Görüş Bildir

Altın yükseliyor, alışveriş yok

Altının yılın en yüksek seviyesinde olduğunu belirten Batmanlı kuyumcular, ihtiyaç dışında kimsenin neredeyse altın almadığını söyledi.

Altın yükseliyor, alışveriş yok

Son aylarda altında yaşanan hareketlilik, altın fiyatlarının yükselmesi vatandaşı altın alamaz hale getirdi. Altın fiyatlarındaki belirsizlik piyasada durgunluğa neden olurken, bu durum kuyumcuları iş yapamaz hale getirdi.

Vatandaşların artık yatırım için değil ihtiyaçları olduğu için altın aldığını belirten Batmanlı kuyumcular, döviz ile birlikte altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle çoğu zaman satış yapmadan kepenk indirdiklerini kaydettiler.

Altındaki belirsizliğin piyasayı olumsuz etkilediğini söyleyen kuyumculardan Şehmus Kaplan, "Altın şu anda yılın en yüksek seviyesindedir. Aldığımız altını yerine koyamıyoruz. Her gün oynaktır. Altın bazen yükseliyor, bazen düşüyor. Bu konuda çok şikâyetçiyiz. Biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Altının iniş ve yükselişi bizi çok etkiliyor. Sattığımız altını yerine koyamıyoruz, hep zarardayız. Altının artık yükselmesini istemiyoruz, bir yerde sabit durmasını istiyoruz." dedi.

"Sezon olduğu halde iş olmuyor"

Altın fiyatlarındaki hareketliliğin piyasayı durgunlaştırdığını vurgulayan Kaplan, "Bu durumdan herkes şikâyetçidir. Altın fiyatını soranlar fiyatları öğrenince şaşırıp gidiyor. Şu anda bir çeyrek 480 liradır. 22 ayar has altın 288 lira, 22 ayar gram altın 270 lira, 18 ayar gram altın 221 lira, cumhuriyet altını bin 960 lira, ata bin 920 liradır, hakikaten fiyatlar çok yüksektir. Vatandaş ne yapsın? Düğün sezonu olduğu halde iş olmuyor." diye konuştu.

"Bir tahminde bulunamıyoruz"

Altın ile ilgili herhangi bir tahminde bulanamadıklarını dile getiren Kaplan, şunları söyledi: "Şu anda her şey kapalı kutu gibidir. Nasıl olacağını kestiremiyoruz. Altın fiyatı bir yerde durursa belki satışlar olur diye ümit ediyoruz. Vatandaşlar düğün için çeyrek almaya geldiğinde fiyatı duyunca kaçıp gidiyor. Çin ile Amerika kapışıyor olan bize oluyor. Cumhurbaşkanımızdan bu duruma bir el atmasını bekliyoruz. Böyle olmuyor, herkes şikâyetçidir."

"Zorunlu olmadığı müddetçe kimse altın almıyor"

İhtiyaç dışında kimsenin altın almadığını belirten bir diğer kuyumcu Şükrü Ay, "Altın fiyatı gitgide yükseliyor. Bu durum sadece Türkiye’de değil her tarafta aynıdır. Bunun sebebi bence Amerika ve Çin arasında yaşanan gelirimden kaynaklanmaktadır. Altın fiyatı yükseldiği zaman zorunlu olmadığı müddetçe kimse altın almıyor. Kimse ihtiyacı dışında altın almıyor. Yüzde 80 oranında şu anda bir durgunluk var. Düğün sezonundayız ama şu anda durgunluk hâkimdir." ifadelerini kullandı.

"Altın fiyatının düşmesini bekliyoruz"

Altının en yüksek seviyesini yaşadığını ifade eden Ay, "Altın fiyatlarında bir düşüş olma ihtimali var. Çünkü her bir yokuşun bir inişi var. Şu anda altın en yüksek seviyededir. Altın yükseldiği zaman ister istemez bir duraklama oluyor. Tüm esnaf altın fiyatının düşmesini istiyor ama bu elimizde olmayan bir durumdur. Hareketlilik, alışveriş olmasını istiyoruz." dedi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi