Çözüm üreten yok!

THY'nin Diyarbakır'a uçak sefer sayısını yüzde 60 civarında azaltması nedeniyle, vatandaşlar uçak bileti bulmak için çevre illere giderken, bilet fiyatları ise fahiş fiyatla satılıyor.

Çözüm üreten yok!

Yaklaşık iki yıldan buyanadır, Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu illerinde THY’nin uçak seferlerinde azalmaya gitmesi mağduriyetlere yol açarken, bilet fiyatları ise adeta karaborsa misali fahiş fiyatla satılıyor. Yaşananlara dair tepkiler yükselirken, olayın çözümsüz kalması "üvey evlat mümamelesi" olarak değerlendirildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Türk Hava Yolları’nın (THY) Diyarbakır'daki uçuş sefer sayısını azaltmasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Güzel, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, mevcut hava yolları ulaşımının nüfusu 2 milyona yaklaşan Diyarbakır'ın ihtiyacını karşılayamadığını belirtti.

'BİRÇOK İŞ KOLU OLUMSUZ ETKİLENMEKTEDİR'

Günlük seferlerin az olması ve kısıtlı yerlere uçuşun olması, halkın ulaşım ihtiyacının karşılanmasında hem zamanlama hem fiyatlama noktasında zorlanmasına neden olduğunu kaydeden Güzel, önergede şu ifadelere yer verdi: "Son olarak THY’ye ait 24 adet Boeing 737 Max tipi uçağın 13 Mart 2019 tarihinde alınan kararla seferleri durdurulmuştur. Uçak seferlerinin azaltılması ülke genelinde hayata geçirilen bir uygulama iken bu uygulamadan Diyarbakır, Van, Mardin gibi iller daha fazla etkilenmiştir. Diğer bölgelerde sefer kısıtlaması yüzde 10-30 civarında iken bölge illerinde yüzde 50-60 civarındadır. Gidiş-gelişlerin yoğun olduğu Diyarbakır-Ankara seferlerinin sayısı düşürülmüştür ve yurttaşlar bilet bulmakta zorlanmaktadır. Havayollarını kullanmak isteyen yurttaşlar, bölgede en yakın ilde bilet bulmaya çalışmakta ve havayolları ulaşımına erişebilmek için önce karayollarını kullanarak bu illere gitmektedirler. Mevcut bilet fiyatları da seferlerin düşürülmesinden kaynaklı çok fazla artmıştır. Bu uygulamanın kalkınma noktasında zaten sıkıntıları olan ve ticari yatırımların oldukça az olduğu bölgede, bölge halkının kalkınmasının önünde bir ket olduğunu, başta turizm olmak üzere birçok iş kolunu da olumsuz etkilediğini belirtmiştir."

KISITLANMANIN GEREKÇESİ NEDİR?

Güzel, sefer sayılarındaki azalma nedeniyle yaşanan sorunlara değinerek, Bakan Turhan'a şu soruları sordu: "Havayollarında görülen sefer kısıtlama uygulamasının gerekçesi nedir? Bölge illerine uygulanan sefer kısıtlama politikası neden diğer bölgelere oranla daha fazladır? Yurttaşların havayollarını kullanabilmek için önce karayolları ile başka illere gitmek zorunda kaldığı ve çoğu zaman bilet bulamadığı durumu Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Halkın havayollarına daha kolay ve ucuz erişimini sağlamak ve ekonomik kalkınma noktasında birçok zorluk yaşayan bölge illeri için turizm, ticaret başta olmak üzere birçok alanda yarattığı olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak amacı ile seferlerin arttırılması ve fiyatların düşürülmesine dair bir uygulamanız olacak mıdır?"

Kaynak: Diyarbakır Söz