Dünya ne diyor?

Referandum sonuçlarına ilişkin Rusya'dan da açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumuna ilişkin olarak, "Bu, Türkiye'nin iç meselesi" yorumunda bulundu. Peskov, Türk halkının referandumda aldığı karara herkesin saygılı olması gerektiğini söyledi.

Dünya ne diyor?

Referandum sonuçlarının ardından bir açıklama da Fransa'dan geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın ofisinden yapılan açıklamada, "Politik kurumlarını nasıl organize edeceklerine sadece Türkler karar verebilir ancak referandumdan çıkan sonuçlar Türk toplumunun planlanan reformlar karşısında nasıl bölündüğünü gösteriyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada tüm politik taraflar diyalog yoluyla çözüm aramaya davet edildi.

YUNANİSTAN: SAYGI DUYUYORUZ

Yunanistan hükümeti, Türkiye'deki anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında Türk halkının kararına saygı duyduğunu açıkladı.

Yunanistan devlet ajansı ANA-MPA'nın haberinde, Yunan hükümetinin halk oylamasına ilişkin açıklamasına yer verildi.

Türkiye'deki gelişmelerin ve referandum sonucunun dikkatle izlendiği belirtilen açıklamada, "Türk halkının, geleceğiyle ilgili kararına saygı gösteriyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, "Biz, komşu ülkede istikrar ve demokrasiyi destekliyoruz. Karşılıklı saygı temelinde diyalog ve iş birliğine katkıda bulunacak bir Türkiye arzuluyoruz." değerlendirmesine yer verildi.

ALMANYA KİLİTLENDİ

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, referandum oylamasının sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Beklenen sonuç zaten buydu. Sakin kalmanızı aklı başında bir yolda ilerlemenizi öneriyoruz. Bu seçim kampanyasının sonunda bittiğini görmek güzel” dedi.

AVUSTURYA KUDURUYOR

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ve Avusturya medyası Türkiye’de yapılan cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi halk oylamasına büyük ilgi gösterdi.

Evet sonucunu hazmedemeyen Kurz,'Referandum sonucu itibariyle bölünmüş bir ülke olarak üretti' saçmalığında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz