İHD: Diyarbakır D Tipi'nde yeterli önlem alınmadı

Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde Kovid-19 salgınına karşı yeterli koruyucu önlem alınmadığını iddia eden İHD, infaz düzenlenmesine ilişkin yasa teklifi çalışmalarında eşitlik ilkesinin sağlanması çağrısında bulundu.

İHD: Diyarbakır D Tipi'nde yeterli önlem alınmadı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır D Tipi ve Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumun’da yaptığı incelemeye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 25 bini aşkın insanın ölümüyle tüm dünyayı tehdit eden Covid-19 salgın hastalığının, Türkiye’de de etkili bir şekilde varlık göstermeye devam ettiği belirtildi.

Türkiye’de her geçen gün vaka ve ölüm sayısında artış meydana gelmesine rağmen yeterli önlemlerin alınmadığına dikkati çekilen açıklamada, “Hapishanelerde, bu hastalığın risk grubunda bulunan 65 yaş üstü, kronik hasta, hamile ve çocuklu kadın ile çocuk mahpusların bir an önce serbest bırakılmaları gerçekleştirilmediği gibi alınan önlemlerin de yetersiz olduğu görülmektedir” denildi.

TUTUKLULARLA GÖRÜŞME

İHD Şubesine gelen şikayetlerin artış gösterdiği, mahpus yakınlarının derin kaygı ve endişe yaşadığına vurgu yapılan açıklamada, Diyarbakır D Tipi ve Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan mahpuslarla yapılan görüşmelerde, mahpuslar ve mahpus yakınlarının ilettikleri sorunları dile getirildi.

VİRÜSÜN CEZAEVİNDE YAYILMA RİSKİ

Açıklamanın sonuç kısmında, mahpuslarla yapılan görüşmelerde, mahpus yakınlarından gelen şikayetler ve edinilen izlenimler göz önüne bulundurularak, Diyarbakır Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Covid-19 salgın hastalık tehdidine karşı yeterli koruyucu önlemin alınmadığı tespitine yer verildi.

Açıklamada, ayrıca mahpusların bulundukları koğuşların kalabalık, hijyensiz oluşu ve mahpusların toplu bir şekilde tutulmalardan dolayı hastalığın yayılmasının an meselesi olduğuna dikkat çekildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz