Ve Tatil Başlıyor!

Öğrenciler, okul sezonunun yorgunluğunu iki haftalık yarıyıl tatili ile atmaya hazırlanıyor. Uzmanlar ise; çocukların yeni dönemde daha başarılı olması için bu sürecin hem eğlenceli hem de verimli geçirilmesi konusunda uyarıyor. Uz. Psk. Özge Merve Türk, sömestr tatili için anne babalara önerilerde bulundu.

Ve Tatil Başlıyor!

Yarıyıl tatili, çocuğun yeni öğrenim dönemine daha istekli ve dikkatli başlaması için önemlidir. Bunun için hem eğlenceli hem de onun gelişimini sağlayacak planlar yapılmalıdır. Yarıyıl tatilinde anne ve babalar çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmelidir. Öncelikle çocuğun ilgisini çekecek, beraber kararlaştırılan ve birlikte yorum yapılabilecek bir filme ya da tiyatro oyununa gidilebilirler. Bu konuda ebeveynler çocuklarına önerilerde bulunabilir ve çocuk da bu seçeneklerden birini tercih edebilir. Bu etkinlikler sadece ebeveyn tarafından seçilmemeli, çocuk zoraki şekilde yönlendirilmemelidir.

Birlikte spor yapabilirsiniz

Yarıyıl tatilinde anne ve babalar çocuklarıyla spor etkinliklerine de gidebilir ya da kendileri spor faaliyetlerinde bulunabilirler. Örneğin; birlikte spor salonuna gidilebilir. Dışarıda koşma, oynamaya yönelik fiziksel aktiviteler yapılabilir. Ev içerisinde de sessiz sinema, kutu oyunları gibi faaliyetlerle vakit geçirilebilir. Birlikte kitap okuma seansları yapılabilir. Eğer çocuk istiyorsa yarıyıl tatilinde arkadaşları ile buluşup zaman geçirmesine ve etkinlikler planlamasına da yardımcı olunmalıdır.

Tablet ve cep telefonu oyunlarına zaman sınırlaması koyun

Çocuğun tatilde oyun zamanlarını değerlendirirken tablet, telefon, bilgisayar ile oyun izin verilebilir; ancak bu oyun zamanına mutlaka sınır konulması gerekir. Genellikle sınır konmadığında çocuklar saatlerce tablet ve akıllı telefonlarla oyun oynamaktadır. Bu durum başka bir alanda konsantrasyon, sosyalleşme gibi temel faaliyetlere engel olmakta, çeşitli dikkat sorunlarına ve oynamadığında da gerginliğe neden olmaktadır. Bunun için bir saat belirlenmeli ve çocuğun yaşına göre oyun saati birlikte belirlenmelidir. Oyun saati bittiğinde çocuğun oyunu kendi kendine bırakmasına fırsat tanınmalıdır.

Gelecek dönem için beraber plan yapın

Çocuklarla birlikte bir sonraki dönem için gerekli planlama ve programlar da yarıyıl tatilinde yapılmalıdır. Ders planı, etkinlik zamanları oluşturulabilir. Ders programının yanında mutlaka hoş zaman geçireceği bir aktivite de konulmalıdır. Bir önceki dönemde başarı ile ilgili sıkıntılar varsa bunlar değerlendirilip, ikinci yarıyıl için neler yapılabilir konuşulmalıdır. Başarıları değerlendirirken çocuk asla başka arkadaşları ile mukayese edilmemeli, yarışa sürüklenmemelidir. Bu durum çocukta baskıya neden olmakta ve başarı endişesini arttırmaktadır.

Başarılarından mutlu olduğunuzu çocuğunuza gösterin

Çocuklarla başarısızlığın nedenleri kadar başarı sağlanan dersler ve alanlar hakkında konuşulmalıdır. Anne ve babalar bu başarılardan ne kadar mutlu olduğunu çocuklara hissettirmelidir. Başarılı olduğu alanları konuşmak ve başarıları için sözel övgülerde bulunmak onu daha da cesaretlendirebilir. Eğer başarısından dolayı verilen bir söz, hediye varsa mutlaka gerçekleştirilmelidir. Bu, çocuğun anne ve babasına karşı olan güveninin sarsılmaması için önemlidir. İletişim daima sıcak ve samimi tutulmalıdır. İlk dönem aldığı zayıf notlar için çocuk azarlanmamalıdır. Olumsuz konuşmalar yerine destekleyici ve planlayıcı olunmalıdır. Bu tutum, çocuğu psikolojik olarak destekler ve ebeveynlerine karşı güveninin, iletişiminin güçlenmesini sağlar.

Kaynak: Diyarbakır Söz