Çavuşoğlu: Karar manidar

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan'a kaçan darbeci askerlerle ilgili mahkemeden iki farklı karar çıkması üzerine, "Üç kişiyle ilgili bir karar verip, diğer üç kişiyle ilgili başka bir karar verilmesi esasen manidar. Niye böyle oldu? Gerekçeleri görmemiz lâzım. Temennimiz hepsinin Türkiye'ye iade edilmesi" dedi.

Çavuşoğlu: Karar manidar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantı'sına katılmak için bulunduğu Brüksel'de gazetecilerin soruları üzerine, Yunanistan'a kaçan darbeci askerlerin Türkiye'ye iadesiyle ilgili açıklama yaptı. Askerlerden üçünün iadesine, diğer üçünün de iade talebinin reddine karar verildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Oysa bunların sekizi de aynı, darbeci. Tabii ki gerekçelerini de iyi görmemiz lâzım. Ama esasen ret kararı verilen üç kişiyle ilgili de itirazda bulunuldu. Arzumuz bir an önce sekiz kişinin de Türkiye'ye iade edilmesi. Bunlar darbeci" dedi.

"Karar manidar"

Türkiye ve Yunanistan arasında ilkili anlaşmalar olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Hukuk ortada. Biz hiçbir zaman 'Hukukun dışına çıkalım' demiyoruz. Ama anlaşmalar, hukuk, uluslarası kaideler ve sözleşmeler ortada. Bu kişilerin iade edilmesi gerekiyor. Üç kişiyle ilgili bir karar verip, diğer üç kişi ile ilgili başka bir karar verilmesi esasen manidar. Niye böyle oldu? Gerekçeleri görmemiz lâzım. Süreci yakından takip ediyoruz. Temennimiz hepsinin Türkiye iade edilmesi" diye konuştu.

FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Sikorsky tipi askeri helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç kentine kaçan darbeci askerler, ülkeye sığınma talebinde bulunmuştu. Askerlerden üçünün Türkiye'ye iade edilmesine, diğer üçünün de iade taleplerinin reddine karar verilmişti. Geriye kalan ikisiyle ilgili değerlendirme ise sürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz