Merve Mobbing kurbanı!

Diyarbakırlı Erkeolog Merve Kaçmış'ın intiharındaki sır perdesi aralandı. Müdürlükteki tarihi eser yolsuzluğunu ortaya çıkardığı için kendisine uygulanan baskı ve mobbing uygulaması sonuçu "intihar" ettiği belirlendi.

Merve Mobbing kurbanı!

Üç yıldır Gaziantep Müze ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde arkeolog olarak çalışan 33 yaşındaki Diyarbakırlı Merve Kaçmış, hafta sonunu geçirmek üzere ailesinin ikamet ettiği Diyarbakır'a geldi. Kaçmış, ağabeyi Ömer Ozan Kaçmış'ın merkez Bağlar ilçesindeki Bağcılar Mahallesi'nde oturduğu apartmanın 8'inci katından atlayarak yaşamına son verdi. Merve Kaçmış'ın cenazesi önceki günü yakınlarınca Diyarbakır'da toprağa verildi.

Ömer Ozan Kaçmış, Merve'nin intihar etmeden önce mektup yazdığını söyledi. Kaçmış, "Kardeşim yaklaşık 2,5 yıldır Gaziantep Zeugma Müzesi'nde çalışmaktaydı. Son 6-7 aydır kardeşim müzede bir zimmet devri olayı yaşadı. Kardeşim intihar etmeden önce hafta sonu buradaydı. Pazartesi sabahı bulunduğumuz binanın en üst katından atlayarak intihar etti. Suç duyurusunda bulunduk"

Ablasın son zamanlarda sürekli panik halinde yaşadığını dile getiren Pınar Kaçmış ise, “Müzede son 6-7 aydır devam eden bir sayım var. İçinden 150-200 tanesi eksik çıkınca ablam almak istemedi. Eserleri eksik bir şekilde almak istemediğini hep anlatırdı. Ama müdüründen zimmeti bu şekilde alması yönünde sürekli bir dayatmaya maruz kalıyordu" dedi.

HABER MERKEZİ

Gaziantep Müzesi’nde görev yapan 33 yayındaki Diyarbakırlı Arkeolog Merve Kaçmış, Diyarbakır Bağlar’da ailesinin oturduğu binanın 8’nci katından atlayarak yaşamına son verdi. Kardeşi Merve'nin intihar etmeden önce mektup yazdığını anlatan ağabey Ozan Kaçmış, "Baskı ve mobbing uygulaması kardeşimi duygusal yönden çöküntüye soktu" dedi. Kaçmıy'ın ailesi olayla ilgili suç duyurusunda bulunurken Kültür ve Turizm Bakanlığı da idari soruşturma başlattı.

DİYARBAKIR'DA İNTİHAR ETTİ

Olay, iki gün önce Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi'nde yaşandı. Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü mezunu Merve Kaçmış(33), Gaziantep Müzesi'nde arkeolog olarak çalışmaya başladı. İki yıldır çalıştığı müzede başka bir kuruma gönderilen memurun üzerindeki tarihi eserler Kaçmış’a devredilmek istendi. Kaçmış, 200’e yakın eserin bulunmadığını belirterek durumu kurum müdiresine bildirdi. İddiaya göre, müzede kayıp olan eserleri usulsüz bir şekilde üzerine geçirmesi konusunda müze müdiresi tarafından baskıya uğradı. Kaçmış, yaşanan sıkıntılı süreç nedeniyle izin alarak Diyarbakır'daki ailesinin yanına geldi. Yaşadığı sorunlar nedeniyle psikoloji bozulan Merve Kaçmış, ağabeyinin oturduğu apartmanın 8. katından atlayarak intihar etti.

ARDINDAN BIRAKTIĞI MEKTUP

İntihar ve o mobing iddialarıyla ilgili Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri inceleme başlatırken, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün de genç arkeoloğun intiharının araştırılması için Bakanlıktan müfettiş talebinde bulunduğu öğrenildi. Öte yandan Merve Kaçmış’ın ağabeyi Ömer Ozan Kaçmış, konuyla ilgili açıklama yaparak kardeşinin ölümüne sebep olan kişilerin cezalandırılmasını talep etti.

KARDEŞİNİN İDDİALARI VAR

Ağabey Kaçmış, yaptığı açıklamasında, “Kardeşim Merve Kaçmış iki yıldan beri Gaziantep Müze Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde arkeolog olarak görev yapmaktaydı. Müzede bundan 6-7 ay öncesinde çalışan bir memurun başka bir kuruma gönderilmesi sonucunda o memurun üzerindeki tarihi eserlerin devredilmesine ilişkin çalışmalar sırasında 150-200 adet eksik tarihi eserin olduğu ortaya çıkmıştır. Kardeşime müzede kayıp olan eserleri usulsüz bir şekilde üzerine geçirmesi konusunda müze müdiresi tarafından baskı yapılmaya başlanmıştır. Kardeşimin usulsüz olan bu durumu kabul etmemesi nedeniyle üzerindeki baskı ve mobbing giderek artmıştır. Bunun sonucunda kardeşim 13 Ocak'ta izin için geldiği Diyarbakır’da intihar etmiş ve arkasında iş yerindeki baskıları yapan sorumluları tek tek gösteren bir intihar mektubu bırakmıştır. Konuya ilişkin savcılık yetkililerine gerekli bilgiler verilmiş olup soruşturma süreci başlatılmıştır." ifadelerini kullandı.

BARO AVUKATLARĞ DOSYAYI ALDI

Avukatlar Aslı Pasinli, Hatice Demir ve Gazal Bayram Koluman, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi adına 3 gün önce yüksekten düşme sonucu intihar eden Merve Kaçmış dosyasının takipçisi olmak için dün dosyaya vekaletnamelerini sunduklarını ve Merve’nin bıraktığı intihar notuna da işaret ederek psikolojik otopsi talebinde bulunacaklarını söyledi. Merve Kaçmış’ın kardeşi Pınar Kaçmış ise olay yeri inceleme ekipleri el koymadan önce aileden bazı bireylerin mektubu okuduğunu ve Kaçmış’ın bıraktığı mektupta ölümünden sorumlu tuttuğu kişileri isim isim paylaştığını ifade etti.

‘MOBBİNG SONUCU İNTİHAR ETMİŞSE…’

Dosyada gizlilik kararı olmadığını ancak kolluktan gelecek evraklar eksik olduğu için dosyanın tamamını alamadıklarını aktaran baro kadın komisyonundan Avukat Aslı Pasinli, yüksekten düşme sonucu intihar eden Kaçmış dosyasının takipçisi olmak için bugün mahkemeye vekaletnamelerini sunduklarını söyledi. Pasinli, şu bilgileri verdi: “Merve’nin intihardan önce bırakmış olduğu notu dosya içinden gördük. Fakat yazı oldukça bulanıktı. Ama notta iş yerine bir atıf olduğu açık ifadelerden belli. İlk cümlesi ‘Ben yapmadım, masumum. Her yerde kameralar var izleyince göreceksiniz’ diye başlayan ve iş yerinde yaşanan olaya ilişkin 4-5 cümlelik bir not… Devam eden cümleler okunamıyordu. Yazının çözümlenmesini de talep edeceğiz. Söz konusu dosyanın uzun süreli bir mobbing sonucu intihara sevk olup olmadığı hususu için soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunacağız. Bakanlığa bu konuya ilişkin idari bir soruşturma başlatılmasını Merve’nin bıraktığı intihar notuna da işaret ederek başvuruda bulunacağız. Psikolojik otopsi talebimiz de var. Psikolojik otopsi kişiyi intihara sevk eden sürecin ayrıntılı bir şekilde incelenerek yakınları çalışma arkadaşları vs. ile görüşmeler yapılarak intiharın olası nedenleri konusunda bilgi toplanmasıdır. Avrupa ve Amerika’da çok yaygın olan bu yöntemin Türkiye’de yeni yeni yerleşmeye başladığı çalışmalar var. Ve bu dosyanın aydınlatılması için iş yerinde kaybolduğu söylenen 150-200 tarihi esere ilişkin Merve’nin çalışma arkadaşlarının da bilgisine başvurulmasını isteyeceğiz. Merve uzun süreli bir mobbing sonucu hayatını kaybetmiş ise o zaman bu intihar değil cinayet olacaktır.”

‘YEMESİ, İÇMESİ, HER ŞEYİ O SAYIM OLMUŞTU’

Ablası Merve Kaçmış’ın müzede kendisine verilmek istenen zimmet nedeniyle son zamanlarda sürekli panik halinde yaşadığını dile getiren Pınar Kaçmış ise, bu olayın peşini bırakmayacaklarını söyleyerek şunları anlattı: “Ablamın 2.5 yıl önce ilk ataması bu müzeye oldu. Müzede son 6-7 aydır devam eden bir sayım var. Eserleri bulmaları çok uzun sürdü. Bir türlü bitmek bilmedi. İçinden 150-200 tanesi eksik çıkınca ablam almak istemedi. Eserleri eksik bir şekilde almak istemediğini hep anlatırdı. Ama müdüründen zimmeti bu şekilde alması yönünde sürekli bir dayatmaya maruz kalıyordu. Bize müdürün, ‘Bir an önce bitirip zimmeti al, bitirmezsen müfettiş gelecek’ diye sürekli baskı yaptığını anlatıyordu. Ablam bu durumu her defasında genel müdürlüğe bildirmek istedi. Ben de çoğu kez konuyu müfettişlere anlat diye uyardım. O bir şekilde amirini ezip geçmekten çekindi. Ama imzalarsa onu sorumlu tutup üzerine iftira atacaklar diye de korkuyordu. Eserlerin olduğu depo anahtarlarını da sürekli ona teslim edip ‘Bir şey olursa sen sorumlusun’ diyorlardı. Bu yüzden sürekli bir şüphe içindeydi. Artık gecesi, gündüzü, yatması, uyanması, yemesi, içmesi her şeyi o sayım olmuştu. Yaşadığı stresi anlatamam size…”

‘MESLEKTAŞIMIZIN AİLESİ DE MEKTUBU DOĞRULUYOR’

Arkeologlar Derneği’nden Gaziantep Müze Müdürlüğü’nde görevli Arkeolog Merve Kaçmış’ın intiharı sonrası yapılan basın açıklamasında ise olayın soruşturma aşamasında olduğu ifade edilerek, “Merhume Merve Kaçmış’ın ailesine ihtiyaçları dâhilinde her türlü destek sunulacak ve olayın takipçisi olunacaktır” denildi.

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü mezunu olan Kaçmış’ın intiharı ile ilgili olarak dernek tarafından yapılan basın açıklamasında şöyle denildi:

“Gaziantep Müze Müdürlüğünde görev yapmakta olan sözleşmeli Arkeolog Merve Kaçmış’in 13.01.2020 tarihinde hayatına son verdiğini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Genç meslektaşımızın işyerinde yaşadığı sıkıntıları anlatan bir mektup bıraktığına dair tarafımıza çok sayıda sözlü bildirim yapılmaktadır. Yaptığımız görüşmeler neticesinde meslektaşımızın ailesi de mektubun varlığını doğrulamaktadır ancak savcılık tarafından mektuba el konulması sebebiyle içeriği ile ilgili bilgiye henüz ulaşılamamıştır, ilerleyen günlerde avukatlarımız aracılığıyla ayrıntılı ve doğru bilgilere ulaşılacaktır. Söz konusu acı olay yaşanana kadar derneğimize yapılmış Gaziantep Müzesi ile ilgili herhangi bir sözlü ya da yazılı bildirim, şikâyet bulunmamaktadır. Demek olarak tarafımıza iletilen şikâyetler, sorunlar ve bu gibi olaylarla ilgili her zaman hassas ve titiz bir şekilde ilgilenmekteyiz. Takdir edersiniz ki olay şu an adlı soruşturma aşamasındadır ve bu noktada kesin açıklamalar yapmaktan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Demeğimiz tarafından Merhume Merve Kaçmış’ın ailesine ihtiyaçları dahilinde her türlü destek sunulacak ve olayın takipçisi olunacaktır.”

BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı,  yapılan yazılı açıklamada ise şöyle denildi; "Gaziantep Müzesi Müdürlüğü'nde sözleşmeli arkeolog olarak görev yapan personelimiz Merve Kaçmış'ın 13/01/2020 tarihinde Diyarbakır'da hayatına son vermesine ilişkin, sayın Bakanımızın talimatları ile derhal soruşturma başlatılmış ve bazı personel görevden uzaklaştırılmıştır. Konu, Bakanlığımız birimleri tarafından tüm detaylarıyla takip edilmektedir. Merhum Merve Kaçmış'a bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz