Talep artınca!

Talep Artınca Köylü Ürününü Pazarda Değil Yol Kenarında Satmaya Başladı

Talep artınca!

Doğal ürünlere artan talep sebebiyle köylerdeki vatandaşlar, bahçelerinde yetişen kayısı, üzüm, incir gibi ürünleri yol kenarına kurdukları tezgahlarda satmaya başladı.

Batman'ın Antik kenti Hasankeyf'e giden yol üzerindeki Suçeken köylüleri, yetiştirdikleri sebze ve meyveleri kurdukları tezgahlarda satarak para kazanıyor. Yol kenarına tahtadan tezgah yapan köylüler ürettikleri kayısı, üzüm, incir gibi köy ürünlerini yoldan geçen yerli ve yabancı turistlere satarak para kazanıyor.

ÜRÜN YOLLARDA SATILIYOR

Tüketici bilincinin artmasıyla doğal yetişen köy ürünlerine talebin arttığına işaret eden köylüler, GDO konusundaki endişeler, kanser vakalarındaki artış ve bunun kamuoyunda, basın yayın organlarında dile getirilmesinin tüketicinin bilinçlenmesini sağladığını ve doğal ürünlere talebin arttığını belirtti. Daha önce ürünlerini Batman veya Hasankeyf'e götürmek zorunda kaldıklarını belirten köylüler, "Daha önce ürünlerimizi pazara götürüyorduk. Bu da bize hem ek masraf çıkartıyordu hem de çok yorucu oluyordu. Ürünlerimizi geri götürmemek için ucuz fiyata satıyorduk. Doğal ürünlere talebin artması ve Hasankeyf'e gidip gelen turist sayısında artış olunca ürünümüzü pazara götürmeden burada tüketiyoruz." diye konuştu.

TALEBİN ARTMASI ÜZERİNE

Yol kenarında kurdukları çardaklarda gelip giden yerli ve yabancı turistlere saç ekmeği, saç böreği ve çay servisi de yapan köylüler, bununla da ek kazanç sağlıyor. Şu an yetişen kayısı ve erikleri sattıklarını belirten köylüler, bir ay sonra incir, üzüm, domates, biber gibi ürünlerin yetişeceğini hatırlattı. Ürünlerinin çok lezzetli olduğunu söyleyen köylüler, "Pazara götürdüğümüzde esnafa satıyoruz. Alan vatandaş bu ürünün nereden geldiğini bilmiyor. Muhtemelen batıdan geldiğini sanıyor. Yol kenarında satınca hem köyümüz hem de ürünlerimiz de tanınıyor." diye ifade etti.

Günübirlik turlarla Hasankeyf'e giden tatilciler ise doğal ürünleri satın alarak köylülere destek oluyor. Bazı vatandaşlar ise çardaklarda sıcak çay ve börek yedikten sonra daldan yeni koparılmış kayısıları yemenin keyfini çıkarıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz