Mum ışığında mı oturalım?

Elektriğe art arda zam yapılmasına tepki gösteren Diyarbakırlı vatandaşlar, "artık hiç elektrik kullanmayalım, mum ışığında mı oturalım?" diye sordu.

Mum ışığında mı oturalım?

Yeni Ekonomik Programın açılmasının hemen ardından elektriğe yüzde 14,90 oranında zam yapılmasına Diyarbakırlı vatandaşlardan tepki geldi.

Yeni Ekonomik Programdan zam çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından önceki gün açıklaman Yeni Ekonomik Programın duyurulmasının hemen ardından akşam saatlerinde elektriğe yaklaşık yüzde 15 oranında zam yapıldı.

Söz Haber ekibi dumanı üstünde yeni elektrik zammını ve Bakan Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomik Program hakkında vatandaşın nabzını tuttu. Yeni zamla birlikte hayatın biraz daha zorlaştığını ifade eden Diyarbakırlılar, ayrıca DEDAŞ'a veryansın ettiler. DEDAŞ'ın kestiği cezalara ve yeni elektrik zammına tepki gösteren vatandaşlar, şöyle konuştu;

“İŞ YERİNİN IŞIKLARINI BİLE AÇAMIYORUM”

Erdinç Dinçer, “ Zam üstüne zam geliyor bu durumda esnafa da kolaylık sağlamaları gerek. Çalıştığım iş yerinin ışıklarını bile açamıyorum korkuyorum çünkü faturaya yansıyor. Yapılan son zamdan önce 400 lira ödüyordum şimdi ki zamdan sonrada artık 500 liradan aşağı gelmez. Yapılan zammın yansımasını ürünlere de ekleyemiyoruz, zaten halkta para yok halk mağdur. Özelikle bizim bölge insanı çok mağdur.”

“DEDAŞ 18 BİN LİRA CEZA YAZDI”

Turan Oruç, “ Bir ay boyunca elektrik faturasını ödemeyip toplu bir greve girersek merak ediyorum ne yaparlar. Zaten kriz var esnafın vatandaşın hali ortada birde zam üstüne zam. Giderlerimiz çok gelirimiz yok.  Toplu bir grev olması lazım. DEDAŞ özelleşmeyecekti, özelleştiği için şuan kuruma karşı hiçbir itirazımız onaylanmıyor. Çalıştığım taksi durağı küçük bir yer sadece buzdolabı ve ocak var buna rağmen aylık 400 liradan aşağı fatura gelmiyor. Biz kaçak kullanmadığımız halde 18 bin lira kaçak cezası geldi. Defalarca DEDAŞ’a gitmemize rağmen sonuçsuz kalıyor. Delil yok kafadan 18 bin lira ceza yazdılar. Bunun bir çaresi olmalı inşallah duyarlar sesimizi ve bu durum çözülür. Bir Türkiye vatandaşı olarak zamların önüne geçecek bir formül bulmalarını istiyoruz, mağdur olmak istemiyoruz.”

“10 AYDA HER ŞEYE ZAM ÜSTÜNE ZAM GELDİ”

Adnan Oruç, “ İlle Suriyeli mi olalım, ırk mı değiştirelim haklardan yararlanmak için. Kimse fatura ödemezse bu durumu protesto ederse düzelir bence. Önce vatandaşın durumunun düzelmesi gerekiyor. On ayda her şeye zam üstüne zam geldi.  Bence enflasyon düzelmez bu durumda.”

“ARABAMIZIN VERGİSİNİ BİLE ÖDEYEMİYORUZ”

Şeyhmus Koçar,  “Şimdi arabama binip gitsem kırmızı ışıkta durduracaklar beni cezayı yazacaklar, bende dört gün uğraşacağım ki o cezayı ödeyebilmek için. Ama adamlar sınır kapısından kaçak geliyorlar onlara maaş bağlıyorlar. Arabamızın vergisini bile ödeyemiyoruz mazot fiyatları uçmuş. Kimse taksiye binmek istemiyor çünkü vatandaşın cebinde para yok dolayısıyla dolmuşa biniyor ailecek.  Dolmuşta da zaten yer yok yani vatandaş boğulmuş durumda artık. Resmen üvey vatandaş gibiyiz.”

“DEDAŞ BAŞKASININ BORCUNU DA BİZE ÖDETMEYE KALKIYOR”

Mehmet Oruç, “DEDAŞ başkasının borcunu da bize ödetmeye kalkıyor. DEDAŞ bana diyor ki 200 lira ödeyin faturayı siz üstünüze alın. Hâlbuki ben on yıldır ödüyorum sadece annemin adına kayıtlı. Bugün de gelip bana gelip almasanız ceza yazacağız size diyorlar. Annemle zaten aynı evde yaşıyoruz, ben niye kendi adıma kaydedeyim ki.  Bu vurgunculuktur başka bir şey değil. Bu durumun biran önce düzelmesi için her şeyi yaparız.”

“BİZ PARAYI KOLAY KAZANMIYORUZ, İTİRAZ SİTESİ OLUŞTURALIM”

Ferhat Demir, “Bana sabit bir şekilde her ay 465 lira kayıp kaçak bedeli olarak fatura çıkıyor.  Bize kaçak kullandığımıza dair bir belge gönderdiler bizde bu belgenin ne olduğunu öğrenmek istiyoruz herhangi bir bilgi sunmuyorlar. Arkadaşlarımız tespit etmişler 18 bin lira cezaymış ama biz o kadar parayı ödeyemeyiz. Yakıt parasına mı çalışalım vergiye mi çalışalım bilemiyorum. Sizin kanalın aracılığıyla sesleniyorum toplumsal bir algı oluşturalım bu duruma karşı itiraz sitesi oluşturalım,  artık bir şeyler yapalım. Çünkü biz bu parayı kolay kazanmıyoruz.”

MUM IŞIĞINDA MI KALALIM

Sadece elektriğe değil, suya, doğalgaza ve birçok ihtiyaca zam geldiğini belirten Mehmet Kılınç da çok uzun bir zamandır işsiz olduğunu ve elektrik faturalarını da ödeyemediğini belirterek, şunları söyledi: "İşsizlik başını almış gidiyor. Ben şu an işsizim. Elektrik ve suya zammın gelmemesi lazım. Asgari ücret 2 bin TL ve kira fiyatları ortada. Asgari ücretle çalışan biri elektrik ve su faturasını mı ödesin ev kirasını mı ödesin? Yeter artık zam gelmesin. İnsanlar artık bunalıyor. Elektriğe yine yüzde 15 zam gelmiş. Hiç elektrik kullanmayalım, mum ışığında mı oturalım. Bana 90 TL elektrik faturası geldi. Biz iki kişiyiz, ne kadar elektrik kullanıyoruz ki bu kadar fatura geliyor? Akşam olunca eşime ‘ışıkları, televizyonu kapat’ diyorum. Buzdolabındaki malzemeler bilsem zarar görmeyecek buzdolabını bile çalıştırmayacağım. Ama buna rağmen elektrik faturası yüksek geliyor. Sadece elektrik faturası 90 TL geliyor, 30-40 TL'de su faturası gelse ben bittim. Zaten çalışmıyorum, ne yapacağım?"

FATURAMI DAHİ ÖDEYEMEZ HALDEYİM

Hasan Akkaya da "Elektrik faturaları ve zamları belimizi büktü. Yetkililerimiz bu durumla ilgilenmiyor. Sürekli zam geliyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. İş yok, büyük bir sıkıntıdayız. Sürekli bu şekilde zam gelmesi yanlıştır. Millet kirasını mı ödesin, ailesinin geçimini mi sağlasın, elektrik faturasını mı ödesin? Aynı şekilde su faturaları da yüksek geliyor. Elektrik faturalarımı ödeyemiyorum şu an 4 tane faturam birikmiş. Sürekli zam mı yapılır? 150 TL'den aşağı fatura gelmiyor. Bu zamların önüne geçilmesi lazım, yazık günahtır. Zaten iş güç yok. Elektrik faturlarını ödeyemiyoruz, avukatlık oluyoruz ve elektriğimizi kesiyorlar." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz