Darbe raporu hazırlayan Milletvekili Bal

‘Darbeler nasıl önlenebilir?’ başlıklı rapor hazırlayan AK Parti Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, demokrasinin hâlâ risk altında olduğunu söyledi. Milletvekili Bal, “Çekip gitmediler, hukuk devleti olamazsak geri gelecekler.” dedi.

Darbe raporu hazırlayan Milletvekili Bal

Aksiyon dergisinin haberine göre, AK Parti'li İdris Bal, darbelerin Osmanlı dönemine kadar uzandığına dikkat çekti. 17. yüzyıldan beri eli silah tutanların, seçilmişlere bir itaatsizlik kültürü olduğuna vurgu yapan Bal, “Sadece ordu ile sınırlı değil; bundan nemalanan üniversite, iş dünyası ve medya bunu destekliyor, övgüler yağdırıp ortam oluşturuyor. Osmanlı’nın yıkılmasının temel sebebi de darbelerdir.” dedi.

Ordunun içindeki illegal cuntacı kişilere operasyonun şart olduğunu vurgulayan Bal, “Yargıya taşınmalı, çürük elmalar ayıklanmalıdır. Bunu yaparken darbeyi alkışlayan, destekleyen, darbeye zemin hazırlayan siyasetçi, akademisyen, medya mensubu ve iş adamlarını da dikkate almak zorundayız. Aralarında çıkara ve ideolojiye dayalı bir işbirliği var.” diye konuştu.

Fırsat bulunması halinde yeni darbelerin yapılacağını savunan Bal, şöyle devam etti: “Hâl böyle iken hâlâ bilgisizlik varsa buna ‘hayret’ demek lazım. Bir de darbeci zihniyetle çıkar birliği, dirsek teması olabilir. Demokratik bir ülkede isek, meşruiyetin kaynağı olarak halkı görüyorsak darbe girişimleri karşısında hassas olmalı ve önlemleri teşvik etmeliyiz. Hafife almayı meşru gösterecek sebep yok.” 

Kaynak: Diyarbakır Söz