Karne heyacanı

Okullarda ilk yarıyıl sona erdi. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen yarıyıl tatiline girdi.

Karne heyacanı

Okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim alan yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen 2016-2017 eğitim öğretim yılının birinci yarılını tamamladı. Dün karne alan öğrenciler 23 Ocak-3 Şubat arasında tatil yapacak. Eğitim öğretim yılının ikinci dönemi ise 6 Şubat Pazartesi başlayacak.

Dün yurt genelinde olduğu gibi Diyarbakır'da da öğrenciler karne heyecanı yaşadı. Merkez Kayapınar İlçesi Millet İlkokulu’nda karne dağıtım töreni düzenlendi. Törene, Vali Yardımcı Sercan Gökdemir, Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Kılıç, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Yahya Ayral, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

KARNE HEYECANI

Tören, öğrenciler tarafından Vali Yardımcıs Gökdemir ve Kaymakam ve Kuyyum Kılıç’a çiçek verilmesiyle başladı. Karne dağıtım töreni için 2/G sınıfına geçildi. Burada Öğrencilerle yapılan kısa bir sohbetin ardından, Vali Yardımcısı Gökdemir ve beraberindekiler tarafından öğrencilere karneleri dağıtıldı.

Tören; Gökdemir ve beraberindekilerin öğretmenler ile bir süre görüşmesinin ardından sona erdi. Diyarbakır il genelinde 441 bin 345 öğrenci, emeklerinin karşılığı olan karnelerine kavuştu.

KULP VE SİLVAN'DA

Silvan Kazım Karabekir İlkokulu'nda düzenlenen törende öğrenciler, karnelerini Silvan Kaymakamı Adem Çelik'in elinden aldı.  Kaymakam Çelik, öğrenci, öğretmen, veli ve emeği geçen herkesi tebrik ederek, öğrencilerden tatilde dinlenirken kitap okumalarını istedi.  İlçe Milli Eğitim Müdürü Vekili Seyithan Güzel ise, ilçe merkezi ve köylerde bin 45 derslikte bin 500 öğretmenin görev yaptığını ve 27 bin 526 öğrencinin karne aldığını belirtti. Güzel, tüm öğrenci ve öğretmenlerin güzel ve huzurlu bir sömestr tatili geçirmesini diledi. Konuşmaların ardından Çelik ve Güzel, öğrencilere karnelerini dağıttı.

Kulp Çok Programlı Anadolu Lisesi, Kulp Anadolu Lisesi ve Kulp Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde düzenlenen törende konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Şemsettin Pehlivanoğulları, bütün çabalarının öğrencilerin iyi bir eğitim alarak donanımlı, sağlıklı, değerlerine sahip çıkan, öz güvenini kazanmış, mutlu ve huzurlu fertler olarak yetişmesi olduğunu belirti. Pehlivanoğulları, öğrencilere iyi tatiller dileğinde bulunarak karnelerini verdi.

UZMANLAR UYARIYOR

Uzmanlar da  çocukların karne notlarına göre yargılanmaması, başka öğrencilerle kıyaslanmaması gerektiğini vurguluyor. Dicle Üniversitesi (DÜ) Psikolojik ve Sosyal Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özlem Tolan, her çocuğun başarı durumunun aynı olmadığını anlatıyor. Tolan, ebeveynlerin aşağılamadan, azarlamadan ve onlara psikolojik şiddet uygulamadan, başarılı oldukları dersler için çocuklarını takdir etmeleri gerektiğini belirterek, ailelerin öğrencilerin başarısız oldukları dersler ve alanlar için de çözüm odaklı yaklaşmalarının önemini vurguluyor:

KIYASLAMA YAPMAYIM

"'Sen tembelsin, sen yapamıyorsun, sorumsuzsun' gibi sözler söylemesi çocuklarda öz güven kaybına ve travmalara yol açıyor. Öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği ya da yaşanılan ağır stresli bir olay karşısında verdiği duygusal tepkilerle çocuk başarısız olabilir. Zorlandığımız durumlarda lütfen bir uzman desteği alalım. Çocuğumuzu her haliyle kabul etmeli, bunu ona yansıtmalıyız. Anne babalar çocuklarını asla başka çocuklar ile kıyaslamasın. Bu, öz güven kaybına ve çocukların kendisini değersiz görmesine yol açar. Karnesinde zayıf olan çocuklar da tatili hak ediyor. Karne notu çocuğun o dönem işlenen derslerdeki başarısını gösteriyor. Bu genel durum olarak algılanmamalı." Tolan, 15 günlük zaman diliminde ailelere çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmelerini de tavsiye etti. 

Kaynak: Diyarbakır Söz