Hani sosyal mesafe?

Koronavirüs nedeniyle en az 1,5 metre aralıkla durması gereken insanlar, hem kuralları hiçe saydı hem de işlerin yürümesini engelledi.

Hani sosyal mesafe?

Koronavirüs nedeniyle hükümetin 2 milyon haneye bin Türk lirası tutarındaki sosyal yardımı vermeye başlamasının ardından Diyarbakır’da PTT şubelerinin önleri ana baba günü oldu. Polis ve zabıta ekipleri, yüzlerce metreye ulaşan insan kuyruğunda, vatandaşları sosyal mesafeye uymaları konusunda yoğun çaba sar etti ancak vatandaş yine bildiğini okudu.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlınca ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılacak bin Türk lirası tutarındaki para yardımı için PTT şubeleri görevlendirildi.

YİNE BİLDİK GÖRÜNTÜLER

Sabah saatlerinden itibaren bayram yerine dönen PTT şubelerinin önleri yine bildik görüntülere sahne olurken, Koronavirüs nedeniyle en az 1,5 metre aralıkla durması gereken insanlar, hem kuralları hiçe saydı hem de işlerin yürümesini engelledi.

ARKA SOKAKLARDA YÜZLERCE METRELİK İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTU

Diyarbakır’ın en büyük PTT şubesi olan Dağkapı postanesi önünde kalabalığın artacağını hesaba katan görevliler, 3’lü bariyer sistemi kurarak insanların birbiriyle temas etmesini önlemeye çalıştı. Ancak yardıma ilgi yoğun olunca Dağkapı postanesinin arka sokakları, yüzlerce metreyi bulan insan zinciri oluştu.

POLİS VE ZABITA VATANDAŞI UYARDI

Koronavirüs sebebiyle yardım dağıtıldı ancak virüse aldırış etmeyen vatandaşlar sosyal mesafe kuralına çoğu zaman uymayarak, kendilerini tehlikeye attı. Sur İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlık çok sayıda polis ve Sur Belediyesi zabıta görevlileri, vatandaşları sosyal mesafeye uymaları konusunda sık sık uyararak, önlem almaya çalıştı. Ancak çoğu vatandaş bu kurala uymayarak, yine bildiğini okudu.

VATANDAŞ: YARDIM HESABA YATIRILMALIYDI

Söz Haber ekibi, Dağkapı postanesinin arka sokaklarında sıraya giren vatandaşlara mikrofon uzatarak, nabzını tuttu. Yüzlerce metrelik kuyrukta saatlerce bekleyen vatandaşlar, yardım paralarının herkesin hesabına yatırılması gerektiğini belirerek, insanların burada bekletilmemesi gerektiğini söylediler.

Kuyrukta insanların iç içe bulunduğunu ve Koronavirs’e yakalanabileceklerini belirten Ramazan Sevim isimli vatandaş, yardım paralarının evlere teslim edilmesi gerektiğini ifade etti.

“İNSANLARI BU KADAR EZMEYE HAKLARI YOKKİ”

Sevim, “Burada insanı eziyorlar. Madem para vereceksiniz insanların evleri, adresleri belli. Herkes tespitlidir. Koronavirüs diyorsunuz, alın size virüs burada işte. Kimse sosyal mesafeye uymuyor. Yaptıkları hiç hoş bir şey değil. Allah razı olsun, iyilik yapıyorsunuz, tam iyilik yapın. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında bütün yoksul insanların adresleri ve telefonları var zaten. Kadınlar burada sabahın altısında sıraya girmeye başladılar. İnsanları bu kadar ezmeye hakları yok ki. Ayrıca burada engelli maaşı, 65 yaş üstü insanların maaşları için bekleyenlerde var. Hepsi iç içe girmiş” dedi.

İşsiz olduğunu ve ailesinde kimsenin çalışmadığını aktaran Seyithan Esmer isimli başka bir vatandaş ise, “Sırada saatlerce bekliyorum. Ne iş var ne güç var. Perişan olduk. Evde kimse çalışmıyor. Bu yüzden bin Türk lirasını almak için burada sabahtandır bekliyorum. 2-3 saate kadarda bana sıra geleceğini sanmıyorum. Burada sıra çok uzun olduğu için herkes iç içe, kimse sosyal mesafeye uymuyor, kendimizi koruyamıyoruz. Yinede mecburen beklemeye devam edeceğim” diye konuştu.

“SIRADA BEKLEDİĞİMİZ İÇİN HASTALIK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Sosyal yardım için devlete teşekkür eden Mehmetcan Mutlu isimli vatandaşta sosyal mesafe kuralını hatırlatarak, öyle konuştu:

“ Burada bize Koronairüs bulaşmasa başka hiçbir yerde bulaşmaz. Görüyorsunuz, sıra burada çok uzun. Sosyal mesafeyi nasıl koruyalım? Yapacak bir şey yok, mecburen bekliyoruz. Çoluk çocuk hepsi evde aç. Devletimizden Allah razı olsun ama bu şekilde olmaz ki. Fakir vatandaşlarımızın evlerine bu yardımların yetiştirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Ancak görüyorsunuz burada sırada beklediğimiz için hastalık riskiyle karşı karşıyayız. Kendimizi Allah’a bırakmışız.”

“ÇOCUKLARIM EVDE AÇ”

Şükran Şükür adlı kadın ise, çocuklarını evde annesine emanet ettiğini ifade ederek, sıraya yeni girdiğini söyledi. Şükür, “Akşama kadar burada bekleyeceğim. Eğer sıra gelmezse çocuklarım evde aç. Beni bekliyorlar” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz