram umudu da boşa çıktı!

Şiddet ve terör olaylarından vahim derecede etkilenen Diyarbakır esnafının Kurban Bayramı'ndan beklentisi de boşa çıktı. Vatandaşların tedirginliği nedeniyle çarşı-pazar adeta boş kaldı.

Bayram umudu da boşa çıktı!

Recep KAYA/Ahmet DEMİR/Tahir KARAKEÇİ

DİYARBAKIR-Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son aylarda artan terör ve şiddet olaylarından tedirgin olan vatandaşın bayram alışverişine çıkmaması,  esnafı "siftah" yapamaz hale getirdi.

Terör olaylarından olumsuz etkilenen Güneydoğu esnafının bayram umudu da boşa çıktı. Saldırılardan endişe duyan vatandaşların bayram alışverişine çıkmaması nedeniyle çarşı-pazar adeta boş kaldı. Esnaf, satışlarının önceki bayramlara göre kıyaslanamayacak derecede düşmesine neden olan terör saldırılarının bir an önce son bulmasını istiyor.

"Eski günlere dönmek istiyoruz"         

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde işportacılık yapan Mahmut Çubuk, 10 yıldır Gazi Caddesi'nde kolonya sattığını söyledi. Terör saldırıları nedeniyle önceki bayramlara göre satışlarında önemli ölçüde düşüş olduğunu dile getiren Çubuk, "Olaylar nedeniyle satışlar geriledi. Vatandaş, yaşadığı tedirginlik nedeniyle evinden dışarı çıkamadığı için işler kesat. Halk dışarı çıkmayınca da olan esnafa oluyor" dedi.

Huzurlu bir yaşam istiyoruz

Eskiden esnafın bayrama bir hafta kala sabah namazının ardından kurduğu tezgahını gece yarısına kadar açık tutuğunu ancak son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle karanlık çökmeden evlerine çekilmek zorunda kaldığını ifade eden Çubuk,  "Diyarbakır'da eski günlere dönmek istiyoruz. Vatandaş ve esnafa huzurlu bir yaşam temenni ediyorum. Kimseye zarar gelmesin, kimse mağdur olmasın, ölmesin. Hepimiz kardeşiz, kardeş bir ülkede yaşıyoruz" diye konuştu.

İşportacı Murat Aşan ise geçen yıl Kurban Bayramı'nda DAEŞ bahanesiyle 6-7 Ekim'de yapılan izinsiz gösterileri hatırlatarak, bir daha bu tür olayları yaşamak istemediklerini söyledi.

Vatandaş sokağa çıkmıyor

Son zamanlardaki terör saldırılarının bölge halkını etkilediğini belirten Aşan, şunları kaydetti: "Terör olaylarından dolayı çok mağduruz. Yapacağımız birkaç günlük iş ama o da burnumuzdan geliyor. Halk korktuğu için sokağa çıkamıyor. Can güvenliği olmadığı için çıkamıyor. Bundan dolayı biz de satış yapamıyoruz. Önceki bayramlarda sabah saat 5'te tezgahımızı kurardık, vatandaşlar sokaktaydı. Oysaki şimdi belli bir saatten sonra sokakta kimse yok. Hepimizin temennisi, hem dinimizi yaşamak hem ülkemizde kardeşliği, barışı sağlamaktır. Ayrımcılık yapanlar, gelin hep birlikte el ele tutuşalım. Din, dil, ırk fark etmiyor. Hepimiz bir arada yaşayalım yeter. Biz bunu Çanakkale'de de yaptık, şu anda da yapabiliriz."

Saldırılardan halkın da zarar gördüğüne işaret eden Aşan, güvenli, huzurlu, barış ve kardeşliğin olduğu bir ortamda yaşamak istediklerini dile getirdi.  Esnaf Remzi Yakut da yaşanan olaylar nedeniyle neredeyse siftah yapamayacak durumda olduklarını belirterek, "İnsanlar sokağa çıkmaya korkuyor. Bu neden pazar yerine AVM'leri tercih ediyorlar" dedi.

Bayramı Bayram yaşamak istiyoruz

Bayram alışverişine çıkan vatandaşlardan Süleyman Sun ise olayların hem vatandaşı hem de esnafı derinden etkilediğini söyledi. Terör olaylarının sona ermesini istediklerini kaydeden Sun, "Vatandaş olarak hepimiz tedirginiz. Bayramlarımızı, bayram havasında yaşamak istiyoruz. Geçen yıl 6-7 Ekim olaylarını tekrar yaşamak istemiyoruz. Vatandaşın canına, malına, ırzına kastedilen herhangi bir şeyi biz istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Hayvan pazarında durgunluk

Bölgede yaşanan çatışmalar hayvan satışlarını da etkiledi. Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki canlı hayvan pazarı tarihin en yoğun dönemini yaşıyor; ancak çatışma ve terör olaylarından dolayı satışlar durdu. Tüccarlar ve besiciler, satışlardan memnun olmadığını dile getiriyor.

Geçen yıllara göre hayvan alım-satımlarında ciddi bir düşüş olduğunu kaydeden İbrahim isimli tüccar, 2 ay öncesine kadar piyasanın normal olduğunu, çatışmaların başlamasından sonra ise piyasanın durduğunu belirterek şöyle konuştu: "Türkiye’nin her yerinden vatandaşlar gelip mal alıyordu. Benim arkadaşlarım vardı Tokat’tan sürekli geliyorlardı mal topluyorduk. Bizde köylerden topladık malları Kırıkkale’ye götürecektik. Baktık batıda adamları dövüyorlar, korkudan götüremedik. İşin açıkçası bu. Piyasa durgun.”  Tüccar Mehmet Lal da çatışmalardan dolayı kimsenin mal almaya gelmediğini ifade ederek, ""Kimse gelip mal almıyor. Yozgat’tan, Kayseri’den hayvan geliyordu. Şimdi gelmiyor.” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz