Görüş Bildir

Eğitim zorluğu

Batman’ın Kozluk ilçesi Kayadibi köyünde başta taşımalı eğitim öğrencileri olmak üzere köy sakinleri, bozuk yollar nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.

Eğitim zorluğu

Batman’ın Kozluk (Hezo) ilçesine bağlı Kayadibi (Manere) köyünde öğrenciler, virajlı ve bozuk yol nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor.

Yolların bozuk olması nedeniyle köye servisler gitmezken küçük yaştaki öğrenciler yaklaşık 2 kilometrelik bir yolu yaya gidiyorlar.

Karlı ve yağışlı günler gelmeden sorunlarına el atılmasını isteyen Yukarı Gevro Mahallesi sakinleri, tüm girişimlerine rağmen yetkililerin sorunlarına çözüm üretmediklerini dile getirdiler.

Taşımalı eğitim öğrencilerinin olduğunu ancak "yolsuz" bir yolculuk yaptıklarının altını çizen köy sakinleri, yetkililerin, "ödenek olmadığı" gerekçesiyle yollarını yapmadıklarını ifade ettiler.

"Öğrencilerimiz canları pahasına okula gidip geliyorlar"

Köy yolunun özellikle kış aylarında daha tehlikeli olduğunu belirten Mehmet Can Yılmaz, "Öğrencilerimiz, 2 kilometrelik yolu kış aylarında canlarını ortaya koyarak, okumak için yürüyorlar. Bazen de bu tehlikeyi göze alarak araçla gidiyorlar. Defalarca bu tehlikeyi yetkililere bildirmemize rağmen hiç kimse ilgilenmedi. Sürekli, ‘Yapacağız, yapacağız’ deyip bırakıyorlar. Yolumuz çamurdur, çevredeki bütün köylerin yolu nasıl yapıldıysa bizimkimizin de yapılmasını istiyoruz. Biz burada 5-6 haneyiz. İlçede okuyan 6 tane öğrencimiz var. Ve kışın gerçekten çok tehlikeli, virajları çok var.  Uçuruma giden virajlar var, araç kayıyor. Defalarca uçuruma gitmekten son anda kurtulduk. Öğrencilerimiz canları pahasına okula gidip geliyorlar. Hayati tehlikesi var. Defalarca kaymakamlığa, valiliğe ve cumhurbaşkanlığına yazdık. ‘Ödeme yok, yapacağız.’ diyorlar. Bütün köylere ödeme var da sadece bizim köye mi yok?" dedi.

"Kışın 7 yaşındaki çocuk 2 kilometrelik yolu ayakla gidiyor"

Yılmaz, "Sabah saat 06.00’da kalkıyoruz. 7 yaşındaki bir çocuk 2 kilometrelik bir yolu ayakla gidiyor. Burada yaklaşık 1-2 metreye yakın kar yağıyor. Acaba kaymakamın veya valinin oğlu, o saatte, o karda kışta bu 2 kilometrelik yolu gidip geliyor mu? Biz bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu köyümüze bu yolların yapılmasını istiyoruz. Fazla bir şey istemiyoruz. Sadece köyümüzün yollarının yapılmasını istiyoruz. Bu bir vatandaş olarak en doğal hakkımızdır." ifadelerini kullandı.

"Bizim mahalle ve diğer mahallelerin kaderi hepsi aynı. Hepsinin yolları bozuktur, topraktır, tozdur, çamurdur." diyen Yılmaz, Kaymakamlıkla yaptıkları görüşmede, "yolun yapılacağını ancak şu anda ödeneğin" olmadığı yönünde bir bilgi verildiğini aktardı.

"Yol şartları yüzünden okula geç kalıyor, yok yazılıyoruz"

Kozluk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okuyan ve taşımalı eğitim aracıyla okula gidip gelen Sevda Yılmaz, "Servisle taşımalı olarak okula gidip geliyoruz. Kışın zor şartlarda okula gidiyoruz. Yazın da toz, toprak içinde gidip geliyoruz. Bir meslek sahibi olmak için mecburi olarak okuyoruz. Sabah saat 06.00’da kalkıyoruz. Kahvaltı yapamıyoruz. Bu da derslerimizi etkiliyor. Bazen derslere geç kalıyoruz ve yok yazılıyoruz, bu yol şartları yüzünden. Kışın 2 kilometrelik yolu 2 saatte yürümek zorunda kalıyoruz. Yazın da yollar toprak ve toz olduğu için araçlar çıkmakta zorlanıyor. Bu yolun yapılması biz öğrencilerin bir hakkıdır. Yetkililere sesleniyorum; Lütfen bizi duyun, yollarımızı da yapın." şeklinde konuştu.

 "Yürüdüğümüz zaman yoruluyoruz"

İlçe merkezinde okula giden öğrencilerden Seher Yılmaz ise "Kış mevsiminde yürüdüğümüz zaman yoruluyoruz. Dersleri dinleyemiyoruz. Yollar toz olduğu için toz oluyoruz, hastalanıyoruz. Servis kayıyor ve yoldan çıkabiliyor. Yolların yapılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi