Skandal karara Türkiye'den tepki!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya'da yaptığı açıklamada, "Bundan sonraki süreçte Türkiye'ye yönelik bir karar alırsanız faaliyetlerimizi artıracağız dördüncü gemimizi de Doğu Akdeniz'e en kısa zamanda göndereceğiz. Kıbrıs Türk halkının hakkını garanti altına almadıkları sürece biz oradaki faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Rum kesimi de AB'yi arkasına almasın Türk tarafıyla masaya otursun." dedi.

Skandal karara Türkiye'den tepki!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya ziyareti kapsamında, Üsküp'te  mevkidaşı Nikola Dimitrov ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı  düzenledi.  AB'nin Türkiye'ye ilişkin aldığı kararları değerlendiren Çavuşoğlu,  "Çok da ciddiye almaya gerek yok çünkü Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)  kesintilerini daha önce yapmışlardı. Bunlar basit şeyler, bizi etkileyecek şeyler  değildir." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, sivil havacılık görüşmelerinin, Rum kesimi nedeniyle zaten  durmuş olduğuna işaret ederek, geçmişte de bazı fasılların bloke edildiğine  dikkat çekti. Bu  kararların bağlayıcı olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Merkez  Bankasına ya da bankalara siyasetçilerin müdahale etmesini, AB her zaman  eleştirir. 'Serbest piyasa ekonomisi' der ama şimdi bankaya talimatlar ya da  tavsiyeler veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Mecburen bize gelecekler"

Çavuşoğlu, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, sözlerini  şöyle sürdürdü: "Üst düzey görüşmeler olsun olmasın ehemmiyeti yok, mecburen bize  gelecekler, başka kaçarı yok. Aldıkları kararların uygulanmasının mümkün  olmadığını kendileri de biliyor. Neden? Rum kesimini tatmin etmek için. Saçma  sapan dayanışma anlayışıyla Rum kesiminin ve Yunanistan'ın baskısıyla,  affedersiniz, kıytırıktan kararlar almak durumunda kaldılar. AB ve AB  yöneticileri, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından hemen Türkiye'ye  gelmedikleri için pişman olduklarını söylüyor. Fakat bu konuda samimi  olmadıklarını bir kez daha gördüm."

"Başlayacağız dedik ve başladık"

Sorunun, Kıbrıs Türk halkının ada etrafındaki haklardan eşit şekilde  yararlanamaması olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:  "Rum kesimi, paylaşım AB üyeliğini de suistimal ederek, şımarık bir  çocuk gibi bunu yapmak istememektedir. Biz yıllarca uyarı yaptık, 'Eğer siz bunu  yapmazsanız, Birleşmiş Milletler (BM) yapmazsa, biz bunu yapacağız. Garantör ülke  olarak Kıbrıs Türk halkının hakkını koruyacağız ve biz de sondaja başlayacağız.'  dedik ve başladık."

"Kıta sahanlığımızda ne yapacağımıza biz karar veririz"

Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin atacağı adımlara ilişkin  ise şunları kaydetti: "Eğer Türkiye'ye yönelik böyle kararlar alırsanız, faaliyetlerimizi  artıracağız. Doğu Akdeniz'de üç gemimiz var, dördüncü gemiyi de göndereceğiz.  Türkiye ile böyle yöntemlerle baş edemeyeceklerini anlasınlar. Kendi kıta  sahanlığımızda ne yapacağımıza biz karar veririz. Kıbrıs halkının hakkını garanti altına almadıkları sürece oradaki  faaliyetlerimizi artırmaya devam edeceğiz. Rum kesimi de AB'yi arkasına almasın,  Türk tarafıyla otursun. Bizim muhatabımız Rum kesimi değildir. Burada paylaşım  için Rum kesiminin muhatabı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir. Hakça paylaşım  için masaya otursunlar. Aksi takdirde Kıbrıs Türk halkının hakkını kimseye  yedirmeyiz."

Biz bu tür konuların ABD gibi ülkelerle sorun yaratmasını istemiyoruz. ABD'li olan NATO genel sekreterinin açıklaması ortada. Her müttefik kendi savunması için sistemleri istediği yerden alır. S-400 sistemleri NATO sistemlerine F-35 dahil tehdit oluşturmuyor. Savunma ihtiyacı olduğu zaman kullanılacak bir sistemdir. Testin süreci de başlamıştır. Tamamlayınca kadar da devam edecektir.

Kaynak: Diyarbakır Söz