Mübarek Şehrin Kalbine Kurşun

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Bu güzel ve mübarek şehrin kalbine hiç kimse kurşun sıkmaya kalkışmasın. Bu şehir sahabe ve peygamberler şehridir" diyerek, yaşanan şiddet ve teröre tepki gösterdi.

Mübarek Şehrin Kalbine Kurşun

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyarbakır'ın Kulp ilçesindeki Kur'an kursu binasında çıkan yangında hayatını kaybeden öğrencilerin cenaze namazını kıldırken, Diyarbakır'da yaşanan şiddet ve terör olaylarına ilişkin anlamlı mesaj verdi. Görmez, "Bu güzel ve mübarek şehrin kalbine hiç kimse kurşun sıkmaya kalkışmasın. Bu şehir sahabe ve peygamberler şehridir" dedi.

CAMİDE CENAZE TÖRENİ

Kuran kursundaki yangında yaşamını yitiren Nur Muhammet Bayka, Silvan'da önceki gece ailesi tarafından toprağa verilirken, Muhammed Bingöl, Sabahattin Altun, Serhat Sancar, Suat Çankaya, Şahin Kahraman için Dicle Üniversitesi Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, kamu, kurum ve müdürleri, kuran kursu öğrencileri ile hayatını kaybeden çocukların yakınları ile İl Müftülüğü camiası katıldı.

AYRI AYRI CENAZE NAMAZI

Düzenlenen cenaze törenine katılan Prof. Dr. Görmez tarafından hayatını kaybeden her bir öğrenci için ayrı ayrı cenaze namazı kıldırıldı. Görmez, okunan duaların ardından yaptığı konuşmada, mahsun ve kederli olduklarını, bugün sadece Allah'ı razı kılacak şeyler söyleyeceklerini belirtti.

İLİM YOLUNDA HÜKMET ŞEHİTLER

İlim yolunda, çok elim bir kazada hayatını kaybeden gençlere Cenabı Allah'tan rahmet, onları ebediyete uğurlarken özellikle anne ve babalarına da sabır, metanet dileyen Görmez, "Tek tesellimiz gençlerin ilim yolunda hükmen şehit olmaları. Peygamberimiz ilim yolunda olanların yolunun, 'cennet yolu' olduğunu buyuruyor. Cenabı hak yollarını cennet eylesin, anne ve babalarına sabır, metanet ihsan eylesin" diye konuştu.

YAŞANAN ŞİDDET VE TERÖR

Görmez, Diyarbakır'ın güzel ve mübarek bir şehir olduğunu vurgulayarak, bu şehirde sadece barış, kardeşlik ve merhamet olmasını, kalpler arasında sadece merhamet şebekelerinin kurulmasını istediklerini bildirdi.

"Bu güzel ve mübarek şehrin kalbine hiç kimse kurşun sıkmaya kalkışmasın. Bu şehir sahabe ve peygamberler şehridir. Bu şehirde sadece barış ve kardeşlik, sadece güzel kokular ve çiçekler olsun, kan ve barut kokusu olmasın. Tek tesellimiz gençlerin ilim yolunda hükmen şehit olmaları. Aslında ilim yolunda şehit olan gençlerimiz bize aynı zamanda bu mesajı veriyor" ifadelerini kullanan Görmez, konuşmasını şöyle tamamladı:

DAĞA GİDEN GENÇLER VAR

"Az önce anne ve babalarını da söyledim. Maalesef eli kalem tutacak bazı gençler dağlara gittiler, kardeşlerini katlettiler ve kendi hayatlarını ve ahiretlerini de berbat ettiler. Ama bu çocuklarımız elim bir kazada bugünün hiçbir kötülüğüne bulaşmadan, Kur'an kursunda Kur'an okuyarak hayatlarını ilim yolunda sarf etmeyi düşünüyorlardı. Fakat Allah bu şekilde takdir etti ve onları aldı. Cenabı Allah rahmet eylesin. Bir daha bize öyle acılar yaşatmasın."

AİLELERİ TESELLİ ETMEYE ÇALIŞTI

Görmez, cami çıkışında yangında hayatını kaybeden öğrencilerin ağıtlar yakan ailelerini de teselli etmeye çalıştı. Törenin ardından olayda hayatını kaybeden Suat Çankaya, Serhat Sancar ve Şahin Kahraman'ın cenazesi Kulp ilçesinin Karaağaç Mahallesine, Sebahattin Altun'un cenazesi Kulp'un Baloğlu köyüne toprağa verilmek üzere uğurlandı.

CENAZELER TOPRAĞA VERİLDİ

Altun'un cenazesi Kulp ilçesine bağlı Baloğlu Mahallesi Mezarlığı'nda, Sancar, Çankaya ve Şahin'in cenazesi ise Karaağaç Mahallesi Mezarlığı'nda gözyaşları arasında defnedildi.

Mehmet Bingöl'ün cenazesi defnedilmek üzere Diyarbakır'daki Yeniköy Mezarlığına götürüldü.  Bingöl'ün cenazesi toprağa verildiği sırada bazı yakınları fenalık geçirdi.

BASINA KAPALI GÖRÜŞME

Görmez, törenin ardından Diyarbakır Valiliğini ziyaret ederek, Vali Hüseyin Aksoy ile görüştü. Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde Karaağaç Mahallesinde Karaağaç Mahallesi'nde İlçe Müftülüğüne bağlı yatılı Kur'an kursu binasında çıkan yangında 6 öğrenci hayatını kaybetmiş, 3 öğrenci de yaralanmıştı. Öğrencilerden Nur Muhammed Bayka'nın cenazesi önceki gün Silvan'da toprağa verilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz