Memur zam grevinde!

Hükümet'in 2012 için son sınır olarak açıkladığı yüzde 3.5-4 oranını kabul etmeyen Memur-Sen, Eğitim Bir-Sen, KESK ve Kamu-Sen'e bağlı sendikaların eylemi 23 Mayıs'ın ilk saatlerinde başladı.

Memur zam grevinde!

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyelerinin grev yapması nedeniyle 05.00'da başlaması gereken Haydarpaşa-Pendik-Haydarpaşa seferleri yapılamadı. Grevin duyurulduğu için kimsenin hiçbir yolcunun gelmediğini söyleyen grup üyeleri, "Bu iş yerinde grev var" pankartı asarak, "Yaşasın Grev -Yaşasın Toplu sözleşme" sloganları attı.Grev nedeniyle Haydarpaşa-Pendik ve Sirkeci-Halkalı arasındaki seferlerin iptal olduğunu belirten Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkol "Saat 05.00 itibariyle tüm türkiye çapında devlet demiryolu işçileri iş bırakma eylemine başladılar. Şu anda başarıyla grevimiz sürüyor. Grev bugün saat 24' e kadar sürecek. Demiryolu emekçileri bu greve büyük bir çoğunlukla destek veriyorlar. " dedi.

KONYA'DA İŞ BIRAKMA EYLEMİNE POLİS ENGELİ

KONYA'da memurların bir günlük iş bırakma eylemi saat 00.00'da KESK'e bağlı sendika üyelerinden oluşan 200 kişilik grubun Konya Gar'ına yürümek için biraraya gelmesiyle başladı. Polis, izinleri olmayan gurubun yürüyüşüne izin vermedi. Daha sonra polis eşliğinde sloganlar atarak gara yürüyen grup yaptıkları basın açaklaması sonrası olaysız bir şekilde dağıldı.

KESK'e bağlı sendika üyelerinden oluşan yaklaşık 200 kişilik grup alınan iş bırakma eylemi nedeniyle saat 00.00 sıralarında Konya Gar'ına yürümek için Stad Caddesi'nde biraraya geldi. Polis, izinleri olmayan grubun yürüyüşüne izin vermedi. Grubun etrafı çevik kuvvet polisleri tarafından sarıldı. Daha sonra polis ve sendika üyelerinin uzlaşması sonucu grup polis eşliğinde 'Yaşasın memur hakları', "Herkes Greve" sloganları atarak Gar'a yürüdü. Gar'a girip makinistlerin iş bırakmasını isteyen gruba polis tekrar izin vermedi. Polis, sadece sendika üyelerinden seçilen temsilcilerin içeri girmesine izin verdi. Gar görevlileriyle konuşan sendika üyeleri, bir yük treni makinistinin bir gün iş bırakma eylemine katılacağı sözünü aldı. Daha sonra gar önünde basın açıklaması yapan grup olaysız bir şekilde dağıldı.

MEMURLAR DAVUL ZURNA İLE İŞ BIRAKTI

BALIKESİR'de memurların bir günlük iş bırakma eylemi gece saat 00.00'da tren garındaki davullu zurnalı eylemle başladı. Eylemciler Ankara'ya hareket edecek olan Mavi Tren'in çalıştırmak için gelen makinisti yuhaladı. Çevik Kuvvet ekipleri de trenin etrafında çember oluşturdu.

Kamu-Sen ve Memur-Sen'e bağlı sendikalara üye kamu çalışanları tren garında buluştu. İzmir'den gelen Mavi Treni karşılayan çalışanlar 'sefalete teslim olmayacağız', 'rantiyeye değil, emekçiye bütçe', 'demiryolu halkındır, satılamaz', 'zafer direnen emekçinin olacak' diye sloganlar attı. Ortak açıklamayı okuyan Türk Ulaşım-Sen Sendikası İl Temsilcisi Özcan Gökçay, hükümetin 2012 için yüzde 3+3, 2013 yılı içinde yüzde 2+3 teklifiyle 2.5 milyon kamu emekçisi ve 1.8 milyon emeklinin taleplerini ve beklentilerini görmezden geldiğini söyledi. Gökçay, "Sefalet zammına dur demek için 23 Mayıs'ta yani bugün bir gün hizmet üretmiyoruz" dedi.

"ALLAH YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN"

Hükümetin bir yılda doğalgaza yüzde 34, kömüre yüzde 26, benzine yüzde 23, elektriğe yüzde 19 zam yaptığını anımsatan Gökçay, "Bu da yetmezmiş gibi milletvekiline yüzde 45, bürokrata yüzde 30 zam yapmış, milletin aslını unutmuştu. Sermaye kesimine bir kalemde milyarlarca liralık teşvik paketi hazırlayan AK Parti hükümeti sıra kamu çalışanlarına gelince sadaka gibi maaş zammı önermiştir. Sermayeye bonkör kamu çalışanlarına cimri davranılması kabul edilebilir değildir" dedi.

Türk Ulaşım-Sen Sendikası İl Temsilcisi Özcan Gökçay, sözlerini "Allah yar ve yardımcımız olsun" diyerek bitirdi.

MAVİ TREN'E İZİN VERDİLER

Mavi Tren'in Balıkesir'den Ankara'ya hareket etmesi tartışmaları beraberinde getirdi. Eylemciler trenin kalkmasını istemedi. Çevik Kuvvet ekipleri de trenin etrafında çember oluşturdu. Treni çalıştırmak için gelen makinist eylemciler tarafından yuhalandı. Gerginliğin tırmanmasını istemeyen BTS ve Türk Ulaşım-Sen yöneticileri devreye girdi. Vatani görevini yapmak için çeşitli illere gidecek olan askerlerin de tren yolcusu olduğunu belirten sendikacılar sorun yaratılmamasını istedi. Tren yolcuları ile birlikte gardan ayrıldı. Eylem olaysız sona erdi. Memurlar sabah yeniden buluşmak üzere dağıldı.

TCDD, ''memur eylemi''ne yönelik tedbir aldı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD), memur sendikalarınca bugün yapılması kararlaştırılan eylemden yolcularının olumsuz etkilenmemesi için gerekli tüm tedbirleri aldığı bildirildi.

TCDD'den yapılan açıklamada, söz konusu eylem kararı üzerine 22 Mayıs saat 13.00'ten itibaren TCDD'nin trenle seyahat edecek yolcularının eylemden olumsuz etkilenmemesi için gerekli tedbirlerin alındığı belirtilerek, konunun TCDD Genel Müdürlüğü ve Bölge müdürlükleri tarafından yakından takip edildiği kaydedildi.

DHA-AA

Kaynak: Diyarbakır Söz