Görüş Bildir

Başkanlara operasyon!

Büşükşehir Belediyesi Başkanlık görevinden alınan Mızraklı'nın da aralarında bulunduğu, Kayapınar, Bismil ve Kocaköy Belediye Başkanları, terör soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

Başkanlara operasyon!

İçişleri Bakanlığı'nca 19 Ağustos günü Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınan HDP'li Selçuk Mızraklı ile Kayapınar, Bismil ve Kocaköy belediye başkanları gözaltına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen terör soruşturması kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince HDP'li belediyelere yönelik operasyon başlattı.

HDP'Lİ BAŞKANLARA OPERASYON

Dün sabah saatlerinde operasyon başlatan Terörle Mücadele Şubesi Ekipleri, hakkındaki terör soruşturması kapsamında İçişleri Bakanlığı'nca görevinden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı HDP'li Selçuk Mızraklı'nın da aralarında bulunduğu Merkez ilçe Kayapınar Belediye Başkanı HDP'li Kezban Yılmaz, Bismil Belediye Başkanı HDP'li Orhan Ayaz gözaltına alındı.

KAYAPINAR BELEDİYESİNDEKİ ARAMA

Gözaltı işlemlerinin ardından Kayapınar İlçe Belediyesi'nde polis ekipleri kapsamlı arama yaptı. Uzun süren aramalarını tamamlayan polis ekipleriyle, Belediye önüne gelen HDP’li milletvekili Saliha Aydeniz ve partilelir arasında tartışma yaşandı. Aydeniz ile Polis Amiri arasında "çete" tartışması yaşandı. Aydeniz, Polislere "çete" deyince gerginlik büyüdü. Aydeniz ile polis amiri arasında şu diyalog yaşandı.

POLİS AMİRİ VE AYDENİZ TARTIŞMASI

Aydeniz’e polis amiri, "Biz çete değiliz devletiz" deyince, Aydeniz de "Orman kanunlarını uyguluyorsunuz, çetesiniz" karşılığını verdi. Polis amiri, "Biz orman kanunlarını uygulamıyoruz. Devletin kanunlarını uyguluyoruz" diyerek, karşılık verdi. Armaların sona erdiğini belirten polis amirinin bu sözü üzerine HDP'li Aydeniz ile beraberindeki bir grup partili ve belediye çalışanları sloganlar atarak belediye binasına geçti. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki ifade işlemleri ise sürüyor.

KOCAKÖY BELEDİYESİ BAŞKANI DA

Buarada, Kayapınar ve Bismil belediyelerine yönelik düzenlenen operasyonların ardından HDP'li Kocaköy belediyesine de sabah saatlerinde polis ekiplerince arama başlatıldı. Belediye binası çevresinde güvenlik önlemi alan polis ekiplerinin arama çalışmaları sürerken, Kocaköy Belediye Başkanı HDP'li Rojda Nazlıer ile Muhasebe Birimi'nden sorumlu Mehmet Burhan ve İmar İşleri'nden sorumlu Hamdullah Aras'ta gözaltına alındı.  Nazlıer ve 2 çalışanın jandarmadaki işlemleri sürüyor.

HDP'LİLERİN BASIN AÇIKLAMASI

Gözaltı ve aramalara tepki amaclı HDP'liler Kayapınar Belediyesi önünde basın toplantısı düzenlemek istedi. Kayapınar Belediyesi önünde yapılmak istenilen basın açıklaması polis tarafından engellendi. Uzun süren gerginlik ve müdahalenin ardından açıklama HDP Kayapınar ilçe binasında gerçekleştirildi.

'İRADEMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ’

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, "Arkadaşlarımızı kriminalize etmek istiyorlar. Onlar bizim halkımızı temsil etmeye devam edecekler. Gözaltıları protesto edip onlara sahip çıkacağımızı belirtmek isterim. Belediyelerimize ve irademize sahip çıkmaya devam edeceğiz. 4 parça Kürdistan’da yaşayan Kürtler birlik olsun. Rojava’ya yapılanlar, tüm Kürtlere yapılmak istenendir" iddiasında bulundu.

‘BELEDİYEDEKİ ARAMA HUKUKSUZ’

Kayapınar Belediyesi Başkan Yardımcısı Davut Kesen ise kayyum sürecinin bataklığa doğru sürüklendiğini dile getirerek, kendilerinden öç alındığını ileri sürdü. Kesen "Mevcut sistem intikamcı bir güçle yaklaşılıyor. Hukuksuz bir tarzda belediye içinde aramalar yapıldı. Belediye abluka altında, halkın direnci bu ablukayı yıkacaktır. Halk her zaman olduğu gibi partisine, belediyesine sahip çıkacaktır. Bu sistem Kürt halkının seçilmişlerinden özür dileyecek" diye konuştu.

'ONLAR KAYBEDECEK'

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ise Kürt kazanımlarına karşın topyekün bir saldırı başlattığını belirterek, “Belediye binasında kimse yokken arama yaptılar. Çalışanların telefonuna el koydular, şimdi de bir abluka var. Belediye gelmek isteyen halka engel oluyorlar." diye konuştu.

YEREL YÖNETİMDEN AÇIKLAMA

Öte yandan, HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan imzasıyla yapılan açıklamada, “Belediye eş başkanlarımızın gözaltına alınmalarının bu belediyelerimizi de kayyımlarla gasp etmek amacıyla yapıldığı ortadadır. Türkiye’de seçme ve seçilme hakkı her ne kadar anayasa ve yasalarla kısmen güvence altına alınmış görünse de, uygulamada bu asgari hakların dahi yok sayıldığı tüm ülke ve dünya kamuoyunun malumudur" denildi.

NUSAYBİN BAŞKANI NAKLEDİLDİ

Tutuklanması ardından yerlerine kayyum atanan Nusaybin Belediyesi Başkanı Semire Nergiz ve yardımcısı Ferhat Kut, Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Nergizin tutuklanmasından sonra 18 Ekim’de Nusaybin Belediyesi’ne kayyum atanmıştı.

ERZİNCAN ESKİ İL BAŞKANI

Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, PKK/KCK terör örgütünün eylem ve faaliyetlerinin tespit edilip, engellenmesine yönelik sürdürdüğü çalışmalar kapsamında, daha önce HDP İl Başkanlığı yapan Ayhan Pakkan'ı gözaltına aldı. Pakkan, sorgusunun ardından 17 Ekim günü sevk edildiği adliyede, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Erzincan Valiliği'nden yapılan açıklamada, Ayhan Pakkan'ın PKK/KCK terör örgütünün eylem ve faaliyetlerinin tespiti ve engellenmesine yönelik sürdürülen çalışmalar kapsamında gözaltına alıdığı bildirilerek, "Terör örgütü mensuplarına milis işbirlikçilik yaptığı tespit edilerek, 16.10.2019 tarihinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınmış, 17.10.2019 tarihinde çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanmıştır" denildi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi