2016-2017 Öğrenci Servis Ücret Tarifesi’nde artış yok

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), 2016-2017 eğitim öğretim yılında Öğrenci Servis Ücret Tarifesi’nde artışa gidilmediğini açıkladı. Belediye, tarife dışında ücret alınması halinde yasal işlem yapılacağını duyurdu.

2016-2017 Öğrenci Servis Ücret Tarifesi’nde artış yok

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi  (UKOME), 2016-2017 eğitim ve öğretim yılına ait Öğrenci Servis Ücret Tarifesi ile Personel Servis Ücret Tarifesi’ni belirledi. UKOME’nin aldığı kararla, öğrenci servis taşımacılığı ücretleri şöyle belirlendi:

“0-3 km’ye kadar 65 TL, 0-3 km’ye kadar 55 TL (Kardeş indirimi), 0-6 km’ye kadar 90 TL, 0-6 km’ye kadar 80 TL (Kardeş indirimi), 0-12 km’ye kadar 100 TL, 0-12 km’ye kadar 90 TL (Kardeş indirimi), 0-20 km’ye kadar 105 TL, 0-20 km’ye kadar 95 TL (Kardeş indirimi).”

Rehber personel bulundurma zorunluluğu olan servis araçlarında ise geçen yıl 20 TL olan fiyat 25 TL’ye çıkarıldı.

‘Artışı uygun görmedik’

Ulaşım Daire Başkanı Yılmaz Abiş, bu yıl kentin sosyo-ekonomik yapısı göz önünde bulundurularak öğrenci servis ücret tarifesinde artışa gidilmediğini açıkladı. Daha önceki yıllarda yeni eğitim ve öğretim yılında artışın yapıldığını; ama bu yıl komisyonun artışı uygun görmediğini aktaran Abiş, sadece servis rehber personel ücretinde 5 TL’lik bir artışın uygun bulunduğunu dile getirdi.

Servis araçları kooperatifleriyle ilgili sıkıntıların bulunduğunu ve sistemi denetlemenin öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olduğunu ifade eden Abiş, şunları söyledi: “Biz daha önce Milli Eğitim Müdürlüklerine yaptıkları ihalelerde belirlediğimiz rayiçi ve gereken servis araç yetki belgelerini bizden almalarını belirtmiştik. Ama maalesef yapılan ihalelerde bu belgeler istenmiyor. Yapılan anlaşmalar okul müdürlükleri ve servis şirketi arasında yapılıyor. Bunun doğru olmadığını bildirdik. Bu konuda halkımızın mağdur olmaması için mevzuat doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz. Anlaşmalar yapılırken, özel okullar da dahil olmak üzere, bizim belirlediğimiz rayiç fiyatlarına uyulması konusunda uygulamalar yapacağız.”

‘Fazla ücret alınıyorsa yasal işlem yapacağız’

Şu anda belirlenen fiyatlar dışında daha fazla ücret talebinde bulunuluyorsa velilerin ödenen ücretin makbuzuyla Zabıta Daire Başkanlığı ve Emniyet Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabileceğini kaydeden Abiş, fazla ücret alınan servis aracı hakkında yasal işlem yapılacağını belirtti. Yapılacak düzenlemeyle servis ücretlerinin tamamen denetim altına alınacağını aktaran Abiş, servis araçları ve kooperatifler üzerinde denetimlerin sıklaşacağını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler