Türk-İş'ten kıdem tazminatı tepkisi

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatıyla ilgili yapılan açıklamaların çalışma hayatında karmaşaya, çalışanlarda da kaygıya neden olduğunu belirterek, "Herkes bilsin ki hak kayıplarına yol açacak düzenlemeleri işçiler ve Türk-İş kabul etmeyecektir." dedi.

Türk-İş'ten kıdem tazminatı tepkisi

Atalay,  son günlerde kıdem tazminatında fon sistemine geçileceği yönünde basında haberlerin çıktığını anımsatarak, bu konudaki gelişmeleri yakından ve dikkatle takip ettiklerini vurguladı.

Kıdem tazminatının çalışma hayatının en hassas konularından biri olduğuna dikkati çeken Atalay, milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren bu hakkın, her ne sebeple olursa olsun sürekli gündeme getirilmesini iyi niyetli bulmadıklarını söyledi.

- "Kimse sabrımızı zorlamasın"

Türk-İş Genel Kurulunda, kıdem tazminatında en ufak bir hak kaybına dahi neden olacak herhangi bir düzenlemeyi kabul etmeme kararı aldıklarını hatırlatan Atalay, şunları kaydetti:

"Kıdem tazminatıyla ilgili yapılan açıklamalar çalışma hayatında karmaşaya, çalışanlarda da kaygıya neden olmaktadır. Herkes bilsin ki hak kayıplarına yol açacak düzenlemeleri işçiler ve Türk-İş kabul etmeyecektir. Türk-İş'in kıdem tazminatıyla ilgili görüşü açık ve nettir. Türk-İş şimdi çalışmakta olan işçi kıdem tazminatında hangi haklara sahipse, ileride çalışacak işçinin de aynı haklara sahip olmasını istemektedir. Şimdiye kadar işçilerin başını öne eğmedik, bundan sonra da eğmeyiz. Kimse sabrımızı zorlamasın. Duymayanlar için tekrarlıyoruz; kıdem tazminatı işçiler için kırmızı çizgidir, son kaledir."

- "İşçilerin kaderiyle oynanmamalı"

Atalay, kıdem tazminatını işçilerin "ödenmesi sonraya bırakılmış ücreti" olarak gördüklerini ifade ederek, bundan dolayı bu hakkın aşındırılması değil korunması ve geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çeşitli gerekçelerle iş verenlerden kıdem tazminatını alamayan çalışanların da kıdem tazminatı almasını sağlayacak yasal düzenlemelerin kolaylıkla yapılabileceğini belirten Atalay, şöyle konuştu:

"Amaç, alamayan işçinin kıdem tazminatını alması ise bu konu basit mevzuat değişikleriyle sağlanır. Bununla, işçi bir gün bile çalışsa, hatta istifa dahi etse kıdem tazminatına hak kazanır şartı getirilir ve iş verenin iflası durumunda işçi alacaklarına ilk sırada yer verilir. Kapalı kapılar ardında işçilerin kaderiyle oynanmamalı. Kıdem tazminatına erişimde sıkıntı çeken işçiler için mevcut haklarda bir adım geriye gitmeden bir düzenleme yapılması öngörülüyorsa bu konudaki hazırlıkları da görmek isteriz. Ne yapılmak isteniyorsa bu sosyal taraflarla eksiksiz paylaşılmalıdır."

Kaynak: Diyarbakır Söz