Münbit topraklar suyla buluşuyor!

DSİ Diyarbakır’daki yatırımlarıyla, mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmek, ile derelerdeki taşkın riskini azaltmaya yönelik projeleri hayata geçiriyor.

Münbit topraklar suyla buluşuyor!

Murat YÜZÜGÜLLÜ/Tahir KARAKEÇİ

DİYARBAKIR- Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Türkiye’nin en büyük kalkınma projelerinin başında geliyor. Diyarbakır’ın da içinde olduğu 9 ili kapsayan GAP ile bölge, gıda üreten ve Dünyaya ihraç eden bir  “üretim ve ihracat merkezi” olmayı hedefliyor.

Bölgenin kalkınması, vatandaşların refah seviyelerinin yükseltilmesi, işsizliğin azaltılması, adına bölgenin makus talihini değiştirecek olan, Güneydoğu Anadolu Projesi hız kesmeden devam etmektedir.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “DSİ Genel Müdürlüğü tarafından son 16 yılda; Diyarbakır şehir merkezine yıllık 131 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak 25,18 milyon m3 içmesuyu sağladık. 1 baraj inşa ettik. Tamamlanan 9 sulama tesisi ile 259.211 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 90 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 56 derenin ıslahını tamamladık.

Pamukçay Barajını Hizmete Aldık…

2010 yılında inşaatına başladığımız Pamukçay Barajını tamamlayarak hizmete aldık. Baraj ile 51.000 dekar münbit arazi suya kavuşacaktır. Sulama projelerinin de inşaatında son safhaya gelinmiştir, inşallah bu sene sonuna kadar tamamlayıp bu münbit toprakları sulamaya açacağız. Sulanacak bu alanlarla 6.600 kişiye iş imkânı ve yıllık 22 milyon TL ekonomiye ilave katkı sağlanacaktır.  İnşaatı devam eden barajlardan en önemlisi Silvan Barajıdır. Diyarbakır’ın Çılgın Projesi olarak da bilinen bu baraj Dicle Nehri üzerindeki en büyük sulama maksatlı barajdır.

Silvan Barajı ile 2.350.000 dekar zirai arazi sulanacaktır. Ülke ekonomisine yıllık 1,2 milyar TL katkı sağlayacak baraj ayrıca 305.000 kişiye de istihdam sağlayacaktır. Aynı zamanda enerji de üretecek barajın kurulu gücü 160 MW, yıllık enerji üretimi ise 681 milyon kWh’tir. 2020 yılı sonu itibarıyla su tutulması hedeflenen Silvan Barajı, o tarihten itibaren yaklaşık 2,5 yıl içinde dolacak." dedi.

Diyarbakır’ın İçmesuyu Problemini Çözdük…

"Diyarbakır’ın en önemli problemlerinden biri olan içmesuyu problemini çözdüklerini" söyleyen Aydın, "Diyarbakır’a Dicle Barajından aldığımız suyu 34 km’lik isale hattı ve içmesuyu arıtma tesisi ile ileterek şehre menba kalitesinde su götürdük.  Silvan ilçe merkezinin içmesuyu ihtiyacını açmış olduğumuz yeraltı kuyularından karşıladık. Ergani ilçesine de menba kalitesinde içmesuyu götürmek için 25 km’lik isale hattı inşa ederek ilçeye içmesuyu verilmektedir. ‘ diye konuştu.

Sulama Projeleri Bölge İçin Kalkınmanın Anahtarı                 

Son 16 yılda tamamlanan 9 adet sulama tesisi ile toplam 259.211 dekar zirai arazinin sulanmasının sağlandığını belirten DSİ Genel Müdürü Aydın şöyle dedi; "Böylece çiftçilerimize yıllık 90 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 16 adet sulama tesisimizin inşası hızla devam ediyor. Ayrıca Diyarbakır’ın bereketli topraklarına 22 adet daha sulama tesisi yapmayı planlıyoruz.  Diyarbakır için taşkın koruma tesislerinin önemini biliyoruz ve bu doğrultuda son 15 yılda 56 adet dere ıslah tesisi yaparak 57 adet yerleşim yeri ve 1.580 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Dicle Nehri'nin 16 kilometrelik sahil kenarı, bir seyir terası haline getirildi. Dicle Nehrinde yapılan ıslah ile Cizre'ye muhteşem bir görünüm kazandırıldı. ’

Su kaynaklarını elde tutabilmek inimlidir

Aydın; “DSİ olarak Toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir.  1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir.” dedi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz