"Baharın müjdecisi" kuzuları biberonla besliyorlar

Küçükbaş hayvancılığın yaygın yapıldığı Güneydoğu illerinde besiciler, annesinin sütü yetersiz olan kuzuları, diğer koyunların sütünün doldurulduğu biberonla besliyor.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli yere sahip olan Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu illerinde besicilerin umutla beklediği kuzular dünyaya gelmeye başladı. Her yıl şubat ve mart ayında başlayan kuzu doğumları, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin de mesaisini artırdı. Kışın çetin geçtiği bölgede hayvanlarının bakımını büyük zorluklarla sürdüren besiciler, "baharın müjdecisi" yeni doğan kuzularını adeta "bebek" gibi besliyor. Sütü fazla koyunlardan sağılan sütü biberonlara dolduran yetiştiriciler, annesinin sütü yetersiz kuzuları bununla büyütüyor.

- "Onlar hayvancılığın umut kaynağı"

Besici Tuncer Örbeyi, bölgede hayvan yetiştiriciliğinin köylüler için vazgeçilmez olduğunu söyledi. Kış şartlarının zor geçtiğini dile getiren Örbeyi, "Koyunlarımız üreme dönemindeler. Yavrulamaya başladılar. Bazı kuzuların annesinin sütü az olduğu için diğer koyunlardan sütü sağıp aç olan kuzulara veriyoruz. Onlara 'yavrumuz gibi' bakıyoruz. Biz kışın onlara, onlar da yazın bize bakıyor. Onlar hayvancılığın umut kaynağıdır." dedi. Salim Arat da yoğun kar nedeniyle bölgede hayvancılığın oldukça zor şartlarda yapıldığını dile getirdi.

Kışın koyunların doğurma döneminin çok zahmetli geçtiğini anlatan Arat, şöyle konuştu: "Bazı hayvanlar ikiz doğuruyor, süt yetersiz kalıyor. Bu yüzden kuzuları biberonla beslemeye çalışıyoruz. Onlara ahırın içinde ayrı bir yer yapıyoruz. İnek sütü veriyoruz, diğer koyunları sağıyoruz ve mama veriyoruz. Kuzuyu, kendi kendini besleyecek duruma gelinceye kadar bu şekilde doyuruyoruz. Bu süreç 20 ile 40 gün arasında değişiyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz