Bebek ölümlerine "suç" duyurusu!

İl Sağlık Müdürü hakkında; 'olası kastla öldürme' suçlamasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

Bebek ölümlerine

Birlik ve Akademik Düşünce Derneği Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde 37 çocuğun ölümüne ilişkin Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar hakkında "olası kastla öldürme" suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

Birlik ve Akademik Düşünce Derneği Diyarbakır'da 2018'de, 2 ay içinde Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde 37 çocuğun ölümü nedeniyle Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar'ı suçladı. Dernek, Avar hakkında "olası kast ile öldürme", "ihmali davranışla kasten öldürme" ve "taksirle öldürme" suçlamasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Dernek yönetimi, hastanelerdeki ihalelerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Avar ve ilgili hastanelerdeki yöneticiler için "ihaleye fesat karıştırma", "görevi kötüye kullanma", "suçluyu kayırma", "suç delillerini yok etme" suçlamasında da bulundu.

'2 AYDA 37 YENİ DOĞAN BEBEK HASTANEDE ÖLDÜ'

Suç duyurusunda, Diyarbakır'da 8 Eylül-7 Kasım 2018 tarihleri arasındaki 2 aylık sürede Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde 37 bebek ölümünün tespit edildiğini belirten Beybur, bu ölümleri bilimsel verilerle açıklamanın mümkün olmadığını, bu ölümlerin "şüpheli ölümler" olduğunu dile getirdi. Suç duyurusu dilekçesinde, bu ölümlere ilişkin herhangi bir soruşturma başlatılmadığına işaret edilirken, bu ölümlerin hastanenin gerekli hijyenik koşullara sahip olmamasından kaynaklı "enfeksiyona" bağlı ölümler olduğu öne sürüldü.

'ÖLÜMLERDEN AVAR VE DİĞER YETKİLİLER SORUMLUDUR'

Dernek yönetimi, bebek ölümlerine ilişkin suç duyurusu dilekçesinde "Nitekim tutulan resmi tutanaklarda, temizlik personelinin kriterlere uygun çalışmadığı, küvez temizliğinin yapılmadığı, yerlerin kirli ve pis olduğu, çöplerin temizlenmediği, dolapların kirli ve düzensiz olduğu, kirli atık bölümünün steril edilmediği, tarih ve temizlik planlamasına dönük imzaların olmadığı, en kritik olan yoğun bakım ünitesinin her tarafının kirli ve pis olduğu açıkça vurgulanmaktadır. Bu durum bebek ölümlerine hastane kaynaklı enfeksiyonun sebep olduğu ve bundan, başta şüpheliler olmak üzere diğer tespit edilecek sağlık çalışanlarının sorumlu olduğu şüphesini uyandırmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Dilekçesinde bebek ölümlerinin önüne geçmek için gerekli önlemleri almadığı için İl Sağlık Müdürü Sait Avar, Halk Sağlığı Başkanı Zülfü Barış Şahin, Kamu Hastaneleri Başkanı Abidin Tüzün, Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Özgür Demirel’i suçlayan Beybur, söz konusu isimlerin "olası kast ile öldürme", "ihmali davranışla kasten öldürme" ve "taksirle öldürme" suçundan soruşturulmasını, bu suçtan yargılanmasını istedi.

'İHALEYİ YEĞENİNE VERDİ, HASTANE 120 TL ZARARA UĞRADI'

Dörnek yönetimi, ikinci suç duyurusunu da Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki "tıbbi sarf malzemesi" ihalesi ile "trafo ve jeneratör" işi ihalesine yolsuzluk karıştırıldığı iddiasıyla yaptı. 20 Aralık 2018'de yapılan 15 kalemlik "tıbbi sarf" ihalesinin 10 kaleminde yaklaşık maliyetinin aşırı üzerinden olması nedeniyle ihale komisyonu mali üyesi olan Müdür Yardımcısı Oktay Saruhanoğlu tarafından şerh düşüldüğünü aktaran Beybur, bunun ihale kanununa aykırılık teşkil ettiğini anlattı.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinin elektrik sistemlerinin yanarak devre dışı kalması sonucu, Hastane Başhekimi Mahmut Taş'ın bir firmayla görüştüğü ve firmanın 15 gün içinde 30 bin TL ile tüm işlerini yapılması için anlaştığı ancak İl Sağlık Müdürü Avar'ın yetkililere baskı yaparak bu işi 70 bin TL'ye yeğeni İlhami Avar'a verdiğine dikkat çeken Beybur, hastanenin zarara uğratıldığını, 15 günde bitmesi gereken işin 30 günde bitirildiği ve ekstradan hastanenin jeneratör için 50 bin TL’ye yakın zarar ettiğine işaret etti. Beybur, yaşananlardan dolayı hastanenin toplamda 120 bin TL zarar ettiğine dikkati çekti.

Hastanenin evraklarının incelenmesi durumunda alımı yapılan malzemelerin piyasa değerinin üstünde olduğunun açığa çıkacağı değerlendirmesinde bulunulan dilekçede "Birlik ve Akademik Düşünce Derneği olarak geçmişe dönük tüm ihale dosyalarının kapsamlı bir şekilde araştırılmasını, kusuru ve ihmali tespit edilen kişi veya kişiler hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmasını, kamu menfaati gereği talep etmekteyiz" denildi.

Söz konusu ihalelere ilişkin İl Sağlık Müdürü Sait Avar, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Müdürü Ahmet Turmuş, Satın Alma Müdür Yardımcısı M. Sadık Güzel ve İl Sağlık Müdürü Sait Avar'ın yeğeni İlhami Avar hakkında "ihaleye fesat karıştırma" suçlamasıyla yasal işlem başlatılmasını istendi.

'İHALEYE FESAT KARIŞTIRILDI'

Suç duyurusunda, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 10 ay içinde 3 defa tahtakurusu tarafından istila edilmesinin "uygun olmayan ahşap malzemesinin kullanılmasından" kaynaklandığı ifade edilerek, "Derneğimiz tarafından yapılan araştırmalara göre, bu olaya, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine sağlık standartlarına uygun olmayan ahşap malzemelerin ihale yoluyla alınmasının neden olduğu öğrenilmiştir. Bu olay üzerine, ilgililerden beklenen ve hukuk devletinin bir gereği olarak, gerekli araştırma ve incelemeler yapılarak sorumlular hakkında yasal işlem başlatmak iken, delilleri karartmaya dönük olarak, hastane mobilyalarının Tıbbi Atık İmha Yönetmeliğine aykırı bir şekilde ve bilimsel ve sağlık anlamında kabul edilemeyecek bir tarzda hastanenin yan tarafında bulunan bahçesinde alel acele yakıldığı tespit edilmiştir. Yine bu duman hastane içerisine sirayet ederek başka sorunlara neden olmuştur" değerlendirmesinde bulunuldu.

Beybur, uygun olmayan ahşap malzemenin ihale edilerek alınmasına ilişkin de Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Sait Avar'a "ihaleye fesat karıştırma", "görevi kötüye kullanma", "suçluyu kayırma", "suç delillerini yok etme" suçlamasında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz