Eczacılık Günü buruk kutlandı

13 Nisan 2019 tarihinde halı saha maçında kalp kriz geçirerek hayatını kaybeden Diyarbakır Eczacılar Odası eski Başkanı Ferhat Değer, meslektaşları tarafından 14 Mayıs Eczacılar Günü dolayısıyla düzenlenen basın açıklamasıyla anıldı. Buruk anmanın ardından Değer’in mezarı başında giden eczacılar merhum başkanları için dua etti ve mezarına karanfil bıraktı.

Eczacılık Günü buruk kutlandı

Eczacı Odası Başkanı Abdurrahman Bayın, 13 Nisan günü 11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odasına yıllarca hizmet eden eski Başkan Ecz. Ferat Değer’i kaybettiklerini hatırlatarak, “Bu yıl 14 Mayıs’ı bir eksik olmamızın üzüntüsüyle karşılamaktayız. Tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü sizlerin ve Rahmetli başkanımızın nezdinde bir kez daha kutluyoruz” diye konuştu.

“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK”

İlaçta kur değişimi sırasında pek çok ilaç piyasadan çekildiğini ya da piyasaya kısıtlı bir şekilde verildiğini ifade eden Başkan Bayın, “Bunun yanı sıra döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar da ilacın bulunabilirliğini etkiliyor. Sizler de bu sürecin yakından takipçisi olarak bizlerle bu dönemde sıklıkla iletişime geçiyorsunuz.  Yaşanan tüm bu süreç ilaçta dışa bağımlılığın ülkemiz için kabul edilebilir olmadığını, güçlü ve etkin bir ilaç sanayisine sahip olmamızın elzem olduğunu kanıtlıyor. Türk Eczacıları Birliği olarak ilaçta yerelleşmeyi destekliyor, konunun önemli bir paydaşı olarak işbirliklerine hazır olduğumuzu her fırsatta dile getiriyoruz. Bu konuda da ilaç dahil sağlığa ilişkin ürünlerin üretiminde elimizi taşın altına koyduk, bundan sonra da koymaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“ECZACILAR FAKÜLTELERİ KONTROLSÜZ”

Oda Başkanı Bayın, Halk sağlığının ancak nitelikli sağlık meslek mensuplarının elinde yükselebileceğini ifade ederek, “Bunun koşullarından birisi de şüphesiz sağlık profesyonellerinin aldığı eğitimdir. Ancak bizler, mesleğimizin geleceği adına endişeliyiz. Eczacılık fakültelerinin, plansız ve kontrolsüz bir biçimde açıldığına şahitlik ediyoruz ve mesleğimizin geleceği adına kaygı duyuyoruz.  Son 7 yılda, eczacılık fakülteleri kontenjanları yüzde 71,7 oranında artırıldı. Gerek Türk Eczacıları Birliği gerek Eczacılık Fakülteleri olarak sorunlarımızı, endişelerimizi aktarmak adına Yükseköğretim Kurulu nezdinde defalarca girişimde bulunduk. Ancak yeni eczacılık fakülteleri açılmaya, kontenjanlar artırılmaya devam etti.  Bu konu Birliğimizin sürekli gündeminde. Endişelerimiz günden güne artıyor. Sorumluluğumuzun bilinci, mesleğimizin geleceğine, ülkemizin yarınlarına verdiğimiz önem doğrultusunda konunun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz. YÖK’ün yeni açılacak fakültelere dair tek sorumluluğunun onay vermek olmadığını hatırlatıyoruz”

DEĞER’İN MEZARINA ZİYARET, DUA VE KARANFİL

Yapılan basın açıklamasının ardından Eczacılar, merhum başkanları Ferat Değer’in mezarı başına gittiler. Burada dualar eden eczacılar Değer’in mezarına karanfiller bıraktılar.

Kaynak: Diyarbakır Söz