Türkmen bölgesinden zorunlu göç sürüyor

Esed ve Rusya güçlerinin saldırılarından kaçan, aralarında yeni doğan bebeklerin de bulunduğu Türkmenler ve Araplar, Hatay'ın Yayladağı sınırına gelerek Türkiye'ye sığınıyor

Türkmen bölgesinden zorunlu göç sürüyor

Esed ve Rusya güçlerinin Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen ve Cebel Ekrad bölgelerine saldırıları, binlerce kişiyi evinden ve yurdundan etmeye devam ediyor.

Ölümden kaçıp yollara düşen Türkmenler ve Araplar, yanlarına aldıkları birkaç parça eşyayla Türkiye sınırının yolunu tutuyor. Kimisi Suriye tarafından güvenli yerlerde çadırlara yerleşirken, kimisi de sınıra gelerek Türkiye'ye geçmek istiyor.

Türkiye'ye geçmek isteyen aileler, sınırdaki güvenlik kontrollerinin ardından Türkiye'ye alınıyor.

EN KÜÇÜK SIĞINMACI 5 GÜNLÜK MUHAMMED BEBEK

Türk görevliler, sınıra gelen Suriyelilerden kadın, çocuk ve yaşlılara öncelik tanıyarak işlemlerini öne alıyor. Sıfır noktasına kurulan sahra hastanesinde sağlık testinden geçirilen ailelere, Türk Kızılayınca su ve gıda yardımları dağıtılıyor.

Sınır hattına gelen ailelerin yaşadıkları korku ve yorgunluk yüzlerine yansırken, Türkiye'ye alınanlar arasındaki 5 günlük Muhammed bebek göze çarpıyor.

Babasının kucağında battaniyeye sarılı halde bekleyen küçük Muhammed, her şeyden habersiz etrafı izliyor.

Ailelerini Türkiye'ye teslim ettikten sonra çadırlara geri dönen erkekler ise Türk yetkililere şükranlarını ifade ederek, ailelerinden ayrılıyor.

Son 2 ayda 40 binin üzerinde insan evini terk ederek, İdlib ve Lazkiye kırsalındaki güvenli noktalara geldi.

Türk Kızılayı ve AFAD tarafından gönderilen çadırlara yerleşen ailelerden bin 300'ü Türkiye'ye alındı.

Kaynak: Diyarbakır Söz