Telafi eğitimi!

Bakanlıktan Mardin, Şırnak ve Diyarbakır valiliklerine "telafi eğitimine" ilişkin gönderilen yazıya göre, 8’inci ve 12’nci sınıflara yönelik olarak, telafi eğitimlerinin yanında, yarıyıl tatilini de içine alacak şekilde üst öğrenime hazırlık, destekleme ve yetiştirme kursları da uygulanacak.

Telafi eğitimi!

Milli Eğitim Bakanlığından (MEB), Mardin, Şırnak ve Diyarbakır valiliklerine "telafi eğitimine" ilişkin yazı gönderildi. Yazıya göre, 8'inci ve 12'nci sınıflara yönelik, telafi eğitimlerinin yanında, yarıyıl tatilini de içine alacak şekilde üst öğrenime hazırlık, destekleme ve yetiştirme kursları da uygulanacak.

Yazıda, son dönemlerde ülkede bazı yerleşim yerlerinde eğitim öğretim ile ilgili kısmı aksamalar olduğu, bu yerlerde eğitime geçici sürelerle ara verildiği ve buradaki öğrencilerin okula devam edemedikleri anımsatıldı.

Bu kapsamda, Diyarbakır'ın Sur, Mardin'in Dargeçit ve Nusaybin ilçeleri ile Şırnak'ın Cizre, İdil ve Silopi ilçelerindeki öğrenciler için ilgili yönetmelikler çerçevesinde telafi eğitimi yapılacağının daha önce duyurulduğu hatırlatılan yazıda, ilgili genelgede de ilk ve orta dereceli okullarda, ders yılının 180 iş günü olarak uygulandığı ve 28 Eylül 2015-17 Haziran 2016 arasında eğitim ve öğretime açık olacağının belirtildiği kaydedildi.

Yazıda, malum sebeplerle okula devam edemeyen öğrencilerin, derslerinden geri kalmamaları, üst öğrenime giriş sınavlarında mağduriyet yaşamamaları için planlanan eğitim ve öğretim faaliyetlerinin ilgili mevzuat doğrultusunda yürütülmesi için gerekenlerin yapılması istendi.

- Devamlı öğrenciler gibi değerlendirilecek

Yazıya göre, 2015-2016 ders yılı birinci döneminde, okulların zaman zaman kapalı olması, öğrencilerin okula devam edememesi nedeniyle, devamsızlığı bulunan öğrencilerin durumu devamlı öğrenciler gibi değerlendirilecek.

Ortaöğretim kurumlarına devam edenlerden, her dersten en az bir yazılı sınav notu alan öğrenciler için ilgi Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Yazılı ve uygulamalı sınavlar" başlıklı maddesinde yer alan "...öğrenciler her dersten en az iki yazılı sınava katılmak zorundadırlar" hükmü aranmayacak.

Tüm derslerden hiç notu bulunmayan öğrenciler için ilgili yönetmelikler çerçevesinde telafi eğitimi yapılacak. 8'inci ve 12'nci sınıf öğrencilerine yönelik olarak telafi eğitimlerinin yanında, yarıyıl tatilini de içine alacak şekilde üst öğrenime hazırlık, destekleme ve yetiştirme kursları da uygulanacak.

Telafi programları, okulların açık olduğu günlerde, hafta içi veya hafta sonlarında gerçekleştirilecek.

- Başka ile giden öğrenci için kontenjan şartı aranmayacak

Bu öğrencilerden, yerleşim birimi içinde ya da dışındaki aynı tür başka bir okula gitmek isteyen öğrenciler için geçici olarak e-Okul Yönetim Bilgi Sisteminde misafir öğrenci butonu oluşturulacak ve bu durumdaki öğrenciler için taban puan ve kontenjan şartı aranmayacak.

Fiziki ortamı uygun olan mekanların eğitim öğretim faaliyetleri için tahsis edilmesi, öğrencilerin ulaşım ve gerektiğinde konaklama-iaşe giderlerinin karşılanması için gerekli tedbirler alınacak.

Öğretmen sayısının yetersiz olması durumunda vekil veya ders ücreti karşılığı öğretmen görevlendirilmesi yoluna gidilecek.

Okullar bazında sınıf mevcutlarının her derece ve tür için belirlenen sayıya ulaşmaması durumunda sınıflar birleştirilebilecek.

Yapılacak iş ve işlemler konusunda öğrenci ve velileri her türlü iletişim aracından yararlanılarak zamanında bilgilendirilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz