Eğitim Sistemi'nde değişiklik! Zorunlu eğitim 13 sene oluyor!

Eğitim sisteminde yeni bir değişiklik kapıda. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, zorunlu eğitim için kolların sıvandığını açıkladı. 4+4+4 olan eğitim sisteminde okul öncesi eğitimin de zorunlu hale gelmesi şartından bahseden Yılmaz, 1+4+4+4 şeklinde uygulamanın kaliteli eğitim açısından öneminden bahsetti.

Eğitim Sistemi'nde değişiklik! Zorunlu eğitim 13 sene oluyor!

Eğitim sisteminde yeni bir değişiklik kapıda. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, zorunlu eğitim için kolların sıvandığını açıkladı. 4+4+4 olan eğitim sisteminde okul öncesi eğitimin de zorunlu hale gelmesi şartından bahseden Yılmaz, 1+4+4+4 şeklinde uygulamanın kaliteli eğitim açısından öneminden bahsetti. Eğitim sistemi ile alakalı açıklamalarına devam eden Yılmaz, "Dolayısıyla Türkiye’deki zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız" dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gürün İlçe Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar programına katılmak üzere karayolu ile ilçeye geldi.Bir düğün salonundaki iftaraBakan Yılmaz’ın yanı sıra Sivas Valisi Davut Gül, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, İl Emniyet Müdürü Turan Aksoy, Ak Parti İl Başkanı Ziya Şahin, Gürün Kaymakamı Fatih Özdemir, Gürün Belediye Başkanı Nami Çiftçi, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Beşir Köksal ve çok sayıda ilçe esnafı katıldı.

Programda konuşan Bakan Yılmaz, gelecek dönem daha iyi bir eğitim vermek için ikili eğitimi kaldıracaklarını belirterek, "İnşallah 2019 yılı sonuna kadar yapacağız. Yine kaliteli eğitim vermek için mutlaka okul öncesi eğitimi, zorunlu eğitim kapsamına almamız lazım. Yani insanımızın eğitim süresini arttırmamız lazım. Biz geldiğimizde insanımızın eğitim süresi yaklaşık 5 yıldı, şimdi 8 yıl. Ama ortalaması 12 yıl olması lazım. Zaten 12 yıl zorunlu eğitimi getirdik. Okul öncesi eğitimi de bir yıl alacağız. Dolayısıyla Türkiye’deki zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız. Dersliklerdeki öğrenci sayısını azaltacağız, öğretmen sayısını arttıracağız, öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azaltacağız. Daha kaliteli bir eğitim vereceğiz. Öğretmenlere performans sistemi getireceğiz. Türkiye iyi bir yolda ilerliyor" dedi.

’HAK TEMELLİ EĞİTİM VERECEĞİZ’

Hak temelli eğitim vermek istediklerini, bunun için de değerler eğitiminin çok önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, "Şuna çok inanarak söylüyorum, maddi yönden de Türkiye’nin eğitimi iyi bir yerde, manevi yönden de iyi bir yerde. Önümüzdeki dönemde inşallah müfredatı da gözden geçiriyoruz. Değerler eğitimini de evlatlarımıza daha fazla vereceğiz. Barış istiyoruz, huzur istiyoruz, hak istiyoruz. Kimse kimsenin hakkına el uzatmasın diyoruz. Bu ailede, çevrede ve okulda verilir. Ama birisi eksik olursa sıkıntı olur. Sadece okulda verirsek yeterli olmaz, ailede de verilmesi lazım. Yaşadığımız ortamın da vermesi lazım" diye konuştu.

Bakan İsmet Yılmaz TBMM Genel Kurulu'nda, milletvekillerinden gelen sözlü soru önergelerini cevapladı. Bakan  Yılmaz, okullarda uygulanan haftalık ders çizelgelerinin bireyin, toplumun ve alanın ihtiyaçları doğrultusunda katılımcı bir anlayışla, bilimsel esaslara göre geliştirildiğini söyledi. Eğitim ve öğretim alanında dünyadaki gelişmelerin izlendiğini, Türkiye'ye özgü temel değerlerle bütünleştirildiğini anlatan Yılmaz, bu çerçevede haftalık ders çizelgeleri geliştirilirken öğrenci, öğretmen, veli ve diğer paydaşların görüşlerinin alındığını dile getirdi.    

Yılmaz, "Çalışmalar için öğretmen ve akademisyenlerden oluşan komisyonlar kuruluyor, ortaya konulan taslaklar üzerinde geniş katılımlı çalıştaylar düzenleniyor. Haftalık ders çizelgemizde yer verilen zorunlu ve seçmeli derslerin tamamı hassasiyetle belirleniyor" dedi.    

37 BİN ÖĞRETMEN KADROSU 105 ALANA DAĞITILDI

2015 yılı atama döneminde başvuran öğretmen sayısının 157 bin 545 olduğunu, bakanlığa tahsis edilen 37 bin kadronun 105 alana dağıtımının yapıldığını söyledi. Aynı dönem atamalarda en çok 4 bin 189 kontenjan sayısıyla sınıf öğretmenliği alanına atama gerçekleştirildiğini anlatan Yılmaz, şunları söyledi:

"Bakanlığımıza bağlı resmi eğitim kurumlarında 10 Aralık 2015 tarihi itibarıyla net öğretmen ihtiyacı 91 bin 880. Özel eğitim alanında son 3 yılda atanan toplam öğretmen sayısı ise 2 bin 884. Bu yılın nisan ayında yapılan ilk atamada en düşük 66 puanla, yaşayan diller ve lehçeler (Kurmançi) alanına öğretmen ataması yapıldı. Bakanlığımızca 2015 yılında sözleşmeli öğretmen istihdamı yapılmadı. MEBSİS veri tabanından alınan bilgilere göre ülke genelinde 45 bin 552 ücretli öğretmen görev yapıyor. Öğretmen aday sayısı ise 436 bin 291."    

Kaynak: Diyarbakır Söz