Mısır mahkemesi, Mursi için idam cezası talep etti

Kahire Ceza Mahkemesi "hapishaneler baskını" davasında, aralarında darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı El-Karadavi'nin de bulunduğu 106 kişinin idam kararı hakkında görüş alınması için dosyalarının müftülüğe gönderilmesine karar verdi.

Mısır mahkemesi, Mursi için idam cezası talep etti

Başkent Kahire'deki Polis Akademisi binasında görülen "casusluk" ve "hapishaneler baskını" davalarında, Kahire Ceza Mahkemesi kararını açıkladı.

Mursi ve 130 kişinin yargılandığı kamuoyunda  "hapishaneler baskını" olarak bilinen davada, Mursi ve Karadavi'nin yanı sıra İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Saad el-Katatni ve İhvan'ın ileri gelenlerinden İsam el- Aryan'ın da bulunduğu 106 kişinin dosyasının, idam kararıyla ilgili görüş alınması için müftülüğe gönderilmesine karar verdi.

Mahkeme, Mursi ve 34 kişinin yargılandığı kamuoyunda "Casusluk Davası" olarak bilinen davada ise aralarında HAP Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci ve İhvan Rehberlik Konseyi başkan yardımcısı Hayrat Şatır'ın bulunduğu 16 sanığın dosyalarını müftüye sevk etti.

İki davada da nihai kararın 2 Haziran'da yapılacak duruşmada açıklanacağı belirtildi.

Buna göre toplam 166 sanığın yargılandığı iki davada 122 kişinin dosyası idam talebiyle müftülüğe gönderilmiş oldu.

Mısır yasalarına göre, idam dosyaları karara bağlanmadan önce devlet müftüsüne sevk ediliyor. Müftünün görüşü alındıktan sonra mahkeme nihai kararını veriyor.

HAPİSHANELER BASKINI                         

Ülkede "Vadi'n-Natrun Hapishanesi Olayı" olarak da bilinen "hapishaneler baskını" davasında, 106'sı firari ve 25'i tutuklu 131 sanık, 25 Ocak 2011'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, "11 hapishane ve karakola saldırarak, 3 subayı kaçırmakla" suçlanıyor.

İlk duruşması 28 Ocak 2014'te yapılan davada, Mursi ve diğer sanıkların Ocak 2011'deki devrim sırasında "Gazze'den sızan yüzlerce kişi tarafından pek çok hapishaneye baskın düzenlenerek Vadi'n-Natrun Hapishanesi'nden kaçtığı iddia ediliyor.

CASUSLUK DAVASI

"Casusluk Davası"nda ise devrimin ardından Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ve 34 kişi, "Devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İran Devrim Muhafızları'yla suç amaçlı iş birliği ve casusluk yaptıkları" öne sürülüyor.

Sanıklar ayrıca Mısır Bakanlar Kurulu'nun Aralık 2013'teki İhvan'ı "terör örgütü" olarak ilan etme kararına binaen "terör örgütüne mensup olmakla" suçlanıyor. Bu davadaki 35 sanıktan 22'si tutuklu, 14'ü ise gıyaben yargılanıyor.

 İTTİHADİYYE OLAYLARI

Mursi ve beraberinde 12 sanık, kamuoyunda "İttihadiyye olayları" adıyla bilinen, "5 Aralık 2012'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik" suçlamasıyla açılan davanın 21 Nisan'da görülen duruşmasında, yirmişer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı