Bilinçli vuruluyor

İngiliz Telegraph gazetesinin haberinde, BM'nin İdlib'deki hastanelerin lokasyonlarını Rusya'ya bildirdiği, yine de Rusya ve Esed rejiminin bu hastaneleri vurduğuna dikkat çekildi. Suriye İnsan Hakları Ağı da Esed rejimi ve Rusya'nın 26 Nisan-24 Mayıs'ta 24 sağlık merkezini vurduğunu, bunlardan 6'sının BM'nin "koruma" listesinde yer aldığını duyurmuştu.

Bilinçli vuruluyor

Birleşmiş Milletler'in (BM) İdlib'deki hastanelerin  lokasyonlarını Rusya ile paylaştığı, ancak Beşşar Esed rejimi ve destekçisi  Rusya'nın bu noktaları yine hedef aldığı belirtildi.

İngiliz Telegraph gazetesinin dünkü haberine göre, uluslararası tıbbi  yardım kuruluşları, saldırılar karşısında caydırıcılık tesis etmek ya da  vurulmaları halinde "BM'nin niyet oluşturması" için kolaylık sağlamak maksadıyla  İdlib'deki hastanelerin lokasyonlarını paylaşıyor.

BM ise bu bilgileri, "çatışmasızlık listesi" olarak, İdlib'de hava  saldırıları düzenleyen Rusya ile paylaşıyor.

Ancak Rusya ve desteklediği Beşşar Esed rejimi, yine de bu  lokasyonları hedef alıyor.

Tıbbi merkezlerin kasti hedef alınmasının uluslararası hukuka göre  savaş suçu sayıldığı vurgulanan haberde, bu listede yer alan ve vurulan  lokasyonlardan birinin Etarib'deki doğum hastanesi olduğu belirtildi.

Haberde, kriz bölgelerinde tıbbi hizmet sağlayan uluslararası kuruluş  MedGlobal'in başkanı Doktor Zahir Sahlul'un şu sözlerine yer verildi:

UYARILARA RAĞMEN

"BM ile bilgileri paylaşmak, hastanelerin daha çok korunmasını  sağlamadı. Hastanelerin hedef alınması riskini artırdı."

Suriyeli Amerikan Medikal Topluluğu (The Syrian American Medical  Society-SAMS) yöneticilerinden Muhammed Katub'un da "(Bilgileri paylaşmanın)  Koruma olmasa da en azından biraz sorumluluk getireceğini, saldıranların  izlendiklerini bildikleri için iki kere düşüneceğini sanmıştık. Ancak bu olmadı."  dediği kaydedildi.

Habere göre Katub, vurulan hastanelerin bilgisini BM ile paylaşsa da  resmi bir yanıt alamadı.

Haberde, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark  Lowcock'un hafta başındaki bilgilendirmesinde, İdlib'deki hastane saldırılarının  sorumlusunun kim olduğunu belirtmemesine dikkat çekildi.

Suriye İnsan Hakları Ağı, önceki günkü raporunda, Esed rejimi ve  Rusya'nın 26 Nisan-24 Mayıs tarihlerinde İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki  24 sağlık merkezine toplam 29 saldırı gerçekleştirdiğini bildirmişti.

Raporda, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) sağlık  merkezlerini korumak için kurduğu mekanizmaya kayıtlı 6 sağlık merkezinin, rejim  ve Rusya'nın saldırılarına maruz kaldığı ifade edilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz