Mezradaki patlamanın dehşeti gün ağarınca ortaya çıktı

Diyarbakır önceki gece kıyameti yaşadı. 15 ton patlayıcı yüklü damberli kamyon köylülerin ortasında infilak ettirildi. 4 kişi öldü, 2'si ağır 23 kişi yaralandı. Köylülerin kayıp olduğunu söylediği 12 kişinin de patlamada olabileceği şüphesi üzerinde duruluyor.

Mezradaki patlamanın dehşeti gün ağarınca ortaya çıktı

Neşet AYTEK/M. Şerif DOĞRU/Muhammed YILDIZ/M. Can TUNÇ

DİYARBAKIR-Sur ilçesi Sarıkamış köyü Dürümlü mezrasında önceki gece saat 22.30 sıralarında bomba yüklü kamyonun patlaması sonucu yaşanan tahribat ve dehşetin ayrıntıları, gün ağarınca ortaya çıktı. Patlamanın şiddeti ile mezraya 150 metre uzaklıktaki bölgede 5 metre derinliğinde ve 30 metre genişliğinde dev bir çukur oluşurken, çevredeki bazı evler hasar görürken, bir çok evin camlarının kırıldığı, duvarlarının da yıkıldığı görüldü.

PATLAMADAN ÖNCE ÇATIŞMA ÇIKTI

Köylülerin iddiasına göre, bomba yüklü kamyon patlamanın gerçekleştiği Dürümlü mezrasına gitmeden önce Danışlı Köyü'nde bir kaç kez dolaşınca, köylülerin dikkatini çekti.

İki araçla yola çıkan köylüler, yeniden dönüş yoluna giren kamyonetin önünü, Dürümlü mezrası yakınlarında kesti. Köylüler, durdurdukları kamyondaki PKK'lı terörist ile tartışınca, araçta bulunan PKK’lı yolunu kaybettiğini söyleyerek köylüleri ikna etmeye çalıştı ancak buna ikna olmayan köylüler, ısrar edip kamyonda ne olduğunu öğrenmek isteyince PKK’lı terörist köylülere silah çekerek gerçeği anlattı.

KÖYLÜLER, JANDARMAYA SALDIRIYI KABUL ETMEDİ

Aracın bomba yüklü olduğunu söyleyerek köylüleri kaçırtmak istedi. Örgüt üyesinin hedeflerinin Özekli Jandarma Karakolu olduğunu belirterek, köylülerden bu duruma müdahale etmemelerini istedi. PKK’lı ile köylüler arasında tartışma yaşanırken, jandarmayı haberdar etmek için telefona sarılması üzerine araçtaki terörist de silahına sarılarak köylüleri taradı.

KURŞUNLAR PATLAYICI MEKANİZMASINA DENK GELDİ

Köylülerden bazılarının yaşamını yitirdiği bazılarının ise yaralandığı olayda, bazı köylüler de PKK’lı ile çatışmaya girdi. Yaşanan çatışmada kurşunlar araç içerisindeki patlayıcı ve patlayıcı mekanizmasına denk gelince bomba infilak ettiği iddia edildi.

GÜN AĞARINCA DEHŞET ORTAYA ÇIKTI

Bomba yüklü kamyonun patlaması yaklaşık 20 kilometrelik bir alanda da hissedildi. Patlamanın sonucu yaşanan tahribat ve dehşetin ayrıntıları gün ağarınca ortaya çıktı. 4 kişinin yaşamını yitirdiği olayda, köylüler kamyonu durdurmak için gelen yakınlarının vücut parçalarını toplamak için çevrede uzuv parçası aradı. Köylülerin bu görüntüsü yürek parçaladı.

GENİŞ ÇAPLI ARAŞTIRMA YAPILIYOR

Jandarma olay yeri inceleme ekipleri, patlamanın şiddetiyle araç ve ceset parçalarının dağıldığı yaklaşık 2 kilometre çapındaki bölgede incelemelerini sürdürürken, geniş bir alandan ceset ve metal parçaları topladı.

KAYIP KÖYLÜLER PATLAMADA MI ÖLDÜ?

Teröristlerin patlayıcı yüklü kamyonu Dürümlü Mezrası'nda infilak ettirmesi sonucu yaralanan 23 kişi hastaneye kaldırılırken, olay yerinde vücut bütünlüğü bozulmamış 4 köylünün cesedi bulundu, kayıp oldukları söylenen ve patlamada öldükleri ihtimali üzerinde durulan 12 kişinin akıbetiyle ilgili araştırma ise sürüyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri toplanan ceset parçalarının DNA incelemesine tabi tutulacağını, kesin sonucun alınması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

KÖY MUHTARI OLAYI ANLATTI

Köy Muhtarı Bayram Yaman olay esnasında taziye evinde bulunduğunu gelen telefonla olaydan haberdar olduğunu söyledi. Yaman şunları anlattı.

“Bu kamyona buralarda ‘kırkayak’ deniyor kum taşıma işlerinde kullanılıyor. Köyün içinde birkaç kez geçince akrabam Seyithan Yakar durduruyor. ‘Siz gübre getirmediniz, çiğit getirmediniz ne arıyorsunuz burada niye gezip duruyorsunuz’ deyince Seyithan’ı tehdit ediyorlar. Yanılmıyorsam dört kişi. Kaleşnikof çıkarıp göğsüne dayıyor hakaret ediyor. Tabi bizimkiler bunların kim olduğunu ve kamyonda ne olduğunu bilmiyorlar. Adamlar kamyona binip gidince köyde silahlarını alıp arabalara binip takibe başlıyorlar. Bana telefon geldiğinde bunu anlattılar. Arabaya atlayıp arkalarından gittim. ‘Dedim ki bir olay olur zarar görürler.’ Ama yetişemedim çok uzaklaşmışlardı. Keşke yetişebilseydim, keşke yetişseydim, bırakmasaydım.”

BABA VE KARDEŞİ YARALANDI

Babası ve üç kardeşi yaralanan 13 yaşındaki E.Ö. yaşadıklarını şöyle anlattı; “Annem, babam ve kardeşlerimle oturuyorduk. Televizyona bakıyorduk. Silah sesleri gibi bir şey gelmeye başladı. Ben televizyondan geliyor diye düşündüm. Yükselince kardeşlerimle birbirimize bakıp televizyonun sesini kıstık. O zaman daha net duyulmaya başladı. Ne olduğuna bakmak için pencereye gidecekken birden ev üzerimize yıkıldı. Sonrasını hatırlamıyorum.”

Patlamada E.Ö.’nün babası Aziz ve kardeşleri Hacı, Mehmet ve İbrahim yaralanırken E.Ö. felaketi küçük sıyrıklarla atlattı. Dürümlü'deki patlamada pek çok ev kullanılamaz hale geldi.

KÖYLÜLER TEPKİ GÖSTERİNCE

A.A'ya konuşan mahalle sakinlerinden İ.S, teröristlerin getirdikleri bomba yüklü aracı mahalleye saklamak istediğini, bir grup vatandaşın buna tepki gösterdiğini söyledi. İ.S, bunun üzerine tartışma çıktığını, teröristlerin de vatandaşları tehdit ettiğini anlattı.

Patlamada yeğenini kaybeden M.D. ise 4 örgüt üyesinin öğle saatlerinde bomba yüklü kamyonla mahalleye geldiğini belirtti. "Akşam saatlerinde köydeki taziye evinde bulunan bir grup vatandaş, şüphe üzerine teröristleri durdurarak, 'Bu araçta ne var?' diye sordu. Daha sonra da 'Bu aracı köyümüzde istemiyoruz' diyerek teröristlere tepki gösterdiler." diyen M.D, şunları kaydetti:

ARACI KÖYÜMÜZDE İSTEMİYORUZ

"Bunun üzerine tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından örgüt mensuplarının köyden çıkması istendi. Tehditler savuran teröristler köyden çıkıyorlardı. Vatandaşlar da köy çıkışına kadar takip ettiler. Teröristler, Dürümlü mevkisinde kamyonu durdurarak araçtan indiler. Buradaki küçük tepeye çıktılar. Vatandaşların içinde olduğu araç, bombalı araca yaklaştığında da ateş açtılar. Vatandaşlar araçtan indikten sonra da bombayı patlattılar. Patlama çok şiddetliydi."

 VALİLİKTEN PATLAMA AÇIKLAMASI

Diyarbakır Valiliği tarafından patlamayla ilgili yapılan yazılı açıklamada, olayda 4 kişinin öldüğü, 23 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Valilik tarafından yapılan açıklama şöyle: "İlimiz Merkez Sur İlçesi Dürümlü Mezrası'nda 12 Mayıs 2016 Perşembe günü saat 22.30 sıralarında şiddetli bir patlama olayı meydana gelmiştir. Bölücü terör örgütü mensuplarınca hazırlanmış bomba yüklü damperli bir kamyonun Tanışık Mahallesi'nden geçmesi esnasında, kamyonu kullanan ve bölücü terör örgütü mensubu olduğu değerlendirilen şahıslarla köylüler arasında yaşanan tartışması sonucu kamyonun köylüler tarafından takip edildiği, Dürümlü mezrası mevkiine gelen kamyondaki örgüt mensuplarının patlayıcı yüklü damperli kamyonu infilak ettirdiği değerlendirilmektedir.

KAMYON BİNGÖL'DEN GASP EDİLMİŞ

Meydana gelen patlama sonucunda kamyonu takip eden araçlarda bulunan köylülerden 4 kişi yaşamını kaybetmiş 23 kişi de yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlar ildeki hastanelere kaldırılmış ve tedavilerine başlanmıştır. Yaşamını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Kayıp olduğu iddia edilen köylü vatandaşlarla ilgili olarak da gerekli tahkikata başlanmıştır. Olay yerinde yapılan ilk incelemede, patlayıcı yüklü kamyonun Bingöl ili Genç İlçesi Döşekkaya Köyü bölgesinde yol çalışması yapan bir firmaya ait olduğu ve 9 Mayıs 2016 tarihinde gasp edildiği tespit edilmiştir. Yaşanan patlama olayıyla ilgili çok yönlü olarak soruşturma başlatılmıştır."

Kaynak: Diyarbakır Söz