Erbil-Bağdat gerilimi sürüyor

Irak Parlamentosu Doğalgaz ve Petrol Komisyonu, Irak Petrol Bakanı Abdulmehdi ve Irak Maliye Bakanı Zebari ile Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Hawrami ve Maliye Bakanı Hamlan'ı sorunun çözümüne yönelik görüşmeler yapmak üzere parlamentoya çağırdı

Erbil-Bağdat gerilimi sürüyor

Irak Parlamentosu Doğalgaz ve Petrol Komisyonu'nun, Bağdat ile Erbil arasındaki petrol ve bütçe anlaşmazlığını çözmek için Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi ve Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari ile Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami ve Maliye Bakanı Rebaz Muhammet Hamlan'ı parlamentoya çağırdığı bildirildi.

 Irak Parlamentosu Doğalgaz ve Petrol Komisyonu üyesi ve eski Petrol Bakanı İbrahim Muhammed Bahrululum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bağdat ile Erbil arasındaki petrol ve bütçe anlaşmazlığını çözmek için Petrol Bakanı Abdulmehdi ve Maliye Bakanı Zebari ile Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Hawrami ve Maliye Bakanı Hamlan'ı parlamentoya çağırdık" dedi.

Tarafların bir araya gelerek konuyu açıklığa kavuşturmaları gerektiğine karar verdiklerini anlatan Bahrululum, "Böyle bir toplantının parlamento nezaretinde yapılmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Toplantıya Irak ve Kürdistan Bölgesel Parlamentosu enerji komisyonlarının da dahil olması sağlıklı bilgi alınmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

PARLAMENTOYA ÇAĞRILDI

Bahrululum, taraflar arasındaki toplantının Ramazan Bayramı'ndan önce yapılmasını istediklerini ve Bağdat ile Erbil'in uyumlu çalışarak soruna ilişkin daha aktif rol oynaması gerektiğinin altını çizdi.

Bağdat'ın petrol ihracının ayrıntılarıyla ilgili tüm bilgileri komisyona verdiğini ancak Erbil'in bunu yapmadığını ileri süren Bahrululum, "Kürdistan Hükümeti Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan birkaç kere talep etmemize rağmen bilgi akışı sağlanmadı. Kerkük petrolünden ne kadarının ihraç edildiğine dair bilgimiz yok. Raporlar elimize geçmedi" şeklinde konuştu.

Bahrululum, Erbil'in temmuz ayından itibaren Irak Milli Petrol Şirketi'ne (SOMO) hiç petrol vermediğini kaydetti.

Doğalgaz ve Petrol Komisyonu'nun Kürt Üyesi Kava Muhammet ise "Komisyonda yaptığımız görüşmelerden sonra konuyla ilgili bakanlıkların parlamentoya gelip Erbil-Bağdat anlaşmasının neden yürümediğini anlatmalarını uygun bulduk. Bu toplantı iki tarafın birbirini anlaması için faydalı olacaktır. Daha sonra yapılacak üst düzey görüşmeler için de zemin hazırlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Irak anayasasına göre ülkenin genel bütçesinden Kürt bölgesine yüzde 17'lik pay düşüyor. Bunun da yıllık 17 milyar dolara tekabül ettiği ancak Bağdat hükümetinin, "bütçede yeterli miktarda para olmadığı" gerekçesiyle Kürt bölgesinin bütçesinin tamamını ödemediği belirtiliyor. Erbil, Bağdat'ın bütçesini eksik göndermesini gerekçe göstererek Türkiye'ye ihraç ettiği petrolü SOMO kontrolünde satmaktan vazgeçti. Kürt bölgesinin kontrolündeki boru hattıyla ihraç edilen petrolden 1 Temmuz itibarıyla SOMO'ya hiç pay verilmediği belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz