Tarihin en kanlı ve en kötüleri

Tarihte yaşamış olan bazı diktatörler, arkalarında binlerce yıkım, binlerce ölüm, binlerce zulüm bırakmışlardır. Tarihin ibretle şahit olduğu bu zalim insanların yapmış oldukları kıyım ve insanlık hissinden nasibini almamış hikayelerini sizlere sunuyoruz.

Tarihin en kanlı ve en kötüleri

Latince kökene bağlı ‘’dictator’’  kelimesi, emir veren, dikte ettiren, mutlak ve sınırsız bir otoriteye sahip olan, her istediğini yapan ve de hesabı sorulmayan, kişilere verilen tanım anlamına gelmektedir.

Bu kelime Antik Roma'da Senato tarafından acil durumlarda Cumhuriyeti yönetmesi için atanan ve olağandışı görevler üstlenen ‘’magistratusun’’ ünvanından gelmektedir. Günümüzde ise bu tanım, hiçbir yetki ve kural tanımayan, rakiplerini ortadan kaldıran liderler için kullanılmaktadır.

Tarihte yaşamış olan bazı diktatörler, arkalarında binlerce yıkım, binlerce ölüm, binlerce zulüm bırakmışlardır. Tarihin ibretle şahit olduğu bu zalim insanların yapmış oldukları kıyım ve insanlık hissinden nasibini almamış hikayelerini sizlere sunuyoruz.  Günümüzde de halen Ortadoğu’nun bazı ülkelerinde bu tür zalim insanlara rastlamak mümkün.

Mao Zedong

Çin Komünist Devrim’i lideri, iktidara geldiği ilk beş yılında 5 Milyondan fazla insanı idam ederek veya işçi kamplarına göndererek öldürdü.“İleri Büyük Atılım” ve “Kültür Devrimi” adını verdiği iki adet sosyal programı vardı. Birinci hedef Çin’i süratle endüstriyelleştirmek bu programların uygulama safhasında 20 milyondan fazla insan açlıktan öldü. Sonrasında “Sosyalist Eğitim” hamlesi adı altında kendisine muhalif entellektüelleri öldürmeye başladı.Bu program sonucuda 4-7 milyon insan öldü.100 Çiçek Harekatı ile 30 milyon insanın bir kaç ay içinde açlıktan ölmesine neden oldu. Katlettiği insan sayısı 50 milyondan fazladır. İnsanlık tarihinin en kanlı diktatörüdür.

Adolf Hitler

Alman Nazi Partisi lideri. 1934-1945 yılları arasında Almanya’nın en acımasız diktatörüdür. Amacı Yahudilerden kurtulmak ve Avrupa’da hegamonya kurmaktı. Döneminde Alman endüstrisi büyük bir ivme kazanmış ve korkunç boyutlarda silahlanmıştır. 6 milyon Yahudi olmak üzere 17 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olmuştur.

 Leopold II

1865-1909 yılları arasında hükümdarlık yapmış Belçika’nın ikinci kralıdır. Kendisi sömürgeciliğe yürekten inanıyordu. Kongo halkına yaptığı insanlık dışı eziyetler ve katliamlarla adını tarihe yazdırmıştır. II.Leopold’un hükümdarlığı döneminde, Kongo nüfusu tahminen 20-30 milyondan 9 milyonun altına düştü.

Josef Stalin

Komünist Parti’nin ilk genel sekreteridir. Lenin’in ölümünden sonra 1924′te Sovyet lideri olur. İktidara gelirgelmez Sovyetleri sanayileştirmek adına tarım üretimini yok eder ve korkunç bir kıtlığa sebep olur. Ukrayna’da açlıktan öldürdüğü insan sayısı 10 milyondan fazladır. 1930′ların sonuna doğru “Büyük Temizlik” adını verdiği bir girişim yapar.  Bu girişim, kendisine muhalif insanları ortadan kaldırdığı paranoyak bir kampanyaya dönüşmüştür. Stalin’in parti konuşmalarında, kendisini 32 dişini göstermeden alkışlayan delegeleri bile öldürttüğü söylenmektedir. 1939 yılında Hitler ile saldırmazlık anlaşması yapar ama Hitler bu anlaşmaya uymaz. Bunun üzerine Sovyetler müttefiklere katılır ve savaş esnasında 23.9 milyon insan ölür.

Hideko Tojo

Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri’nin orgenerali ve Japonya’nın 40. başbakanı. 2. Dünya Savaşı sırasında Çin’de ve Güneydoğu Asya’da soykırım yaparak 5 milyondan insanın ölümüne sebep oldu.

II.Nicholas

Rusya’da 3 milyondan fazla insanın ölümüne doğrudan sebep olmuştur. Yaptığı katliamlardan dolayı “Kanlı Nicholas” olarakta bilinir.

Pol Pot

Kamboçya komünist harekatı lideri. İktidara geldikten sonra ülkede bir temizlik yapmaya karar verdi ve yaklaşık 2 milyon insanın ölmüne yol açtı. İnsanları köylerini terketmeye ve çok zor şartlar altında çalışmaya zorladı. İnsanları tam olarak köle koşullarında çalıştırıyor, çok az sağlık sağlık hizmeti sağlıyor ve pek çoğunu idam ettiriyordu. Kamboçya nüfusunun yaklaşık 1/5′ini öldürmüştür.

Saddam Hüseyin

Saddam Hüseyin, hayatı boyunca sayısız çatışmaları kışkırttığı bilinen bir liderdi. Soykırımlar yapmıştır ve 2 milyon civarı insan öldürdüğü tahmin ediliyor.

Kim il-Sung

Kuzey Kore’ye komünizmi getiren ve katı bir diktatörlük uygulayan bir lider. Bu kişi aynı zamanda oğluna diktatörlük devreden tek komünist liderdir. Açlıktan, hastalıktan, bakımsızlıktan kırdırdığı insanların yanı sıra idamları ve suikastları ile yaklaşık 1.6 milyon Korelinin ölümüne neden olmuştur.

Mengistu Haile Mariam

Etiyopya eski devlet başkanı. Yüzlerce yıllık monarşiyi devirip sosyalist bir devlet kurmayı amaçlamış olan askeri devlet adamıdır. Muhaliflerini başlatmış olduğu “Kızıl Terör” adlı bir kampanya ile katletti ve soykırım üzerine çalışmalarda bulundu. Kendisi diğer komünist diktatörler gibi sanayileşme adı altında köylülere işkence etti, tarımsal faaliyetleri durdurdu ve çok büyük bir kıtlığa sebep oldu. Öldürdüğü insan sayısı tahminen 400bin ile 1.5 milyon arasıdır.

Yakubu Gowon

Nijerya iç savaşı denilen olaya sebep olmuştur. Bu savaşta 1 milyon sivil ve 100bin asker hayatını kaybetmiştir.

Beşar esed

Beşar Esed hayatı boyunca babası Hafız Esad'ın Halefi olarak yetiştirilmiş, 1965 doğumlu Baas partisinin lideri ve Suriye devlet başkanıdır. Genelde tek adam üzerine kurulan Baas rejiminde amaç, sürekli rejimi korumaktır ve kişiler önemli değildir. Babası Hafız Esad'ın ölümünün ardından başa geçen Beşar Esad Arap baharı ile koltuk ve rejimi koruma düşüncesi ile adeta kontrolden çıkmış ve ülkesini kaosa sürüklemiştir. Suriye iç Savaşı'nın başlangıcı 2011 den bu yana ülkesine adeta cehenneme çeviren ve topraklarında neredeyse insanın kalmadığı, açlık ve sefalet içindeki Suriye'nin Beşar Esad tarafından yaklaşık 500-700 bin kişinin öldürüldüğü bilinmektedir.

Kaynak: AJANSLAR