İhraçlarda hukuki kriz

AK partinin “KHK” gerekçesiyle seçilmiş HDP’li belediye Başkan adaylıklarının düşürülmesine dönük yaptığı itirazlar "hukuk" krizine yol açarken, tartışmalar yeni bir boyut kazandı.

İhraçlarda hukuki kriz

AK Parti, 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarına yönelik yaptığı itirazlar ardından bu kez Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) KHK’li seçilmişlerin "ihraç edilmelerini" gerekçe göstererek adaylıklarının düşürülmesine dönük başvurlar başlattı.

AK Parti, HDP'nin Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar (Bazarcix) Belediye Başkan adayı Ebubekir Erkmen, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Belediye Başkan adayı Zeyyat Ceylan, Yenişehir Belediye Başkan adayı İbrahim Çiçek, Kayapınar Belediye Başkanı Necati Pirinççioğlu ve Ergani Belediye Meclis üyesi Müslüm Oktay’ın, KHK ile ihraç edildikleri gerekçesiyle meclis üyeliklerinin düşürülmesine yönelik YSK’ye itirazda bulundu. Yapılan itiraz başvuruları üzerine ilçe seçim kurulları, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) görüşüne başvurdu.

24 HAZİRAN’DA BENZER TARTIŞMA

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri’nde de farklı tarihlerde çıkarılan KHK’lerle ihraç edilen HDP Eş Genel Başkan Sezai Temelli ile HDP milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Saliha Aydeniz, Muazzez Oran, Semra Güzel, Sait Dede ve Habip Eksik, CHP’de İbrahim Kaboğlu ve Saadet Partisi’nden ise Cihangir İslam, Meclis’e girmişti. 24 Haziran seçimlerinde de adaylık başvurularının tartışmalı hale gelmesi üzerine CHP’den İbrahim Kaboğlu’nun YSK’ye yaptığı başvuru üzerine verilen karar ardından adaylık başvuruları kabul edildi.

MİLLETİN İRADESİ

YSK’nin bu konuda belediye başkankarı hakkında bildireceği görüş beklenirken, KHK’li olan ve Kaboğlu hakkında verilen emsal karar ile Meclise girebilen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “KHK” itirazlarını değerlendirdi. Yapılan itirazlarla KHK ile ihraç edilenlerin seçilme hakkının gasp edilmek istendiğini öne süren Gergerlioğlu, “Yargısız infazla kamunun iradesi ile atılan kişiler, milletin iradesi ile seçilmiştir. Bu ihraca rağmen seçilmişlerdir. İhracı gerçekleştirenlerin utanması gerekiyor” dedi.

‘KHK’LILARA İKİNCİ HAK GASPI UYGULANIYOR’

Yerel seçim sonuçlarının KHK’lere cevap niteliğinde olduğunu ileri süren Gergerlioğlu, “Anayasa varsa kimsenin bunun karşısında durmaması gerekir. YSK’nın kararını inceledim. Milletvekili dışındakilere bu hakkın verilemeyeceği söyleniyor. Demokraside seçilen kişilerin önünde kimse durmaması gerekir. Siyasi maksatlarla engellemelerin olduğu aşikar. Halkın iradesi ile seçiliyor ama KHK’lı olduğu için ikinci adaya mazbata veriliyor. KHK’lara ilişkin önemli bir hak gaspı ikinci kez uygulanıyor” şeklinde değerlendirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz