Girişimcileri bekliyoruz!

Diyarbakır'ın ekonomik gelişmesine imza atan TKDK, 29 girişimciyle "hibe sözleşmesi" imzaladı. Bakan Arzu, “Kim Diyarbakır’a bir çivi çakarsa alnıma çaksın” dedi.

Girişimcileri bekliyoruz!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, "Ülkemizdeki insanımızın huzur ve güvenini sağlama konusunda ciddi adımlar atılıyor, bundan sonra da atılacak. Ama huzur ve güveni sağlarken demokrasiden, şeffaflıktan, birlikte yaşama kültüründen ve insan haklarından da asla taviz vermeyeceğiz" dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) "IPARD l Yatırımlarının Sözleşme İmzalama Töreni ve IPARD II Tanıtım Toplantısı" Diyarbakır'da yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu'nun katıldığı toplantıya, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Emniyet Müdürü Adnan Taşdan, AK Parti Milletvekili adayı Ebubekir Bal,  Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, Vali Yardımcıları ve  İlçe Kaymakamlarının yansıra girişimçiler ile çok sayıda davetli katıldı.

ÜRETİM İSTEYENE KAPIMIZ AÇIK

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından ilk konuşan TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı oldu. Nazlı, “2011 yılının Ağustos ayından itibaren kırsal alanlara gerçekleştirilen yatırımlara destek vermeye başlayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, şu ana kadar 11 bin projeye destek sağladı. Bu 11 bin proje ile yaklaşık 6 milyar TL değerinde yatırım yapılmasına vesile olduk. Faaliyete geçen işletmelerde 45 bin kişiye istihdam sağlandı. Diyarbakır’da bu rakam 600 kişi. İlimizde tüm projelerin hayata geçmesi ile 2 bin binin üzerinde bir istihdam hedefliyoruz.” dedi.

GİRİŞİMÇİLERİ BEKLİYORUZ

Yatırımcıları yeni çağrı döneminde yatırım yapmaya davet eden Nazlı şöyle dedi, “15. Çağrı ilanına çıktık. 30 Ekime kadar başvuruları kabul edeceğiz. Üretim yapmak isteyen, kırsal kalkınmaya destek olmak isteyen, ülke ekonomisine katkı sunmak isteyen tüm vatandaşlarımızı kurumumuza bekliyoruz. Bilgi alsın, projelerini hazırlasınlar ve bir tuğla da onlar koysun.”

Diyarbakır iline sağlanan hibe desteklerinden bahseden Nazlı, “Diyarbakır’da 149 proje ile sözleşme imzaladık. İlimizde şu ana kadar 168 milyon liralık yatırım gerçekleştirilmiştir ve bunun 96 milyon lirası hibe olarak yatırımcılarımıza verilmiştir. Ayrıca 50 traktör, 14 bin makine-ekipman desteği sağlanmıştır. IPARD II Programının hayata geçmesi ile de yenilenebilir enerji, makine parkları ver yumurta tavukçuluğu gibi yeni destek alanlarını destekleyeceğiz. IPARD II ile hibe üst sınırımız yüzde 70 oluyor. Tüm vatandaşlarımızı bu desteklerden faydalanmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

168 MİLYONLUK BİR YATIRIM

Nazlı'dan sonra konuşan İl Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır'ın tarım potansiyeli bakımından Türkiye'nin en önemli alanlarından birini oluşturduğunu belirterek, "TKDK Türkiye'de olduğu gibi Diyarbakır’ımız da da çok önemli tarımsal yatırımların gerçekleşmesine katkı sunuyor. Diyarbakır'da 168 milyonluk bir yatırımın gerçekleşmesine fırsat verilmiş oldu. Belki bu destek olmasaydı yatırımlar hiç gerçekleşmeyebilecekti. Bu desteklerle Diyarbakır'daki yatırımcılarımızda kendilerine verilecek olan bu destekle çalışmalarını yaptılar. 97 milyonluk bir hibe bu yatırımlarla Diyarbakır'daki firma sahiplerimize ulaştırılmış olacak. Yeni dönemde yeni çalışmalarla bölgedeki birçok sektörü kaplayacak şekilde çıkıyor. Bizlerde Diyarbakır'daki yatırımcılarımızdan bu başvuruları gerçekleştirmelerini istiyoruz. Çünkü ne kadar çok başvuru olursa o kadar çok kaliteli projenin Diyarbakır'da hayat bulmasını sağlamış oluruz" dedi.

Diyarbakır'I HAK ETTİĞİ YERE

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu ise sözlerine TKDK'nın bölgeye ve Diyarbakır'a sağladığı destekten dolayı teşekkür ederek başladı. Arzu, “Diyarbakır kültür ve medeniyet şehridir. İlimiz, tarih boyunca huzur ve güven ortamının olduğu bir kardeşlik şehri olarak anılmıştır. İnşallah bu belirsizliğin ortadan kalkarak insanlarımızın iş ve aş peşinde koştuğu; istikrarın, huzurun, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin sağlandığı dönemlere bir an önce dönmeyi ümit ediyoruz.” dedi. Diyarbakır’ın genlerinde barış ve kardeşlik içerisinde bir arada yaşama kültürünün olduğunu ifade ederek, “Diyarbakır, Müslüman, gayr-i müslim her toplumdan insanın bir arada yaşadığı, huzur atmosferinin sağlandığı şehirdir.” diyen Arzu “Kim Diyarbakır’a bir çivi çakarsa alnıma çaksın” şeklinde konuştu.

TERÖRÜN YARATTIĞI TAHRİBAT

Diyarbakır'da şu anda yapımı devam eden 4 adet 5 yıldızlı otelin olduğunu belirten Arzu, "Ama Diyarbakır'da maalesef bitmiş otellerde bile turizm potansiyeli yok. Diyarbakır Surları UNESCO'ya dahil edildi. Diyarbakır ve Mardinlilerin söylediği, biz bölgeye 5 milyonun üzerinde turist beklerken bugün maalesef olaylar nedeni ile bırakın turistleri, biz kendimiz ilimize bölgemize gidemiyoruz diye serzenişte bulundular. Bu sorunu birlik beraberlik içerisinde hep beraber inşallah çözeceğiz. Ben bölge insanına güveniyorum, bu konuda hükümetimiz de üzerine düşeni yapıyor, bundan sonra da yapacak.  İnsanımızın huzur ve güvenliğini sağlamak adına ciddi adımlar atılıyor, atılacak. Ama huzur ve güveni sağlarken, demokrasiden şeffaflıktan birlikte yaşama kültüründen ve insan haklarında da asla taviz vermeyeceğiz. Bu süreç içerisinde, Diyarbakır'da neler yapıldı tekrar etmekte fayda var. Bu süreç içerisinde başta demokrasi ve insan hakları olmak üzere hükümetimiz tarafından birçok uygulama hayata geçti. Olağanüstü halden çıktı, dille ilgili sorunlar ortadan kalktı. Yatırımlar konusunda ciddi ilerlemeler kaydettik. Son 10 yıl içerisinde Diyarbakır'daki kamu yatırımlarının toplamı 19.3 milyar. Bu yatırımların önemli bir kısmı sağlık, eğitim, altyapı ve enerji yatırımları" dedi.

TKDK'NIN Diyarbakır'A KAZANDIRDIKLARI

Öte yandan, 2011 yılından itibaren 14 çağrıya çıkılmış olan Diyarbakır’da İl Koordinatörlüğüne toplam 149 proje başvurusu yapılırken, toplam tutarının ise 168 Milyon 406 Bin lira oldığı bildirildi. TKDK bu projelere 96 milyon lira hibe desteği sağladı. 149 proje içerisinde süt hayvancılığından, kırsal turizme; besi çiftliğinden et işleme tesisine kadar farklı sektörlerden projeler hayata geçirildi. Faaliyete geçmiş olan işletmelerde 600 kişiye istihdam edildi. Öte yandan, Desteklenen projelere 14 binden fazla makine-ekipman desteği sağlandı.

Tören, 13 ve 14. Çağrı döneminde sözleşme imzalamaya hak kazanan 29 başvuru sahibi ile sözleşme töreni yapılmasının ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz