Ayasofya sevinci!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya'yı"cami statüsüne alabiliriz" açıklamaı, Diyarbakır'da yankı bulurken, vatandaşlar "cami olarak ibadete açılmasını" istedi.

Ayasofya sevinci!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün katıldığı bir canlı yayın programında “Ayasofya’yı cami olarak ziyarete açabiliriz” şeklindeki sözleri Diyarbakır’da memnuniyetle karşılandı. Diyarbakırlılar Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasına destek verdi.

Başkan Erdoğan’ın Ayasofya çıkışı Türkiye gündemindeki yerini aldı. Yeni Zelanda’da 2 camide 50 Müslümanın şehit edilmesi sonrası gündeme gelen Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması fikrine Erdoğan yeşil ışık yaktı. Hali hazırda müze statüsünde olan Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması konusunu Diyarbakırlı vatandaşlara sorduk. İşte Diyarbakırlıların Başkan Erdoğan’ın müjde niteliğindeki sözlerine tepkileri;

“BİRAN ÖNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASINI TEMENNİ EDİYORUM.”

Ayetullah Tekin, “Geç kalınmış bir karar olarak değerlendiriyorum. Ayasofya Müslümanlar açısından çok önemli bir ibadet merkezidir. Bilindiği üzere Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfiyesidir. Bununla ilgili onun bedduası vardır, bedduasına katıldığımız gibi biran önce özgürlüğüne kavuşmasını temenni ediyorum. İslam dünyası açısından birincisi Mescidi Aksa ikincisi de Ayasofya. İkisi de şuan esaret altında sayılıyor. İslam ümmetinin izzeti onuru bu iki mabede bağlıdır, eğer bunlar özgür olursa İslam dünyasında da bir özgürlük söz konusu olur.”

“SENELERDİR MÜZE OLARAK KULLANILIYOR BİZE NE FAYDASI VAR.”

Ahmet Yılmaz, “Bunun sözde kalmamasını ve hemen icraata geçmesini cumhurbaşkanımızdan rica ediyorum. Hıristiyan âleminin ne düşündüğü tepkisinin ne olacağı bizi ilgilendirmiyor. Senelerdir müze olarak kullanılıyor bize ne faydası var. Ortadoğu da Müslümanlar zulüm altında yaşıyorlar. Hıristiyan ve Yahudi âleminin kılı kıpırdamıyor. Bizde Ayasofya’mızı açalım artık. Müze olarak kullanılması bile Müslümanlar açısından şahsen bir zillet olarak değerlendiriyorum. Biran önce faaliyete girmesini istiyoruz.”

“ORASI İSLAM MABEDİ ECDADIMIZ MÜSLÜMANLARA CAMİ OLARAK AÇTI BUNDAN SONRA DA DEVAM ETSİN.”

Mehmet Çiçek, “Müslümanların beklediği de bu zaten. Devletimizden bunu bekliyoruz. Bir bölümünde namaz kılınıyor diye biliyorum ama tamamen açılmasını bekliyoruz. Müslümanlar bu konuda cesaretli olmalı. Kimseye nasip olmamış ama bu hükümete nasip olmasını istiyoruz. Devlet bunu yapsın. Bir asırdan beri bekleniyor. Gayrimüslimler korkmuyor Müslümanlar da korkmamalı. Orası İslam mabedi ecdadımız Müslümanlara cami olarak açtı bundan sonra da devam etsin.”

“GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR DAHA ÖNCE OLMASI GEREKİYORDU”

Kerem Bulut, “ Çok iyi olur bence mantıklı. Geç kalınmış bir karar daha önce olması gerekiyordu. Kilise olarak kullanılırken bir şey olmadı biz cami olarak kullanınca da bir şey olmaz. Kilise olarak kullanmak isteyenlerde gelir.”

“MESCİDİ HARAM NEYSE AYASOFYA DA ÖYLEDİR.”

Feyzullah Çakmak, “ İstanbul ve Ayasofya’nın kökü Hadis kitaplarına kadar uzanıyor. İstanbul’u fetheden komutanla ilgili hadisler mevcuttur. Allah resulü o komutanı övmüştür o yüzden ilk İstanbul seferleri Emeviler zamanında başlamıştır. Ayasofya ile alakalı Ebu Eyyüp El Ensari yaşı seksen doksan olmasına rağmen Emeviler zamanında o sefere gitmiştir. Müslümanlar İstanbul’u kuşattıkları zaman Ebu Eyyüp El Ensari’yi Bizanslılar misafir etmiştir ve Ayasofya’da namaz kılmıştır. Yani geçmişi rivayete göre böyle. Cami olması gerekiyor çünkü dünyanın e büyük medeniyetlerini temsil eden sembollerden biridir. Müslümanlar için bir güçtür. Mescidi Haram neyse Ayasofya da öyledir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz