Kurbanın anlamı paylaşmaktır

Diyarbakır’da Kurban bayramına günler kala kurbanlıklar görücüye çıkarken, satıcılar piyasanın durgunluğundan alıcılar ise fiyatların yüksekliğinden şikâyetçi.

Kurbanın anlamı paylaşmaktır

Kurban Bayramı'na günler kala bayram hazırlıkları kapsamında, büyükbaş ve küçükbaş hayvan satıcıları belediyeler tarafından kendileri için kurulan pazarlarda yerlerini aldı.

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kent merkezinde kurban kesim ve satış yerlerini açıkladı.

Atalar, kesim yerlerinde, müdürlükleri tarafından görevli bir veteriner hekim ve bir zooteknist, merkez ilçe müdürlüklerinde görevli 15 veteriner hekim,  diğer 13 ilçede ise 27 veteriner hekim olmak üzere toplam 44 personel görevlendirildiğini açıklarken, şehrin birçok yerinde de ayrıca satış ve kesimler gerçekleşti.

Koçlarının 2 bin TL değerinde olduğunu belirten Said Aydın, halkın fakir olduğu için alamadığını söyledi.

“Kurban için para bulamıyorlar”

“İş yok, güç yok!” diyen Aydın, “Millet işsizdir, para bulamıyor. Sorup geçiyorlar. Paraları yoktur, bir kurban kesmek için. Devletin bölgemizdeki halka iş imkânları sağlaması gerekiyor. Bu sorun da bundan kaynaklanıyor.” dedi.

Herkesin Kurban Bayramında bir kurban kesme arzusu olduğuna dikkat çeken Aydın, ancak halkın yüzde 90’inden fazlasının kurban almaya güç bulamadığını ifade etti.

“Çok kişi hayvanı kesip eve götürüyor”

Kurbanın amacının fakirleri doyurmak olduğunu dile getiren Aydın, “Çok kişi hayvanı kesip eve götürüyor. Böyle yapmak sevap değildir. Kurbanı kendine kesen bir yere varamaz. Kurbanın anlamı paylaşmaktır, fakir fukarayı doyurmaktır.” şeklinde konuştu.

“Bayramdan bayrama et yiyenler var”

Aydın konuşmasının devamında, “Kimi insanlar vardır sadece bayramdan bayrama evlerine et giriyor. Kırmızı etin kilosu 50 TL’yi bulmuş. Devletin bu konuda gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Gariban vatandaş 50 TL’ye et nasıl alabilir? Günlük 50 TL alan birinin bütün kazandığını nasıl ete verebilir.” ifadelerini kullandı.

“Yazık, günahtır insanlara”

Aydın son olarak, “1982’lerde bir günlük kazancımla bir torba un, bir teneke yağ, pirinç ve çorba alıyordum. Şimdi ise bir günlük kazancımla bir kilo et alamıyorum. Yazık günahtır insanlara.  Sabahtan akşama kadar güneşin altında çalışıyorlar, 50 TL için. O parayı da ne zaman alacağı belli değil. İşi iyi olanlar hiç olmazsa kurban eti alsın ki garibanlara dağıtsın. Onlar da bu eti yiyebilsin.” diye seslendi.

“Piyasa durgundur”

Mehmet Karataş ise “Satışlarımız başladı ve devam ediyor. Bizim elimizdekiler bin TL’ye tutuyor. Ayrıca küçük başların ve büyük başların satışları ve fiyatları vardır.  Piyasa durgundur. Hayvan fiyatları geçen seneye oranla biraz yüksektir.  Şuan müşteri bekliyoruz. Piyasanın durgun olmasının sebebi iş güç olmamasıdır.” dedi.

“İşlerin açılacağını zannetmiyorum”

Fiyatlar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Karataş, “Kurban bayramına yaklaştığımız bu günlerde de işlerin açılacağını pek zannetmiyorum. Hayvanları zararına satıyoruz, arpa yemi de bizden gidiyor. Bir küçük baş hayvan 50-60 kiloyu buluyor. Bu da 900 TL’ye yakın tutuyor. Canlı kilo 17 TL’den satıyoruz. Gövde hali olarak 33 TL’den satıyoruz.” şeklinde anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz