Almanya Cumhurbaşkanı Polonyalılardan af diledi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, “Alman tiranlığının mağduru Polonyalılar önünde eğiliyorum ve af diliyorum” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Polonyalılardan af diledi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, 1 Eylül 1939’da Polonya’nın savunmasız küçük kenti Wielun’a ilk bombanın düştüğü saatte düzenlenen bir tören sırasında Polonyalılardan af diledi. Steinmeier, “Alman tiranlığının mağduru Polonyalılar önünde eğiliyorum ve af diliyorum” dedi.

Alman Cumhurbaşkanı, “Polonya’da insanlığa karşı bir suç işleyen Almanlardır. Kim bunun sona erdiğini, Avrupa üzerindeki nasyonal-sosyalist terör hakimiyetinin Alman tarihinde marjinal bir olay olduğunu iddia ederse kendisini yargılar” dedi.

AF DİLEĞİNDE BULUNDU

Steinmeier, bu ifadeleriyle Alman aşırı sağcı partiye gönderme yaptı. Neo-Nazi partinin eşbaşkanı Alexander Gauland, Üçüncü Reich yıllarının görkemli Alman binyılında sadece “bir kuş dışkısı” olduğunu savunmuştu.

Steinmeier, “Unutmayacağız. Hatırlamak istiyoruz ve hatırlayacağız” diye ekledi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda de, İkinci Dünya Savaşı’nın Wielun’da açtığı bu cephenin “bir barbarlık” ve “bir savaş suçu” olduğunu belirtti. Steinmeier’e huzurunda teşekkür eden Duda, “Bu törenin Polonya-Almanya dostluk tarihine geçeceğine inanıyorum” dedi.

Törende Polonya Cumhurbaşkanı da hazır bulundu. Polonya, 3 milyonu Yahudi olmak üzere 6 milyon yurttaşını kaybederek, İkinci Dünya Savaşı’nın vahşetini ağır bir şekilde yaşamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz