85’lik dede evini hatıra müzesi yaptı

Kazım dede vefalı dostlarının hediyeleriyle evini müzeye dönüştürdü

 85’lik dede evini hatıra müzesi yaptı

Diyarbakır’da yaşayan Kazım Ertaş (85), 54 yıldır dostlarından gelen hediyelerle evinin büyük bir bölümünü hatıra müzesi haline getirdi.

Daha çok 47 sene yaşadığı Şırnak yöresindeki arkadaş çevresinden gelen eşyaların dolup taştığı müze evde yok yok. Biblolar, resimler, oyuncaklar, saatler ve daha neler neler…

1933 yılında Tunceli’de dünyaya gelen Kazım dede, hasta eşiyle birlikte şimdilerde Sur ilçesinde müze haline getirdiği evde dostlarından yadigar kalan eşyalarla nostaljik bir hayat sürüyor.

EŞYALARA BAKARKEN DOSTLARI HATIRLIYOR

Eski eşyalara olan merakıyla tanınan Kazım dede, 54 yıldır ülkenin çeşitli bölgelerindeki dostlarından gelen hediyelere adeta gözü gibi bakıyor. Eşyalara bakarken dostlarını yad ettiğini dile getiren kazım dedenin müzesi her gün ziyarete gelen dostlarla şenleniyor. Kazım dede ve hasta eşini unutmayan dostlar yaşlı çifte sohbet ediyor ve onların ihtiyaçlarını gideriyorlar.

Zamanının büyük bir kısmını evdeki eşyaların bakımını yaparak ve hatıraları yad ederek geçiren Kazım dede, 1964 yılında dostluk kurduğu insanlardan hediye almaya başlamış ancak zamanla hediyeleri koyacak yer bulamayan Kazım dede, evin bir bölümünü müze yapmaya karar vermiş.

DOSTLARI UNUTMAMAK İÇİN MÜZE YAPTIM

Köyde yaşadığı olayın ardından memleketi terk etmek zorunda kaldığını anlatan Kazım dede, “1933 yılında Tunceli Mazirt kazasında dünyaya geldim. Ben 1964 yılında bu yana evimi müze yapmaya karar verdim. Sevdiğim resimleri, bana hediye gelen eşyaları o gün bugündür saklıyorum ve sergiliyorum. İnsanları unutmamak için bunu yapıyorum. Bana hediye getiren insanlar yıllar sonra evimi ziyarete geliyorlar ve sergimi izliyorlar. Ben 1950 yılında köyümüzde çıkan kavgada birinin öldürüldü. Köy heyeti ölen kişinin benim öldürdüğü suçlamasında bulundu ve bende köyden kaçtım ve Adana’ya yerleştim. 9 sene köydeki ailemden haber alamadım. Sonra 1958 yılında askere gittim. Askerde Cemal Gürsel’in aşçılığını yapıtım. Askerden sonra karayollarında işe başladım.

ŞIRNAK’TA İLK SİNEMAYI AÇTI

Görev yaptığı illerde sağlam dostluklar kurduğunu ifade eden Kazım dede, şunları kaydetti:

“Bölgede birçok ilin yollarının yapımında çalıştım. Çok zorluklar çektim ve çok insan tandım. Orada tanıdığım insanlardan bana gelen hediyeleri hep saklıyorum. 1970 yılında Şırnak’ta çalışmaya başladım oradaki arkadaşlarında yardımıyla Şırnak’ta ilk sinemayı açtık. Ailem benim bu eşyaları biriktirmeme kızmadı çevremdeki birçok insan beni takdir ediyor bu davranışım için. Benim hanımım 40 senedir hastadır ona ben bakıyorum. Ben Şırnak’ta görev yaparken iki çocuğum orada dünyaya geldi. Oradaki insanlar melek gibi. Benim çocuklarıma hep onlar baktılar. Oranının memleketi cennet insanları melektir. Ben orada 47 sene kaldım ve hiç kimseden zarar görmedim. Bu tarihi eşyaların bakımını ben yapıyorum 15 günde bir hepsinin tozunu alıyorum. Beni ziyarete gelen insanlarda bana yardım ediyorlar ve eski günleri yad ediyoruz. Buraya gelen misafirler ayrıca bize yemek pişiriyorlar. Geçenlerde gelen bir misafir bize yemekler yaptı ve bu o yemekleri 6 gündür yiyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz