İşçilere yüze 5 zam teklifi

Hükümet, kamu işçilerine ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay içinse yüzde 4 maaş zammı teklif etti. Türk-İş teklifleri kabul etmedi.

İşçilere yüze  5 zam teklifi

Hükümet, 3 bin 500 liradan az alan kamu işçisinin ücretinde 60 lira artış, tüm işçilere 2019'un ilk 6 ayı için yüzde 5, ikinci 6 ayı için ise yüzde 4 zam teklif etti. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Bu teklifin kabul edilir, müzakere edilir bir tarafı yok” dedi. Atalay, masa başında anlaşma sağlanamaması durumunda greve gideceklerini ileri sürdü.

TÜRK-İŞ’İN TEKLİFİ

Atalay, işçilerin zam teklifini İstanbul seçiminden önce Bakan Selçuk’a sunmuştu. Türk-İş, en düşük brüt çıplak ücretin 3 bin 500 liraya çıkartılıp, 300 lira seyyanen zam yapılmasını istiyor. Türk-İş, çekme ve iyileştirmenin ardından birinci yıl ilk altı ay yüzde 15, sonraki 1.5 yıl boyunca da altı ayda bir enflasyon + yüzde 3 refah payı talep etti.

HABER MERKEZİ

Hükümet, ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 4 zam ve maaşı 3500’ün liranın altında olanlar için artı 60 lira teklif etti. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Bu teklifin kabul edilir, müzakere edilir bir tarafı yok. Ağustos sonuna kadar ya imzalayacağız ya da grev. Yasalar ne emrediyorsa onu yapmakla mükellefiz. Teklifin kabul edilecek bir yanı yok" diyerek çekildi.

ZAMLAR VAR BİZE ÖNERİLEN

Ocak ayında 3400 lira alan bir işçinin, vergiden dolayı maaşının 3215 liraya düştüğünü belirten Atalay, şöyle devam etti: “Biz sıkıntılı insanların, dar gelirli insanların başkanıyız. Baktığınız zaman elektriğe yüzde 50, çaya, şekere, tüpe yüzde 35-40-45 civarında zam var. Enflasyonun yüzde 17 olduğu yerde diyorlar ki yüzde 5. Bunun kabul edilecek bir tarafı yok. Arzumuz; yaşayabilen, nefes alabilen bir ücret alalım. Bu ücretle nefes almayı bırak, adım atacak durumumuz yok. Hükümet çağırırsa geliriz, çağırmazsa bir talebimiz olmaz.”

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santralleri başta olmak üzere kamudaki yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinin yürürlük sürelerinin dolması üzerine hükümet ve Türk-İş, yeni sözleşme için geçen hafta masaya oturmuştu. Bugün yapılan ikinci görüşmede ise hükümet zam teklifini sundu. Teklifin sunulmasının ardından iki aylık yasal süreçte anlaşma sağlanamaması halinde, işçi konfederasyonları grev kararı alabiliyor. Ancak AK Parti iktidara geldiği 2002’den bu yana 16 grevi yasakladı. Yasaklanan en son grev, İZBAN işçilerinin grevi oldu.

ERDOĞAN, ‘GREVLERE ANINDA MÜDAHALE EDİYORUZ’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, OHAL döneminde yaptığı konuşmalarda, “Sanayicilere sesleniyorum. Bir tane fabrikada grev söz konusu mu? Böyle bir şeyde anında müdahalemizi yapıyoruz. Ve OHAL anında bir çözüm kaynağı oluyor” demişti.

TÜRK-İŞ’İN TEKLİFİ NE?

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, işçilerin zam teklifini İstanbul seçiminden önce Bakan Selçuk’a sunmuştu. Türk-İş, en düşük brüt çıplak ücretin 3 bin 500 liraya çıkartılıp, 300 lira seyyanen zam yapılmasını istiyor. Türk-İş, çekme ve iyileştirmenin ardından birinci yıl ilk altı ay yüzde 15, sonraki 1.5 yıl boyunca da altı ayda bir enflasyon + yüzde 3 refah payı talep etti.

HAK-İŞ’İN TALEPLERİ…

Hak-İş ise en düşük brüt ücretin 4 bin 250 liraya yükseltilip, 360 lira iyileştirme yapılmasını, birinci altı ay yüzde 15, sonraki altışar aylık dönemlerde de enflasyon artı yüzde 5 refah payı istedi.

Yaklaşık 200 bin kamu işçisinin 70 bini Hak-İş’e bağlı sendikaların üyelerinden oluşuyor. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde tüm işçileri Türk-İş temsil ediyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz