Buluttekin tutuklandı

İçişleri Bakanlığınca görevden alınan Diyarbakır'ın merkez Sur Belediyesi eski Başkanı HDP'li Filiz Buluttekin, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Buluttekin tutuklandı

Diyarbakır'da terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan, İçişleri Bakanlığınca görevden alınan Sur Belediye Başkanı Filiz Buluttekin, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı

ADLİYE'YE SEVK EDİLDİLER

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında polis tarafından 20 Aralık'ta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Buluttekin ile 2 belediye meclis üyesi, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki sorgularının ardından mahkemeye çıkarılan şüphelilerden Buluttekin ve belediye meclis üyesi Cemal Özdemir, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklandı. Belediye meclis üyesi Y.E. ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

BULUTTEKİN'E TUTUKLAMA

Buluttekin hakkındaki 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'terör örgütü propagandası yapmak' ile 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, hükümeti ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak' suçlarından başlatılan soruşturmalar ise devam ediyor.

Buluttekin'e daha önce 11. Ağır Ceza Mahkemesince, bir konuşmasına ilişkin, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 10 ay hapis cezası verilmişti.

EREN BÜLBÜL OLAYI

Buluttekin'in, Trabzon'un Maçka ilçesinde 15 yaşındaki Eren Bülbül'ü şehit eden teröristlerden kırmızı kategoride yer alan PKK'nın sözde Karadeniz bölge sorumlusu "Zeynel" kod adlı Mehmet Yakışır'ın Bağlar ilçesinde Yeniköy Mezarlığı'ndaki cenazesine katıldığı tespit edilmiş, hakkında yürütülen soruşturmalarda, Buluttekin'in 17 Mart'ta Tekirdağ F Tipi Kapalı Cezaevinde terör suçundan hükümlü, intihar ederek yaşamına son veren Zülküf Gezen'in taziyesine, 4 Aralık 2017'de de güvenlik güçlerince yürütülen operasyonda Bingöl kırsalında etkisiz hale getirilen terörist Hamdusena Atala'nın cenazesine de katıldığı belirlenmişti.

Buluttekin ayrıca, terör örgütü propagandasına dönüşen eylemlere katılmak, teröristlerden talimat almak, KHK kapsamında kapatılan derneğe üye olmakla suçlanıyordu.

ADLİYE ÖNÜNDE GERGİNLİK

Öte yandan, Adliyedeki ifade işlemlerini takip eden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Diyarbakır İl Başkanı Zeyat Ceylan, Sur Belediyesi meclis üyeleri ve HDP’li yöneticiler, adliye önünde tutuklamalara ilişkin açıklama yapmak istedi.

Polis, valilik yasağını gerekçe göstererek aldığı tedbirleri bir grup HDP'li, zılgıt çekip alkış tutarak eylem yapmak istedi. Gruptan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, açıklama yaptı. Aydeniz, “Sur Belediye Eşbaşkanımız Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir günlerce gözaltında kaldı. Gözaltına alınış şeklini zaten herkes biliyor. 10 yaşındaki çocuğun başına silah dayayarak gözaltına alınması, bu ülkede hukukun ve adaletin ne denli ayaklar altına alındığının bir göstergesidir” dedi.  Bahaneler uydurularak gözaltı ve tutuklamaların yapıldığını öne süren Aydeniz, “Bizde bu ülkenin demokrasisi için, bu ülkenin geleceği için mücadele edeceğiz. Bu iktidar, Türkiye’nin geleceğini bataklığa sürükletmedir” iddiasında bulundu. Aydeniz’in konuşmasının ardından grup adliye önünden ayrıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz