TSK PYD'yi vurdu

ABD Dışişleri Bakanlığı heyeti, PYD/PKK'nın Suriye'de ele geçirdiği bölgeyi ziyaret etti. Erdoğan Aifrin'e operasyon sinyalini Elazığ'da verirken, kısa süre sonra TSK'nin Afrin bölgesindeki mevzilere bombalamaya başladı haberi geldi.

TSK PYD'yi vurdu

Suriye'de dün sıcak saatler yaşandı. ABD Dışişleri Bakanlığı heyetinin, PYD/PKK'nın Suriye'de ele geçirdiği bölgeyi ziyaret ettiği haberi basına yansımasından kısa süre sonra, Cumhurbaşkanı Recehp Tayyip Erdoğan, Partisinin kongresi nedeniyle bulunduğu Elazığ'da Afrin'e yönelik operasyon sinyalini verdi. Erdoğan'ın bu açıklamasından bir süre sonra da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), PYD'nin kontrolünde bulunan Suriye'nin Afrin kentindeki mevzilerini top atışıyla vurdu.

TOP ATIŞLARIYLA VURDU

TSK, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Oğulpınar Sınır Karakolu'ndan   PYD'nin kontrolünde bulunan Afrin kentindeki mevzileri top atışıyla vurdu. Öğleden sonra yapılan 10 top atışı, Reyhanlı kent merkezi ile Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan da duyuldu. Bölgeden aralıklarla top atışı sesi gelmeye devam ediyor. Bölgedeki kaynaklar PYD kontrolünde bulunan Afrin'den Türkiye tarafına taciz ateşi açıldıktan sonra top atışının başladığını söyledi.

36 TOP ATIŞI YAPILDI

İdlib'deki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, TSK'nın topçu birlikleri, Hatay'ın Reyhanlı ve Kırıkhan ilçeleri ile Suriye'deki İdlib gerginliği azaltma bölgesinde konuşlu noktalardan Afrin'deki PYD/PKK'nın mevzilerine top atışları yaptı. TSK birlikleri, öğle saatlerinden itibaren Afrin'in Basufan, Cinderes , Deyr Bellıt ve Raco bölgelerine en az 36 atış yaptı.

SURİYE'DE ABD PYD GÖRÜŞMESİ

Max Martin başkanlığındaki ABD Dışişleri Bakanlığı heyeti öncek gün PYD'nın eşbaşkan yardımcısı olduğu belirtilen Aldar Halil, Kandil'den gelen Fevze Yusuf ve Bedran Ciya Kürt'le görüştü.  Görüşmede örgüt mensupları, Amerikalı yetkililere Suriye'de federal sistem kurulması taleplerini iletti.

PYD/PKK ELİNDEKİ BÖLGE

Heyet daha sonra Aynularab'a (Kobani) geçerek, PYD/PKK'nın paravan örgütü SDG'nin sözde genel komutanı Şahin Cilo kod adlı Ferhad Abdi Şahin ile toplantı yaptı.

ABD heyeti, terör örgütünün Rakka'nın yönetimini sivillerdeymiş gibi göstermek amacıyla kurduğu Rakka meclisi üyeleriyle de bir araya gelerek, harabeye dönen kentin yeniden inşasını görüştü.

KANDİLDEN GELEN KADRO

Kandil kadrosunun öne çıkan isimlerinden Cilo, PYD/PKK adına uzun süredir silahlı eylemleri yönetiyor. Amerikalı yetkililer saha operasyonlarını, büyük ölçüde Cilo üzerinden yürütüyor.

Suriye'de bir süre PYD/PKK'nın paravan kuruluşu SDG'nin sözcülüğünü yaptıktan sonra bölgeden kaçan Talal Silo, AA'ya yaptığı açıklamada, "Cilo ile ABD yönetimi arasında tam bir koordinasyon olduğunu" söylemişti.

Martin, ABD'yi Türkiye ve Rusya'nın inisiyatifiyle düzenlenen Astana toplantılarında temsil eden Amerikan heyetinide yer almış ancak son toplantıya katılmamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz