Elektrik zamları yargıya taşınıyor

Çevre ve tüketici haklarını koruma dernekleri, elektriğe yapılan yüzde 14,9 oranındaki son zammın geri çekilmemesi halinde yargıya gideceklerini açıkladı.

Elektrik zamları yargıya taşınıyor

Elektriğe yapılan zamlara bu kez sessiz kalınmadı. Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), elektriğe yapılan yüzde 14,9’luk son zammın geri çekilmesini istedi.

Zammın geri, çekilmemesi halinde yargıya gideceklerini açıklayan tüketici haklarını koruma dernekleri, 3 ay önce yapılan yüzde 15'lik zammı hatırlatarak hükümete 'Üç ayda hangi maliyet biriminde artış olmuştur' diye seslendi.

Bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yurttaşın cebinden 1 kilowatt saat elektrik için yüzde 18.5, 1 metreküp doğalgaz için yüzde 19.05 fazla para çıktı.

'ZAM GERİ ÇEKİLMEZ İSE KONUYU YARGIYA TAŞIYACAĞIZ'

Elektriğe 1 Temmuz’da yüzde 15 zam yapıldığını, iki yıl içinde de elektrik fiyatlarına 5 kere zam yapıldığını belirten söylen Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, son zamla birlikte 2 yıl içinde elektriğe toplam yüzde 60,9 oranında zam geldiğini ifade etti. Zamlarla halkın zor durumda bırakıldığını vurgulayan Göktaş, konuyu yargıya taşımaya hazırlandıklarını ifade etti:

"Öncelikle bu yapılan zammın yetkililerce bir kez daha gözden geçirilerek geri çekilmesini tüketiciler adına talep ediyoruz. Netice itibari ile zam geri çekilmez ise, tüketici vatandaşlarımızın aleyhine olan bu hususu kısa süre içinde yargıya taşıyacağız."

'ŞİRKETLERİ KURTARMANIN FATURASI TÜKETİCİYE KESİLEMEZ'

Elektriğe Yapılan son zammın geri çekilmesini isteyen TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal da, EPDK’nin yapılan yüzde 14,90’lık zammın gerekçesi olarak maliyet artışlarının gösterdiğini belirterek, şirketleri kurtarmanın faturasının tüketiciye kesildiğini söyledi:

"Zamla birlikte asgari 230 kilovatsaatlik tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası yaklaşık 142 liradan 163 liraya çıkmaktadır. 23 Haziran seçimlerinin ardından Tüketicinin insanca yaşaması için; çay, şeker, akaryakıt ve doğal gaz ile temel ihtiyaçların birçoğuna yönelik zam furyasına elektrik fiyatına yapılan ikinci zam ile devam edilmektedir. Uygulanan Tüketim Ekonomisi ve kamu yönetimindeki israflar nedeniyle artan bütçe açığının faturası, yapılan zamlar ve artırılan vergiler aracılığıyla yine tüketiciye kesilmektedir."

FATURAYA NASIL YANSIYACAK

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 230 kilovatsaat asgari tüketim tutarı üzerinden 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturasının 142 liradan 163 liraya çıktığını belirtti.

EMO, kamu toptan elektrik alım satış şirketi olan TETAŞ’ın kaldırılması nedeniyle kamunun piyasa fiyatlarını düzenleme işlevinin zayıflatıldığını belirterek, zamların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) faturalarda dağıtım bedelini ayrı bir kalem olarak göstermemesini ‘kamuoyundan bazı bilgilerin saklandığı’ olarak yorumlayan oda, yargıya başvuracaklarının altını çizdi.

Dağıtım sistemi kullanıcılarına son iki yılda gelen zam tutarını gösteren tablo.

EMO açıklamalarında, “Özelleştirmenin acı reçetesi herkes tarafından görülmüştür. Temel bir insan hakkı olan enerji hizmeti ucuz, kesintisiz ve kaliteli bir şekilde kamu tarafından sunulmalıdır. Bunu sağlamanın tek yolu ise enerji alanının, şirketlerin kar hırsı ile değil, kamu yararını hedef alan politikalarla yönetilmesidir. Ülkemizin daha büyük açmazlarla karşılaşmaması için özelleştirme uygulamalarına son verilerek, acilen yeniden kamulaştırmalar yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz