NASA'da görevli Türk bilim insanı, 'Derin uzayda bilim'i anlattı

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nda (NASA) görevli Türk Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Diyarbakır'ın Dicle Üniversitesi'nde 'Derin uzayda bilim' konulu konferans düzenledi.

NASA'da görevli Türk bilim insanı, 'Derin uzayda bilim'i anlattı

Dicle Üniversitesi'nce düzenlenen 'Derin uzayda bilim' konferansı, 6 yıldır NASA'da görev yapan Türk astrofizikçi Dr. Umut Yıldız'ın katılımıyla düzenlendi. Üniversitenin Konferans ve Kongre Merkezi'ndeki konferansa Rektör Prof. Dr. Talip Gül, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Konferansta sunum yapan astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, uzayla nasıl iletişim kurduklarını katılımcılara anlattı. Yıldız, "Siz dünyayla ay arasındaki 5 katı mesafedeki uzaklığa bir şey gönderdiğinizde, bu derin uzay oluyor. Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) bütün frekansların tahsislerini yapan bir yer. Frekans tahsisi denince akla gelenler arasında arabada radyosu olur. FM radyo frekansını aldık. O, FM radyo frekansında başka kimse yayın yapamaz. Ya da polis telsizlerini, itfaiye telsizlerini dinleyemezsiniz. Uzayla olan iletişimi ya da telekomünikasyon uyduları var. Yani bu frekanslar mutlaka birileri tarafından tahsis edilmiştir. Tahsis eden bu kuruluş da ITU'dur. Çok uzaklara gönderilen araçlar var. Bu araçların frekansları için bir aralık belirlemiş. ‘Bu aralık sizindir’ diyor. Bizim için derin uzay terimi de buradan geliyor" dedi.

'EVRENDE 2 TRİLYON GALAKSİ VAR'

Evrende 2 trilyon galaksinin olduğunu, Dünya'nın içinde bulunduğu Samayolu Galaksisi'nin içinde ise 400 milyar yıldızın var olduğu bilgisini veren Yıldız, canlıların 400 milyar yıldızın içinde sadece Güneş Sistemi'nin yörüngesinde yaşayabildiğini belirtti. Bu boşluğun içinde başka canlıların olmayışının büyük bir yer israfı olarak değerlendiren Yıldız, evrenin başka yerlerinde canlıların var olabileceğine olan inancını dile getirdi.

Ömrü 4,5 milyar yıl olan Güneş Sistemi dışında şuana kadar 5 bin tane gezegenin keşfedildiğini hatırlatan Yıldız, Samanyolu Galaksisi'nin içerisinde 4 trilyon gezegenin var olduğunu açıkladı.Yıldız, konferans boyunca; uzay araçları, derin uzay ve iletişim, uzay yolculukları, uzayda yapılan keşifler hakkında bilgiler verdi.

Diyarbakır'ın ardından 5 Aralık'ta Batman'da konferans düzenleyecek olan Yıldız, 6 Aralık'ta Mardin'deki programının ardından başlattığı konferanslar dizisini sonlandıracak.

Kaynak: Diyarbakır Söz