Koruma kararı varmış!

14 kurşunla öldüren avukat Issı'nın 19 Mayıs'ta çocukları için doktor eşiyle bir araya geldiği, eşinin tehditleri karşısında koruma kararı aldırdığı ortaya çıktı. Doktor Issı tutuklanırken, Baro ve Tabipler odasından tepki açıklamaları geldi.

Koruma kararı varmış!

Diyarbakır'da çocuklarının da bulunduğu otomobilde tartıştığı avukat eşi Müzeyyen Boylu Issı'yı (43), araçtan indirdikten sonra tabancayla 14 el ateş ederek öldüren doktor Mesut Issı'nın (45) polisteki sorgusu tamamlandı. Müzeyyen Boylu Issı'nın, ayrı yaşadığı Mesut Issı'nın kendisini rahatsız etmesi üzerine boşanma davası açtığı ve koruma kararı aldırdığı ortaya çıktı. Müzeyyen Boylu Issı'nın, çocuklarının, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı babalarıyla geçirmek istemesi nedeniyle boşanma aşamasındaki eşiyle sadece o gün için bir araya geldiği belirlendi.

OLAYIN DETAYLARI ÜRKÜTÜCÜ

Olay, önceki gün öğle saatlerinde merkez Kayapınar ilçesinde meydana geldi. Müzeyyen Boylu Issı ve boşanma aşamasında olduğu eşi Mesut Issı, çocuklarıyla birlikte 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerine katıldı. Çift, tören dönüşünde otomobilde tartışmaya başladı. Mesut Issı, çocukların yanında tartışmamak için otomobilini kenara çekip, eşini araçtan indirdi. Biraz ileriye giden çift, tartışmayı sürdürdü. Tartışmanın büyümesi üzerine Mesut Issı, üzerindeki tabancayı çekip, eşi Müzeyyen Boylu Issı'ya 14 el ateş etti. Vücuduna isabet eden kurşunlarla yere yığılan Müzeyyen Boylu Issı, olay yerinde hayatını kaybetti.

 ÇINARDA TOPRAĞA VERİLDİ

Hastanede yapılan otopsinin ardından Müzeyyen Boylu Issı'nın cenazesi, önceki akşam Çınar ilçesine bağlı kırsal Şükürlü Mahallesi'nde gözyaşlarıyla toprağa verildi. 

Cinayet zanlısı doktor Mesut Issı ise polis merkezine teslim oldu. Emniyetteki işlemleri süren Mesut Issı'nın, verdiği ilk ifadede, eşi Müzeyyen Boylu Issı ile boşanma aşamasında olduklarını, ayrılmak istemediği için tartıştıklarını söylediği öğrenildi. Mesut Issı, sorgusunun tamamlanmasının ardından Adliye'ye sevk edildi. Çelik yelek giydirilerek yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilen Mesut Issı, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

19 MAYIS NEDENİYLE BULUŞMUŞ

Diyarbakır Barosu'na kayıtlı avukat Müzeyyen Boylu Issı'nın, 1,5 yıl önce, şiddetli geçimsizlik nedeniyle eşi Mesut Issı'dan ayrı yaşamaya başladığı, sürekli rahatsız edilmesi üzerine boşanma davası açtığı ve koruma kararı aldırdığı ortaya çıktı.

Müzeyyen Boylu Issı'nın, kendi yanında kalan 2 çocuğunun, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı babalarıyla geçirmek istemesi üzerine boşanma aşamasında olduğu Mesut Issı ile sadece o gün için bir araya geldiği belirlendi.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET ÇALIŞMALARINA KATILMIŞ

Eşi tarafından öldürülen Müzeyyen Boylu Issı'nın, kayıtlı olduğu Diyarbakır Barosu ve çeşitli sivil toplum kuruluşları bünyesinde kadına yönelik şiddetin sonlandırılması ve hak ihlalleriyle ilgili çalışmalarda aktif rol oynadığı belirlendi. Avukat Issı'nın, kadına yönelik şiddetle ilgili düzenlenen basın açıklamalarını da okuduğu ifade edildi.

ADLİYE ÖNÜNDE ORTAK AÇIKLAMA

Buarada, Diyarbakır'da avukat Müzeyyen Boylu Issı'nın doktor eşi tarafından öldürülmesi protesto edildi. Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, Baro Başkanı Cihan Aydın ve Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Şerif Demir'in de bulunduğu avukatlar, doktorlar ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın açıklamasıyla avukat Issı'nın öldürülmesine tepki gösterdi. Basın açıklamasında, 'Kadın cinayetleri politiktir', 'Yasta değil isyandayız', 'Haksız tahrik, iyi hal istemiyoruz' yazılı dövizleri taşındı.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, baronun temel görevlerinden birinin bu tür cinayetlerin önlenmesi olduğunu ifade ederek, "Diyarbakır Barosu olarak, geçmiş dönemde olduğu gibi bundan sonra da bu tür cinayetlerin önlenmesi, birincil görevimizdir. İşlendiği zaman da bunların yargının önüne çıkarılması, hak ettikleri cezaları almaları, bir diğer önceliğimizdir. Bundan sonra da bu mücadelemizi devam ettireceğiz" dedi.

CİNAYETİN NEDERLERİ BOŞANMA

Baro Kadın Merkezi koordinatörlerinden Habibe Danışman Deyar ise kadın cinayetlerinin nedenlerinden birinin boşanma davaların uzun süreli olmasından kaynaklandığını öne sürerek, şunları söyledi:

"Boşanma davalarının bu denli uzun sürdüğü, kadının her durum ve şartta başkasına ait sayıldığı, kadına yönelik şiddet ve cinayetin hak olarak görüldüğü bu dönemde toplumsal, yasal, yönetsel ve yargısal tüm durumların kadın cinayetlerinin nedenleri olduğunu belirtmekteyiz. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri, maalesef Türkiye'nin rutin bir gündemi haline gelmiştir. Daha doğrusu rutin hale gelen cinayetleri kanıksar hale geldik, getirildik. Kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri önleme kapasitesi olan 6284 sayılı kanunun, aile karşıtı ve yuva bozan bir kanun olarak lanse edilmesi, kadına karşı şiddeti meşrulaştıran diğer bir temel nedendir."

YAŞAMA VE YAŞATMAYA ADANAN ÖMÜR

Açıklamaya katılan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Şerif Demir da meslektaşları tarafından böyle bir olayın yaşanmış olmasından dolayı üzüntü duyduklarını ifade ederek, "Bir hekim arkadaşımız, meslektaşımız tarafından böyle bir şeyin yaşanması karşısında çok özgünüz, ne diyeceğimizi aslında bilemiyoruz. Çok üzgün ve öfkeliyiz. Bu üzüntüyü yaşayarak ailesine ve Diyarbakır Barosu'na başsağlığı diliyoruz. Yaşama ve yaşatmaya adanmışlık, bizler için sadece iş ortamlarında sınırlı bir mesleki kural değil, yaşantımızın tamamını belirleyen, diğer bütün yurttaşlar gibi şiddetten daima uzak ve şiddete daima karşı olmamız gereken bir genel ilkedir" diye konuştu.

BARODA TAZİYE KURULDU

Avukat Boylu Issı için taziye kurdu. Diyarbakır Barosu ek hizmet binasında kurulan taziyeye çok sayıda avukat katıldı.   Taziyeyi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, Bağlar Belediyesi Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de ziyaret ederek olaydan duydukları üzüntülerini dile getirdi.

BEŞTAŞ’TAN SORU ÖNERGESİ

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ise konuyu, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Kadınlara yönelik artan şiddete dikkat çeken Beştaş, 19 Mayıs günü Diyarbakır’da avukat Müzeyyen Boylu ve Aydın-Çine’de Nergis Yavaş’ın öldürüldüğünü hatırlattı.  Beştaş, “Avukat Müzeyyen Boylu, doktor olan eşine bir buçuk yıl önce boşanma davası açmış olup dava sürmekte iken müşterek çocuklarının okul etkinliği dolaysıyla bir araya gelmişlerdir.  Çocuklarının da bulunduğu otomobilde aralarında çıkan tartışmanın akabinde Mesut Issı, eşini arabadan indirmiş ve tabancayla 14 el ateş etmiştir. Mesut Issı’nın eşini daha önce de 2 kez öldürme teşebbüsünde bulunulduğu ve uzaklaştırma kararı olduğu bilgisi mevcuttur” dedi.

Beştaş, konuşa ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a “kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin yürütülen çalışmalar, kolluğa yapılan şikayetlerin sonuç vermemesi, yargı mekanizmasının tutumunu” sordu. 

Kaynak: Diyarbakır Söz