KHK itirazı reddedildi

YSK, KHK ile ihraç edilenlere mazbata verilmemesi, mazbataların en çok oy alan ikinci adaya verilmesi yönündeki karara yapılan itirazı reddetti.

KHK itirazı reddedildi

HABER MERKEZİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) KHK’li seçilmişlere mazbata verilmemesine yönelik YSK’nin aldığı karara ilişkin yaptığı “olağanüstü İtiraz” başvurusu reddedildi.

HDP'NİN YAPTIĞI İTİRAZ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlere girmelerinde bir sakınca olmadığını belirtip seçime giren Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen adayların seçildikten sonra “mazbata verilmemesi” yönündeki kararına dair yapılan itiraz dün karara bağlandı. Yaklaşık 2,5 saat süren tartışmaların ardından, “olağanüstü İtiraz” başvurusu 7’ye 4 oy ile reddedildi. HDP, YSK üyeleri hakkında “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle HSK’ya da başvuruda bulunmuştu.                                       

HDP, 5’i ilçe, 1’i belde olmak üzere 6 KHK’li belediye başkanı adayına seçimleri kazandıktan sonra mazbata verilmemesi üzerine, bu seçim bölgelerinde seçimlerin yenilenmesi için olağanüstü itiraz başvurusunda bulunmuştu. YSK, KHK’li seçilmiş başkanlar yerine mazbataların en çok oy alan ikinci adaya verilmesi yönünde karar vermişti.

MAZBATASI VERİLMEYEN

HDP’nin Bağlar Belediye Başkanlığı seçiminde en yüksek oyu alan Zeyyat Ceylan, öğretmen olarak görev yaparken çıkarılan KHK ile ihraç edilmişti. Yine Van Tuşba’da seçimi önde tamamlayan Yılmaz Berki, Edremit’te Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Çaldıran’da Leyla Atsak’ın KHK ile ihraç edildiği bildirilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz