25 milyon dolarlık tanker suya indirildi

Kocaeli’nde Marmara Tersanesi’nde yapılan 25 milyon dolar değerindeki ‘YM Miranda’ isimli kimyasal yük tankeri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle denize indirildi.

25 milyon dolarlık tanker suya indirildi

Körfez ilçesindeki, Marmara Tersanesi'nde düzenlenen törene, Bakan Yıldırım, Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli milletvekilleri ve Yıldırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Yıldırım da katıldı.

Bakan Yıldırım, yaptığı konuşmada, Türkiye'de denizcilik sektörünün kat ettiği mesafeye değindi. Yıldırım, "Türkiye ekonomisi son yıllarda üç kat büyüdüyse burada denizciliğin payı büyüktür. 2004 yılında başlattığımız yakıt vergisinin kaldırılması uygulamasıyla denizcilere 2,5 milyon ton yakıt desteği yaptık." dedi. Yıldırım, denizcilere büyük önem verdiklerini kaydederek, 2009 krizinden en çok etkilenen sektörün de denizcilik sektörü olduğunu ifade etti. Yıldırım, Türkiye'nin gemi inşaatında dünyada 6. sırada olduğunu belirterek, "Tonaj bakımından 11. sıradayız. Türkiye bu durumlara 24. sıralardan geldi. Kriz zamanında 35 bin olan çalışan sayısı 14 bine inmişti. Çok şükür tekrar toparlanmaya başladı." diye konuştu.

Türkiye'nin 9 yılda teslim ettiği gemilerin tonajının 4,5 milyon tonu bulduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, bu rakamın parasal değerinin ise 13 milyar dolar olduğunu belirtti. ‘YM Miranda'nın da özel bir gemi olduğunu kaydeden Yıldırım, bunun tamamen Türk projesi olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin yat inşaatında da marka haline geldiğini söyleyen Bakan Yıldırım, yat inşaatında 34 milyon dolardan 241 milyon dolar gelire çıkıldığını belirterek, "Türkiye her türlü denizcilik faaliyetinden 30 milyar dolar kazandı." ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından, tanker denize indirildi.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz