Hububatta zam yüzde 30'larda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında tarım sektörüne müjde verdi. Erdoğan, "Arpa alım fiyatı yüzde 33 artışla ton başına 1100 lira olarak belirlenmiştir. TMO tarafından geçen yıl ton başına 1050 liradan alınan sert ekmeklik buğdayın fiyatı bu yıl yüzde 29 artışla ton başına 1350 lira olmuştur" dedi.

Hububatta zam yüzde 30'larda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve  Teknoloji Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen TOBB 75. Genel Kurulu'nda  konuştu.

TOBB'un 75. Genel Kurulu'nun ülke ve iş dünyası için hayırlara vesile  olmasını dileyen Erdoğan, burasının yönetimin, ticaretin, ihracatın, istihdamın,  Türkiye ekonomisinin tamamının temsil edildiği bir çatı olduğunu belirtti.

Ahiliğin ve lonca teşkilatının bugünkü mirasçısı olan TOBB'un en  başından beri hep birlikte çalıştıkları, yol yürüdükleri bir kuruluş olduğunu  aktaran Erdoğan, ekonomi başta olmak üzere ülkenin geleceğine ilişkin hemen her  konuda iş dünyasıyla istişareye özel önem verdiklerini söyledi.

Aldıkları tüm kararların ortak aklın, ortak ihtiyaçların ve ortak  vicdanın ürünü olması için gayret gösterdiklerini dile getiren Erdoğan, Ankara ve  tüm şehirlerde iş dünyasının bu en büyük çatısının genel kurullarına, ekonomi  şuralarına, ödül törenlerine ve diğer pek çok etkinliğine katılarak yol  arkadaşlığını güçlendirdiklerini ifade etti.

Her vesileyle ülkenin ve şehirlerin sorunlarını, taleplerini,  beklentilerini konuştuklarını, tartıştıklarını ve birlikte çözüm yolları  geliştirdiklerini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hububat fiyatları erken açıklandı

"Ülkemizin 81 şehrinde faaliyet gösteren 365 oda ve borsamız büyük ve  güçlü Türkiye davamızın ete kemiğe büründürülmesinde lokomotif görevi ifa etti.  Oda ve borsalarımız kendilerini çağın yeniliklerine uydurarak, dijitalleşmeyi  hızlandırarak hem verdikleri hizmetlerin kalitesini yükselttiler hem de daha  derinlemesine analizler yapma imkanına kavuştular. Biraz sonra en iyi hizmet  veren oda ve borsa temsilcilerine ödülleri takdim edilecek. Türkiye'yi 2023  hedeflerine inşallah yine birlikte ulaştıracağız. İş dünyamız kendini geleceğe ne  kadar hızlı hazırlarsa biz de o hedeflerimize o derece çabuk varırız. TOBB çatısı  altında bir araya gelen 1,5 milyon girişimcimiz, temsilcisi oldukları yatırım,  ihracat, istihdam dinamikleriyle geleceğimizin de güvencesidir. Sizlerin azmi,  çalışkanlığı, dirayeti ve kabiliyetiyle önümüze çıkartılan engelleri birer birer  aşarak hedeflerimize doğru yürümeye devam ediyoruz. Sizler ürettiğiniz, istihdamı  artırdığınız, ihracatı yükselttiğiniz, yatırımlarınıza devam ettiğiniz,  yeniliklere açık olduğunuz sürece Allah'ın izniyle bu ülkenin ve milletin önünde  kimse duramaz. Türk malı ifadesi artık dünyanın dört bir yanında kalitenin  sembolü haline gelmişse bu başarının altında sizlerin imzası var."

"Girişimcilerimizin çok büyük emeği ve katkısı var"

Bugün Türkiye'nin itibarı iftihar verici bir seviyeye ulaşmışsa bunda  adeta bir alperen ruhuyla dünyada ayak basmadık yer bırakmayan girişimcilerin çok  büyük emeği ve katkısı bulunduğunun altını çizen Erdoğan, "Bir kez daha  Türkiye'nin büyümesi, güçlenmesi, gelişmesi, kalkınması, zenginleşmesi  mücadelemize katkı veren her bir kardeşime teşekkür ediyorum." dedi.

Geride kalan 17 yıldaki istikrar ve güven ikliminde gerçekleştirilen  bu başarıların gelecek dönemde çok daha büyük başarılara imza atılabileceğinin  işareti olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye'yi 2003'ten 2018'e kadar yılda ortalama yüzde 5,6 büyütme  başarısını birlikte gösterdik. Ülkemize 210 milyar dolarlık uluslararası yatırım  getirme başarısına birlikte imza attık. Her ne kadar döviz kurundaki dalgalanma  sebebiyle dolar bazında geçen yıl biraz gerilemiş de olsa milli gelirimizi 3  kattan fazla artırmayı birlikte başardık. İhracatımızı 36 milyar dolardan 169  milyar doların üzerine beraberce çıkardık. Turizmde 12,8 milyon turist sayısından  46 milyon turist sayısına birlikte ulaştık. Birileri borçlanma rakamları  üzerinden fırtına koparmaya çalışıyor, bunun farkındayız. Maruz kaldığımız bunca  saldırıya rağmen kamu borç stokumuzun milli gelirimize oranı yüzde 13,7  düzeyindedir. Göreve geldiğimizde bu oran yüzde 60'ın üzerindeydi. Ülkemizi  IMF'ye 23,5 milyar dolar borçtan devralarak Mayıs 2013'te IMF'ye olan borcu  herhalde sıfırlamayı bir kenara koymak mümkün değil, biz sıfırladık. Aynı şekilde  Merkez Bankamızın döviz rezervi o zamanlar 27,5 milyar dolarken hamdolsun, şu  anda onunla mukayese edilemeyecek konuma geldi ama bazı sirk cambazları bu  konuyla ilgili bile döviz rezervine yönelik bakıyorsunuz gayri samimi açıklamalar  yapmak suretiyle bir psikolojik olumsuz hava yaratmanın gayreti içinde.  Türkiye'yi kur, faiz, enflasyon sarmalına hapsetmek isteyenlere karşı bu zaferi  beraber kazanacağız."

Kaynak: Diyarbakır Söz