Dezavantajlı öğrencilerin istihdamına destek

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumunca, gelecek akademik yılın başından itibaren yurtlarda kalan dezavantajlı üniversite öğrencilerinin istihdamının desteklenmesi için yaklaşık 2 milyon avro bütçeli proje uygulanacak.

Dezavantajlı öğrencilerin istihdamına destek

7 ilde uygulanacak AB projesinde, 40 bin dezavantajlı öğrencinin üniversite sonrası iş gücü piyasasına erişiminin kolaylaştırılması için çeşitli faaliyetler yürütülecek

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumunca (KYK), gelecek akademik yılın başından itibaren yurtlarda kalan yoksul veya yoksulluk riski taşıyan, engelli ve diğer dezavantajlı gruplara dahil üniversite öğrencilerinin istihdamının desteklenmesi için yaklaşık 2 milyon avro bütçeli proje uygulamaya konulacak.

AB ve Türkiye eş finansmanı ile yürütülen ve bu yılın ocak ayında başlatılan 1 milyon 950 bin avroluk proje, gelecek yılın temmuz ayında tamamlanacak.

Proje, üniversiteler ve istihdam politikaları ile ilgili çalışan diğer kurumlar arasındaki işbirliğini güçlendirerek, dezavantajlı yükseköğrenim öğrencilerine daha iyi hizmet sunmayı ve bu öğrencilerin iş gücü piyasasına erişimini kolaylaştırarak kurumun bu konudaki çalışma kapasitesini artırmayı amaçlıyor.

Üniversite öğrencilerinin okuldan işe geçiş sürecinde AB ve Türkiye tarafından sunulan fırsatlarla ilgili farkındalığın artırılması da hedefleniyor.

Ankara merkezli yürütülecek projede, Adana, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Malatya ve Samsun'da da yerel faaliyetler yürütülecek.

Hedef en az yüzde 50 kız öğrenci

Projenin hedef kitlesini yoksul veya yoksulluk riski taşıyan, engelli ve diğer dezavantajlı gruplara dahil olan öğrenciler ile KYK il müdürlükleri ve üniversitelerin öğrenci işleri personeli oluşturuyor. Katılımcıların en az yüzde 50'sinin kız öğrenci olmasının hedeflendiği proje ile 7 ilde yaklaşık 40 bin öğrenciye ulaşılması planlanıyor.

Öğrencilere yönelik bilgilendirme toplantıları, konferanslar ve çalıştaylar düzenlenecek proje kapsamında, ilgili konularda ihtiyaç analizleri, KYK çalışanlarına yönelik kapasite geliştirme çalışmaları, internet tabanlı Öğrenci Bilgi Sistemi'nin güçlendirilmesine yönelik bölgesel toplantılar, hizmet kalitesi standardı ve kontrol listesi oluşturulması, AB ülkelerindeki çalışmalara yönelik karşılaştırmalar, KYK yurtlarındaki sosyal çalışmacılar, psikologlar ve İŞKUR meslek danışmanları için eğitimlerin yanı sıra AB finansmanlı bursların etki değerlendirmesi gibi araştırma faaliyetleri de yapılacak.

Yeni akademik takvimle 7 ildeki KYK yurtlarında başlatılacak projenin içerik ve planlama çalışmaları sürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz