Pazar bomboş!

Corona virüsün Türkiye'de de görülmesinin ardından vatandaşlar, toplu alanlardan uzaklaşmaya başladı. Durum böyle olunca pazarda tezgâh açan esnafın işi düştü.

Pazar bomboş!

Çin'de ortaya çıkan ve 6 binden fazla insanın ölümüne sebep olan yeni tip Corona virüs, küresel salgına dönüştü. Dünyanın birçok ülkesine yayılan ve Türkiye’de de görülen Corona virüsten şu ana bir kişi hayatını kaybederken, vaka sayısı da 98’e yükselmiş oldu.

Sağlık Bakanlığının vatandaşların kalabalık ortamlardan uzak durması çağrısı ülke genelinde etkili olurken, Mardinli vatandaşlar da her gün farklı bölgelerinde kurulan pazarlara daha az gitmeye başladı.  Durum böyle olunca pazarda tezgâh açan esnafın işi düştü.

Pazarcıların korona virüsüne karşı eldiven gibi her hangi bir önlem almadığı görülürken, pazara çıkan vatandaşların da kalabalık alanlarda fazla bekleme yapmadan alışverişleri yapmaları dikkati çekti.

“Halk pazara çıkmamaya başladı”

Pazarcı esnafı İsmail Ertaş, Corona virüs nedeniyle artık halkın pazara çıkmadığını ifade ederek, bu yüzden işlerinde ciddi düşüşün olduğunu söyledi.

Ertaş, “Corona virüsü Türkiye’de de görülmesiyle beraber yavaş yavaş işlerimiz düştü. Eski günlerden eser kalmadı. Tek tük gelen insanlar var. Eskiden bu saatlerden ürünlerin yarısını satarken, şu an hepsi olduğu gibi duruyor. İnşallah bu virüs ülkeyi terk eder de biz de rahatlarız.” dedi.

“İnşallah bu süreci selametle atlatırız”

Alışverişe maske ile çıkan Abdullah Er, “Evin sebze ve meyve ihtiyaçları için pazara çıkmam gerekiyordu, bu yüzden ben de maske takıp ihtiyaçları almaya geldim. Zaten herkes maske takıp öyle dışarı çıkın diyor. Pazar kalabalık olur diye maske taktım ama gördüğünüz gibi pek kimse yok. İnşallah bu süreci selametle atlatırız. Tüm dünyada bu virüsün bir an önce bitmesini istiyorum.” diye konuştu.

“Pazara çıkmak zorundayız”

Mecburiyetten pazara çıktığını dile getiren 69 yaşındaki Semra Avcı da şunu söyledi: “Şu an ilimizde duyduğumuz her hangi bir vaka yok. Bizde kendimizi muhafaza etmeye çalışıyoruz. Elimizi sürekli yıkıyoruz, hijyene dikkat ediyoruz. Pazara çıkmak zorundayız, ihtiyaç var.”

“İnsanlar can korkusundan pek dışarı çıkmıyor”

İşlerinin çok düştüğünü dile getiren Esnaf Ömer Dinç, “Eskiden işlerimiz çok iyiydi ama şu an Corona virüsü yüzünden düşmüş. Yine de çok şükür, Allah beterinden muhafaza etsin. İnsanlar can korkusundan pek dışarı çıkmıyor. Çarşı-Pazar şu an çok sakin. İnşallah düzelir.” dedi.

“En güzel temizlik abdest almaktır”

20 yıldır pazarda esnaflık yaptığını belirten Bedi İpek ise şunu söyledi:

“Corona virüsü işlerimizi olumsuz etkiledi. Bundan korunmak için herkes hijyene çok dikkat etsin. Namaz kılmak için zaten abdest alıyoruz. En güzel temizlik abdest almaktır. Zaten elimizden de başka bir şey gelmiyor. Allah ne yazmışsa o olacak.”

Kaynak: Diyarbakır Söz